GEMINI // Ruth

139 9 17
                                    

Přeji vám příjemný první adventní víkend!

Zoufale hledím na obrazovku počítače, protože autorka dnešního hodnoceného díla o sobě moc neprozrazuje, ale i když ji osobně neznám ani její tvorbu, mohu říci, že vypadá jako fajn holka. =) @zuzanahadrova

Díky za dotazník v úvodu, jelikož jsme se měli čest dozvědět, že jako autorka je již zkušenější, neb si své nápady zapisuje od nějakých šesti, sedmi let.

Jste plni očekávání? Já ano, tak můžeme začít!

~×~

Říká se: „Nesuď knihu podle obalu!" Bohužel, neznám nikoho, kdo by to nedělal. I když hodně lidí dává šanci i těm s horším obalem, pořád je tu ta drtivá většina, na které přísloví stále platí. A já se přiznávám, když jsem knihu přidávala do reading listu, tak jsem soudila taky.

Cover je fotka s textem, jehož font mi moc nesedí k žánru, jméno autorky navíc není pořádně čitelné, což je taky škoda. A nalijme si čistého vína, ona ani ta fotka se moc k sci-fi nehodí, neb by seděla určitě lépe na nějakým fantasy příběhu a ne na sci-fi. Člověku trvá dost dlouho, než si získá nějaký cit pro fonty. Trvá to dost dlouho, ano, ale výsledek stojí za to. Nicméně, pokud se člověk nechce stresovat vyráběním coveru vlastními silami a ničením si nervů, je dobré si někomu napsat. Tady na wattpadu je hodně skvělých covermakerů a mám dojem, že i některých účtů zaměřených přímo na grafiku. Takže mohu maximálně tak doporučit najít si někoho, jehož tvorba se ti bude líbit a bude mít otevřený covershop. =)

Název GEMINI mi něco pořád připomínal a až pak jsem si vzpomněla na knihu Amieho Kaufmana a Jaye Kristoffa - na Geminu, o které bylo jednu dobu dost slyšet na hodně bookstagramových frontách. Předpokládám ale že se jedná pouze o náhodu stejně jako třeba s knihou Project Gemini. =)

Cover vám sem bohužel hodit nemohu, tak snad bude stačit anotace pro ilustraci:

Systém, organizace, která řídí jeden ze středozemních států, má dlouholetý plán na ovládnutí světa, o kterém však vlastní obyvatelé této země nemají ani sebemenší tušení. Jde o tzv. GEMINI projekt, který shání vhodné Subjekty pro pokusy se Sérem, jenž může z jednotlivce udělat super vojáka. Toto Sérum však můžou pozřít jedině dvojčata, kvůli jejich odlišné DNA. Jedním z nich je právě i Neal, devatenáctiletý mladík, který až donedávna neměl sebemenší tušení o tom, že je součástí něčeho takového.Když se však ukáže, co je zač, je nucen utíkat o život. Plán útěku je však náhle pozměněn, když narazí na svoje dávno ztracené dvojče...

Jsem opravdu hodně ráda, že zmizely věty typu od debutující autorky a podobně. Tohle se píše na prvně tištěné knihy v knihkupectví a ne na amatérské stránky, kde jsme většina amatéři a měli bychom si to plně uvědomovat a nehrát si na něco, co nejsme.

Já nechci, aby to vypadalo, že tě, jakožto autorku tohoto díla, za všechno kritizuji, i když jsme teprve na začátku, ale dílo mi moc na výběr nedává.
Celá anotace mi přijde jako popis, co máš někde uložený v poznámkách. Spousta vět mi tam připadá takových kostrbatých, ale bohužel mě nenapadá, jak by šli jednotlivé vedlejší věty přeskládat.

Další věcí, která mi vadí je podtržená věta. Protože tak, jak je napsána je naprosto nelogická. Pokud to ale chápu dobře, nejedná se o odlišnost DNA (protože to by tam pak mohli být úplně random zvolení lidé), ale o způsob, jakým je ta nukleová kyselina odlišná u jednotlivých jedinců. Pokud to je ale úplně jinak, budu ráda za tvoje vyjádření v komentářích! =)

Nelíbí se mi ani opakování jak slova sebemenší, jež jde nahradit a případně najít synonymum v nějakém online slovníku, tak i opakující se vztažné zájmeno který.

Co se týče mého osobního názoru.. Kdybych měla dobrou náladu a přimhouřila oči, možná bych příběh otevřela. (S jiným slovosledem a větami jinak přeskládanými bych ty oči nechala i otevřené, nicméně to je ve hvězdách a věřím, že autorka časem tento nedostatek vypiluje díky novým zkušenostem.)

Prokousali jsme se tedy první důležitou částí a můžeme přejít k samotnému textu.

Prolog je napsaný hezkou formou, bez nějakých větších chyb, nicméně kazí to odstavce. Wattpad nám v tomto moc nepomáhá a stává se, že si upravuje náš text podle sebe, ale tady to tipuji na jednolitost.

Většina autorů tady využívá odstavce ve tvaru volného řádku (jako například já v této "kapitole"). Napomáhá to lepšímu komentování vět a slov v částích, aby to nebylo tolik chaotické a esteticky to alespoň pro mne vypadá lépe.

Ve zbylých případech jsem se setkala jen se stejnou stylistikou, s jakou se setkáváme v tištěných knihách, kterou já osobně nepreferuji, nicméně je to stále lepší způsob než nechat text takto jednolitě.

A co o svém příběhu tvrdí autorka?
Ten příběh miluju, jsem jeho největší fanoušek a nemůžu být na sebe více hrdá, než už jsem za to, že jsem něco takového dokázala napsat. Jistě, má to i svoje chyby a určitě jsou na světě i miliony lepších knih, ale je jenom jedna moje a to je tahle a proto ji tak zbožňuju."

Za sebe mohu říct, že na sebe můžeš být jedině pyšná stejně jako na knihu!
Je skvělé, že dokážeš čtenáře přimět číst dál bez přestávky, i když byli kapitoly hodně krátké a na můj vkus moc strohé, nicméně napětí určitě nechybělo.

Měla bych výtku ke střídání pohledů postav vzhledem k délkám kapitol. Děj byl sice plynulý, části na sebe navazovali, potřebné napětí nechybělo, nicméně se člověk ztrácel, z jakého pohledu byla zrovna kapitola. Možná, že když si člověk přečte nově vydanou část, možná mu to tak nepřijde, nicméně moje vnímání doslova trpělo, když jsem dlouhé vteřiny přemýšlela, kterýma očima se v tu chvíli dívám na příběh a kdy. Asi bych to buď tolik nestřídala anebo zaměňovala jen menší počet osob, aby ses lépe vyhla nechtěnému chaosu.

Když už jsem se pozastavila u těch kapitol, tak stojí určitě za zmínku, že jich je opravdu hodně, na to, co se v nich stalo. Není to nějaká veliká chyba, nicméně to kazí dojem. A oceňuji pěkný výběr jmen postav, protože tedy jméno Neal nebo Emery jsem za své působení zde ještě nenašla. :D

A jak na to tak koukám ze všech stran, nemám už moc co dodat.

Myslím si, že je to nadějný příběh, nicméně hodně lidí, stejně jako já soudí podle prvního dojmu (obálka a anotace) a ten, bohužel, nijak atraktivní není. Každopádně všechny nedostatky se dají vyřešit a pokud ne hned, tak časem určitě a věřím, že se jednou propracuje k hodně čtenářům!

Je mi líto, že jsi musela čekat na tuto část tak dlouho (když na to tak koukám, tak doufám, že jsem v té změti písmen neudělala žádnou chybu, neb wattpad mi počítá přes 1080 slov). A doufám, že jsem zmínila všechno důležité a nijak nenaštvala v první polovině recenze. Pokud by ses chtěla zeptat ještě na nějakou věc ohledně GEMINI a mého názoru na to nebo na něco, co ti v kapitole chybí, směle se ptej, je možné, že jsem něco vynechala. :)

Můj žánr to úplně není a asi bych po tom sama od sebe úplně nesáhla, nicméně mohu doporučit milovníkům sci-fi, kteří nejsou hnidopichové a nešťourají se v úplných detailech, na kterých, věřím, že autorka ještě zapracuje a dostane do bodu naprosté spokojenosti své i čtenářů.

Toť ode mne vše a přeji krásný zbytek dne a klidnou (zítřejší) první adventní neděli!

- Louise

RecenzeWhere stories live. Discover now