22. kapitola

954 59 4
                                    


Ráno, těsně po rozbřesku, stála celá posádka připravená na palubě. Eustác jako drak je měl podporovat ze vzduchu a Chim by se vsadila, že jen díky tomu, že mají na svojí straně draka, se posádka nerozhodla zůstat na ostrově Ramandu.

Do ticha promluvil jeden z minotaurů. „Co myslíte, že tam je?"

„Naše nejhorší noční můry," odpověděl mu Edmund.

„Naše nejtemnější přání," doplnil ho Kaspian.

„Čisté zlo," zhodnotil Drinian ostrov. Následně začal rozdávat povely. „Odemkněte zbrojnici. Lučištníci, do zbraně! Rozsviťte lucerny!" Posádka se dala do pohybu a Chimney seběhla od kormidla až do kajuty. Lucka ji následovala. Chimney už chyběl jen luk, jinak byla oblečená. Sundala ho ze zdi a zkontrolovala, zda tětiva dobře pruží. Následně popadla toulec, který si hodila na záda a vyběhla zpět nahoru, kde začala rozdávat povely lučištníkům.

Po chvíli k ní dorazil Edmund s Kaspianem. „Lučištníci jsou připraveni?" optal se Kaspian, zatímco je kontroloval.

„Ano. Čekají jen na mé povely," pokývla Chim a pak si všimla Edmundova meče. „Ede, ty máš... Petrův meč."

„Dal mi ho Kaspian. Já ten svůj nechal na Aslanově stolu," vysvětlil Edmund a Chimney se usmála. Byla si jistá, že Petr by byl na Edmunda pyšný.

„Mimochodem," otočila se zpět na Kaspiana, „kde je Rípčíp?"

Kaspian se začal zeširoka usmívat. „Vypadá to, že se s Eustácem usmířili. Letí s ním. Je z něj teď vlastně dračí jezdec."

Kdyby nebyli tak blízko temnoty ostrova, Chim by se začala smát. Rípčíp, myší dračí jezdec. „To je dobře," zhodnotila to nakonec. „Myslím, že Eustác bude rád, že ho tam má, bude ho podporovat."

Kaspian s Edmundem přikývla na souhlas, a nakonec se všichni tři vrátili ke své práci. Chimney kontrolovala lučištníky a sledovala Kaspiana. Občas si dokonce dovolila pohledem zaběhnout k Edmundovi, který stál vedle Driniana a něco řešili. Lucka stále vedle Edmunda a tvářila se zasmušile. Gael zatím chodila s Luckou za ruku, ale sotva vjedou do temnoty, tak se má odebrat do kajuty.

Pak se Kaspian postavil před posádku na vyvýšenou palubu na přídi. Proslov. Chim si pamatovala, jak mu to dřív nešlo a jak býval nervózní. Teď vypadal jako král. Nezasekl se a věděl přesně co říct. Rozený král. „Za Narnii!" dokončil proslov.

„Za Narnii!" odpovídala mu posádka hlasitě a nebojácně.

A pak vjeli do temnoty.

Obestoupila je mlha tak hustá, že Chim viděla sotva na dva metry. Následně uslyšela... ženský smích? Otočila se, ale nikdo tam nebyl. Najednou se před ní zhmotnila její babička. Prošla kolem ní a zase se proměnila zpět v mlhu. Chimney vstaly chloupky na celém těle. Byla tu jen pár minut a už by nejraději zase vypadla.

Edmund vedle ní vykulil oči a začal mluvit s prázdnem. „Ede! Klid, to jen ten ostrov. Snaží se nás zmást. Rozhodit," začala ho uklidňovat. „V pořádku?" zeptala se ho, když to vypadalo, že je jeho přelud pryč.

„Ano, já jen... To nic." Zavrtěl hlavou a znovu se začal ostražitě rozhlížet kolem sebe.

Loď plula dál a byly slyšet jen vlnky, které narážely do přídě a vrzání z lanoví. I šepot duchů ustal. Netrvalo to dlouho, než zaslechli křik. Nejdřív se nedal určit smysl, ale když se přiblížili epicentru, už jasně slyšeli. „Jděte pryč!" ozývalo se pořád dokola.

Lučištníci začali být neklidní a otáčeli se směrem ke zdroji hluku, ale Chim jim vydala rozkaz, aby se nehýbali. „Zůstaňte na místech! Hlídejte svoji stranu lodě!"

„Kdo to je?" křikl Edmund a doběhl ke kraji lodě.

„My se tě nebojíme!" doplnil ho Kaspian.

„Já vás taky ne!" zaznělo jim v odpověď.

Edmund vytáhl baterku a posvítil do mlhy. Chvíli přejížděl sem a tam, a nakonec se zastavil na jednom místě. Světlo baterky osvítilo člověka. Ten se jen tak tak držel skály, která vyčnívala z moře a křičel na ně. „Odejděte!"

„Neodejdeme," odpověděl mu Kaspian.

„Mě neporazíte!" křičel na ně vyhublý stařec a v rukách držel meč.

„Kaspiane! Kaspiane, jeho meč!" křikl Edmund.

Kaspian se pozorně zadíval na meč a téměř zalapal po dechu. „Lord Rhoop!"

Muž na skále začal utíkat před světlem na druhý konec malého útesu. „Nevlastníte mě!"

„Pohov! Zbraně dolů!" křikla Chimney na lučištníky, kteří stále mířili na lorda Rhoopa. Kaspianem se mezi nimi prodral až dopředu.

„Dostaňte ho na palubu. Rychle!" rozkázal Kaspian a posádka se začala hýbat a pracovat na novém zadání. Začali roztáčet hákovací lana, když se najednou mlhou přiřítil stín a nesl s sebou řev. Z mlhy se vynořil Eustác, popadl lorda Rhoopa a hodil ho na palubu.

„Nechte mě, démoni!" začal křičet lord Rhoop a máchal kolem sebe mečem.

„V klidu, lorde Rhoope. Nechceme vám ublížit. Já jsem váš král. Král Caspian," přiblížil se k němu Kaspian obezřetně.

Lord Rhoop se na chvíli jako by zasekl a pak se znenadání otočil. „Můj pane? Neměli jste se jezdit! Nedá se odtud dostat!" Jeho výraz se změnil z výhružného v bojácný. „Rychle! Otočte loď než bude pozdě!"

Edmund si přisadil. „Máme meč, nač čekat?"

Kaspian přikývl. „Driniane, dostaňte nás odsud."

„Ano, pane," přitakal Drinian a rozběhl se ke kormidlu.

„Počkat! Nesmíte přemýšlet! Nesmí to zjistit, čeho se bojíte, nebo se to v tu věc změní!" varoval je lord Rhoop.

Edmund zavřel oči. „Ale ne!"

„Edmunde, na co jsem právě myslel?!" přiběhla k němu Lucka.

„Já... hrozně moc se omlouvám!" Otočil se a doběhl na kraj lodě, kde se nahnul přes zábradlí, aby lépe viděl na hladinu moře.

Chvíli se nic nedělo, ale pak se loď zhoupla tolik, že se málem převrhla. Všichni na palubě popadali a měli co dělat, aby z lodi nevypadli. Drinian se držel kormidla a snažil se Jitřního poutníka srovnat.

„Je to pod lodí" křičel někdo a Chimney musela uznat, že má pravdu. Muselo to být pod lodí. Opatrně se otočila a spatřila to. Pomalu se to zvedalo z vody a přibližovalo se to.

„U Aslana," vydechla Lucka stojící vedle Chim. „Mořská příšera."



Ahoj! Původně jsem chtěla tenhle díl publikovat nejdřív v neděli, ale protože jsem se právě dozvěděla skvělý zprávy, oslavíme to dalším dílem! Jinak tedy za super zpráva je, že Netflix koupil práva na Narnii, takže se můžeme těšit na nové filmy/seriály! (link: http://www.tvguru.cz/netflix-koupil-prava-na-letopisy-narnie-a-pripravuje-serii-filmu-a-serialu-z-tohoto-sveta/) Tak snad se do toho pustí co nejdřív, abychom se měli na co koukat. 

Meant to be together (Letopisy Narnie / Edmund / CZ)Where stories live. Discover now