6.Tom and Jerry/Tom si Jerry

11.5K 542 37
                                    

6.Tom and Jerry/Tom si Jerry

Propaganda nazista


Pentru cei care cred ca seria Tom si Jerry spune doar povestea unui motan bleg, dar ingenios, aflat mereu pe urmele unui soricel simpatic si oportunist, profesorul Hasan Bolkhari – secretar pe probleme culturale la Ministerul iranian al educaţiei – are o mare surpriza. Potrivit acestuia, Tom si Jerry este doar "o conspiratie cu scopul de a schimba perceptia telespectatorilor fata de soareci – rozatoarele cu care erau comparati evreii in cadrul propagandei naziste".

 Seria Tom şi Jerry, care a purtat initial numele de Jasper si Jinx, a fost creata de Joe Barbera si Bill Hanna in 1939, anul in care a inceput cel de-al Doilea Război Mondial, iar Holocaustul era în desfasurare. Timp de 18 ani, Hanna si Barbera au realizat peste 200 de episoade, iar serialul a fost recompensat cu sapte premii Oscar.

 Conform unei teorii, Tom si Jerry reprezentau cele doua laturi opuse din al Doilea Razboi Mondial. "Tommies" si "Jerries" este o terminologie specifica operatiunilor militare din acea perioada, referindu-se la soldatii britanici, respectiv soldatii germani. Teoria conspirationista indica faptul ca Jerry (Germania) este prezentat ca personajul pozitiv, care este o victima a machinatiunilor lui Tom (Marea Britanie), o putere diabolica dar si cam tampa.

 

 






DESENELE COPILARIEIUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum