Několik slov úvodem

238 15 46
                                    

Přeji vám krásný začátek října, mé jméno je Louise a je mi potěšením, že vás mohu přivítat v Poradně z listí!

Původní název tohoto konceptu byl recenze, jenže se nedám považovat za plnohodnotnou recenzentku, ale jen za holku, co už nějaký ten pátek píše a svoje zkušenosti chce předávat dál právě hodnocením vašich příběhů. No a když máme ten podzim plný pestrobarevného listí, tak proč toho nevyužít, že? :D

Nicméně, není se čeho obávat, nemusíte mít strach, že se do vás pustím a rozcupuji vaše dílo na malé kousíčky, které předhodím hyenám. Ani že budu urážet jak vás, tak dílo, či kohokoli jiného. Ne, snažím se být milá a vstřícná, každý jsme nějak začínal a já jen doufám, že budete i vy ke mně.

Jsem studující osoba, tento rok toho mám opravdu hodně, ale tohoto koníčku se vzdát nechci. Takže snad pochopíte, že kapitolu s hodnocením vašeho díla nejsem schopna sepsat do druhého dne od přijmutí objednávky, obzvláště pak u knih s několika desítkami kapitol. Jsem jen člověk s vlastním životem, úplně stejně jako vy.

Je to pomalé, já to vím, sama jsem dost netrpělivá, ale píši důkladně, dávám si na tom záležet, proto bych byla ráda, pokud si tu objednáte zhodnocení, abyste si o něj nepsali i jinde. Už se mi to párkrát stalo a příjemné to opravdu nebylo.

I PŘES ČEKÁNÍ STÁLE STOJÍTE O RADU? POJĎTE DÁL!

Jsem schopna a ochotna číst spoustu věcí. Opravdu hodně; od sci-fi, fantasy, přes romány, akčními thrillery do krvavých hororů. Bohužel, nepřijímám fanfikce. Skvěle se na nich začíná, za tím si budu stát, ale nejsem členkou populárních fandomů, abych mohla hodnotit, jestli je vaše kniha v kánonu s originálem, či nikoli, když jsem původní knihu nečetla. Nemohu a nervy na hádky po té, co bych střílela od oka nemám já, ani vy.

Co se týče historických románů, nějaký přehled v dějinách mám, ale byla bych ráda, pokud by se ve vaší zprávě alespoň objevil název období, nějaký letopočet nebo například jména významných osobností té doby. O co ale prosím je nějaké shrnutí podrobností o tom, do jaké hloubky minulosti jste zašli. Do vašeho zákulisí nevidím, nemám tušení, kolik reálných událostí jste do příběhu vložili ani kolik jich ještě vložíte.

Také bych chtěla zdůraznit, že neberu příběhy, které jsou založeny čistě jen na pohlavním styku. Několik scén v příběhu jsem ochotna přečíst a zahrnout do hodnocení, ale víc jak dvě nebo tři ne. (Mimochodem příběhy, jež jsou založeny čistě jen na popisu pohlavního styku na tento web ani nepatří, takže se tím prosím nevychloubat a nikomu tu nečechrat nervy. =) Děkuji.)

Měla jsem tu čest se setkat s dívkami mladšími třinácti let, co u je věková hranice. Nechci tu nic ohraničovat, to by se nedalo, ale pokud vám to nedělá nějaký zásadní problém, do komentáře krom kouzelných slůvek jako jsou prosím a děkuji, připište váš věk a jak dlouho přibližně píšete. Délku vaší pisálské kariéry bych ráda zaznamenávala v úvodech kapitol. =)
Nechci nikoho shazovat, protože i já začínala, jen bych chtěla zohlednit, kolik se toho dá za tu dobu naučit, ačkoli je to dost individuální.

CO BY TAKOVÝ KOMENTÁŘ MĚL OBSAHOVAT?

Krom výše uvedených věcí, určitě:

- autora coveru, pokud jím nejste vy
- žánr, případně žánry, pokud jich knihu charakterizuje více
- krátké shrnutí děje, upozorňuji na slovo krátké, nemusíte knihu celou přepisovat
- vaše poznámky ke knize, váš názor na ni, na co bych se v hodnocení měla zaměřit nebo hodnotit navíc.

ZÁKLADNÍ PRVKY HODNOCENÍ:

Chtěla bych upozornit, že pokud hledáte někoho, kdo vám dá za příběh jedničku, tak můžete jít příběh odevzdat vaší češtinářce. Nejsme tu ve škole, já tímto způsobem hodnocení knih opovrhuji, i když má své výhody. Nebudu nikoho známkovat, nikoho shazovat a ani přehnaně kritizovat příběh, snažím se být co nejvíce objektivní a doufám, že to tak i zůstane.

1 - cover; obálka vaší knihy je první věc, na kterou padne čtenářovo oko a to mé též. Nejedná se sice o bod čistě o příběhu, ale je jeho důležitým doplňkem, neb radu Nesuď knihu podle obalu nikdo moc nedodržujeme, že?

2 - anotace, žánr příběhu

3 - úprava textu, slovní zásoba, pravopis a další; neb nikdo nechce číst text bez odstavců a opakovanými slovy s gramatickými chybami, že ano.

4 - děj; dostáváme se pod obal příběhu, do jeho nitra, do toho, co čtenáře buď přiláká nebo odradí.

5 - celková atmosféra vašeho díla; můj subjektivní názor, celkové hodnocení a doporučení, komu by se příběh mohl líbit.

Těším se na vaše díla, přeji hodně úspěchů, inspirace a krásný začátek října!

Za tým Guards of books
- Louise

RecenzeOpowieści tętniące życiem. Odkryj je teraz