Nový mistr ovládání země

202 5 0
                                    

Království země, Ba Sing Se, týden po tom, co Thoryn zjistil, že je Avatarem

Členové Bílého lotosu odešli a Asami zůstala v domě s Thorynem v jeho pokoji. "Teto, já přece nemůžu být avatar! Pořádně jsem neovládl ani svůj rodný živel," naříkal Thoryn. "Neboj se, sehnala jsem ti největšího mistra země této doby," usmála se Asami. "Koho?" V tu chvíli někdo zaklepal na dveře.

Calum běžel otevřít dveře. "Strýčku? Jsi to vážně ty? Neviděl jsem tě možná pět let! Jak se máš?"byl Calum udiven, když otevřel dobře. "Mám se dobře, synovče. Ale, co ti budu povídat, mám to teď těžké. Opal a všechny naše děti žijí ve Východním chrámu vzduchu. Nemůžu s nimi trávit moc času, protože teď spravuji tři státy v Království země a ještě učím v Republic City na škole živlů ovládat lávu. Mám toho moc. I Opal to má těžké. Mistr Tenzin se teď uchýlil do Jižního chrámu vzduchu. Je už velmi starý a nemůže pendlovat mezi všemi chrámy. Proto Opal ustanovil vůdkyní ve Východním chrámu vzduchu a ta má teď docela napilno." "Chápu to. Ale tady je to taky těžké. Thoryn je avatarem a ani neovládá pořádně zemi - jeho rodný živel. Proto jsme tě zavolali. Pomůžeš mu?"ptal se Calum. "Udělám, co budu moci,"odpověděl muž.

Thoryn vyběhl ze svého pokoje a podíval se ke dveřím: "Prastrýčku Boline! Tak rád tě vidím!" "Já tebe taky," pousmál se Bolin. "Když jsme se spolu viděli naposledy, sahal jsi mi sotva po lokty. Už jsem slyšel tu velikou novinu o tom, že jsi avatar," řekl nadšeně Bolin. Thorynova hlava ale poklesla dolů: "Hm." Calum pošeptal tiše Bolinovi: "Moje žena Jodie ho toho moc z ovládání země nenaučila, doufám, že mu teda pomůžeš, protože jestli neovládne brzo všechny živly, no... Společenství krve... Vždyť víš..." "Cože?"otázal se s hrůzou Thoryn? "Nic, v pořádku. Že začneme s výukou ovládání země co nejdříve," pousmál se Bolin. "Jen nevím, kam si lehnu. Tenhle barák nevypadá zrovna nějak příjemně a honosně. Calume, vy máte díry ve zdech, žijete tu jako v chlívě. Jodie se tu o to teda zrovna moc nestará." "No dovolte?" zapištěla Jodie, která seděla v rohu na křesle prožraném od červotočů a četla si knížku. "Můžeš si lehnout ke mě do pokoje, tam země pod tou slámou, která padá ze střechy, ani není vidět. Leží se tam docela příjemně,"navrhl Thoryn. "No, dobře, co bych neudělal pro nového avatara," pousmál se Bolin na Thoryna.

Po nějaké době se všichni odebrali ke spánku. Thoryn a Bolin leželi v pokoji a Thoryn se dal zlehka do řeči. "Boline, jak je to teď vlastně s chrámy vzduchu? Co vládci, kolik už jich je?" "Je jich už tolik, že zaplnili všechny chrámy. V Národu ohně se po nějaké době od porážky Kuviry našlo asi čtyřicet dalších vládců vzduchu a v Království země možná dalších šedesát. Každý z nich měl dvě nebo tři děti a teď chrámy praskají ve švech." "A co ve Východním chrámu? Máte se tam dobře?" "No, víš, já tam skoro žádný čas netrávím. Většinu času jsem tady v Království země, protože jsem se stal guvernérem tří států a ještě také občas učím v Republic City ve škole živlů ovládat lávu. Ale zatím jsem učil jen tři lidi. Ovládání lávy je velmi vzácná schopnost. Opal žije s našimi šesti dětmi (dvě z toho jsou naši synové Jack a Tye a Jackovy čtyři děti) v chrámu vzduchu sama. A ještě k tomu ji teď Tenzin jmenoval tamější vůdkyní. Máme toho oba plné zuby." "A co ostatní chrámy?" zajímal se Thoryn. "No,"začal Bolin, "v Jižním chrámu vzduchu žije Tenzin, ale protože je už starý, nechal vládnutí Jižnímu chrámu na svém synovi Rohanovi. Zrovna tenhle týden se tam koná opět Festival avatarky Yangchen. To byla tradice, kterou započali původní vzdušní nomádi. Celý měsíc se často medituje a každý vzdušný nomád vždy na týden putuje různým směrem po světě. Je to krásná slavnost.

No, ale abych se vrátil k ostatním chrámům. V Západním chrámu vzduchu se stala vůdkyní Tenzinova dcera Jinora. Já jsem tam nikdy nebyl, ale prý se tam mají všichni moc dobře." "A co Severní chrám?" tázal se Thoryn. "Severní chrám? On ti nikdo nic neříkal?"podíval se na Thoryna Bolin. "Co by mi měl kdo říkat?"vyzvídal Thoryn. "No víš, v Severním chrámu vzduchu..."začal Bolin, "V Severním chrámu vzduchu, co?"byl už Thoryn nervózní. "Víš, to bys asi neměl slyšet z mých úst,"snažil se konverzaci ukončit Thorynův prastrýc. "Prastrýčku, pověz mi, co se děje!" "Ne, to já nemůžu. Zeptej se tety Asami, měl bys to slyšet od ní,"pověděl mu Bolin. Thoryn se rozběhl k pohovce u vchodových dveří, kde spala Asami. "Co děláš?" volal na něj potichu Bolin. "Nech jí se vyspat. Ráno si to všechno probereme společně." "Dobře. A kdy mě začneš učit ovládat zemi?"ptal se Thoryn. "Hned zítra. Musíš to zvládnout, co nejdříve,"odpověděl mu Bolin. To Thorynovi na klidu moc nepřidalo, ale přikryl se dekou a pokoušel se usnout.

Avatar: Legenda o ThorynoviWhere stories live. Discover now