To je bila prva noć kad nije mogao zaspati nakon što se otac odselio. Ustao je čim je svanulo i uletio pod tuš. Nije htio da se nijedna od njih dvije probudi jer tada sigurno ne bi imao mira. Zalio se hladnom vodom, osušio ručnikom i bacio prvu odjeću iz ormara na sebe. Izašao je možda dva sata prije škole, jedva da je ikoga vidio vani, sve je skoro bilo zatvoreno.

Sjeo je na klupu i zapalio travu, znajući da ga nitko ne može vidjeti. Nije ga bilo ni toliko briga. Kako će ovaj dan provesti normalan? Kako tek ostatak života? Što ga tek čeka u školi kad ga susretne Toni, a što tek s Ivanom? Bio je poslušan skoro cijelo vrijeme, zašto se ovo trebalo dogoditi? Darko je samo prijetio u prazno.

Nakon nekog vremena Niko se pojavio i sjeo kraj njega. Bio je blijed kao i jučer sa skoro krvavim podočnjacima. Podsjetio ga je na vampire iz onog glupog filma Sumrak. Imao je sa sobom ruksak i na sebi trenirku u kojoj je spavao, izgleda.

"Je li moramo baš danas u školu?" pita.

"Ako shvate da nije i nas bilo, povezat će nas s njime."

"Što ako već danas otkriju njegovo tijelo."

"Daj šuti, nemoj da nas netko čuje."

"Oprosti, ne znam razmišljat kad ne spavam."

"Izgledaš ko da ti fali krvi u glavi."

"Izgledam ko prometna nesreća. Nema šanse da ne nitko ne vidi u toj školi. Daj mi to."

Uzeo mu je trubicu iz ruke i udahnuo kao da mu život o tome ovisi. Izdahnuo je i nasmiješio se kao da izdiše svu negativnu energiju. E da je barem trava tako djelovala.

"Izgledat ćeš još gore, znaš li to."

"Ne zanima me, pusti me da se malo bolje osjećam. Ni ti mokre kose nećeš bolje proć."

Neka se barem razboli, pa neka ima neki dokaz za izbivanje iz škole. Ne bi ga policija krivila zbog prehlade, a možda ga ne bi pozvala da svjedoči, barem se nada.

"A da sačuvaš malo za mene?"

"Ti već popušio pola, daj meni pola."

"Moje je."

"E, jebi ga, meni je teže."

Je li mu bilo teže jer je samo izgledao gore? Nijedan od njih nije suzu pustio. Bi li ih trebalo biti sram? Više se brinuo za budućnost nego za njega. Je li trebao?

A možda nije ni zaslužio da se nitko brine za njega, nije ni čak bio koristan, samo štetočina, možda bi čak svijetu bilo bolje.

"Što ćemo kad ga vidimo?" pita. Niko je spustio beživotno ruke u krilo kao da je tek shvatio da će i Toni biti u školi.

"Pazit ćemo se da ga krivo ne pogledamo."

To toga je došlo. Od služenja samo da dođe na višu ljestvicu u društvu do služenja samo da ostane živ. Znaju se već osam godina, zar je i njega sposoban ubiti? Tko je on?

"Mislio sam na razgovor."

"Ne, ne spominji ono jučer osim ako on ne spominje. Ne pitaj ga ništa."

"Baš ništa?"

"Pravi se da se ništa nije dogodilo. Ako dođe do ponovne drame, platit će opet onaj tko ju izaziva."

Može završiti kao Darko samo zbog pitanja, odlično.

Iz zgrade je izašla osoba koja nije trebala, njegova naporna sestra. Naravno, krenula je u školu sat vremena prije nego je trebala. Nikola je odmah bacio trubicu i zgazio je nogom. Pogledala ih je kao da im je guzici narastao buket repova.

TrafikaWhere stories live. Discover now