19. Hjärtat vår viktigaste muskel

54 2 0
                                    

Hjärtat pumpar som bekant runt vårt blod och ser till att alla celler får syre och näring. Med hjälp av vår andning kan vi styra vårt hjärta och syresättning. Med en djupare andning behöver hjärtat inte jobba lika hårt för att syresätta cellerna och pulsen sänks. Vid en grund andning ökar pulsen när hjärtat måste jobba hårdare. När vi stressar tenderar vi att andas ytligt så hjärtslagen ökar . Det kan oxå vara styrt av hormoner,t ex kortisol o adrenalin som ökar hjärtats slag så vi ska kunna springa om vargen kommer.

Med kunskap om detta kan vi oxå lära oss att kontrollera vår andning och puls samt även våra stresshormoner. Vi kan sänka kortisolhalten båda via medveten andning och mentalt fokus. I stressade situationer, hos tex tandläkaren, kan man sänka stress nivån genom att andas djupt och lugnt och tänka på något positivt o gärna " visualisera" sig till en t ex en paradis-ö via sitt "inre öga". Fiffiga läkare har en naturbild i taket som underlättar. Naturbilder är bevisat effektiv mot stress. Detta låter förstås flummigt för den som aldrig provat men är högst verkligt. Hjärnan har nämligen ytterst svårt att skilja på fantasi och verklighet. Därav kan vi bli upphetsade genom att bara tänka på ett minne vi haft (könshormoner höjer oxå pulsen) eller stressade av ett obehagligt minne eller föreställningen om något som är obehagligt, tex att laga en tand.

När vi kan styra våra tankar kan vi oxå sänka upplevelsen av smärta. Det är något varje människa borde träna på o vi borde lära våra barn. Faktum är att det är mycket vi inte lär våra barn som vore önskvärt. Att lära dem tänka, andas och ta hand om sin kropp och inte överlåta det till myndigheter vore ytterst önskvärt för allas vår framtid. Historiskt har staten och kyrkan inte alltid velat sina invånares bästa utan mest velat ha lydiga tjänare som inte tänker själva. De kan ju få för sig att de som styr inte är så lämpade att göra det? Kanske för att de handlar för egen vinning och inte invånarnas? Samma diskussion kan föras när det gäller läkemedelsindustrin samt livsmedels- och kemikalie-industrin och inte minst energin. Att det finns mycket bättre lösningar inom alla områden är ett faktum och inte en teori hur mycket de än försöker dölja det. Kejsaren har varit naken sedan de stal Teslas ritningar och de efterföljande 5100 patenten på fri energi för 70 år sedan och den medicinska med Rockefeller, Warburg, Rife ooh Flexner report ännu längre.

För att återgå till hjärtat så måste det jobba hårdare när vi anstränger oss fysiskt. Musklernas syre-behov till sina celler ökar när de måste jobba så att de får syre till sina celler när vi tex springer till bussen eller går uppför rulltrappan. Detta är faktiskt inte så tokigt alls och något vi borde göra till mans. Det praktiska är att man blir knappt svettig av att gå i en trapp i två minuter men an börja flåsa som en blåsbälg och ingen tid tar det heller.

Den sk aerobiska träningen och helst nära maxpuls, i intervaller med lugnare tempo, är den som är effektivast för hjärtat och även övriga muskler faktiskt. Detta vet alla elitidrottare om de vill öka sin prestation. Men jag vill ju inte va en elit-idrottare tänker du? Näe, men hjärtat är en muskel som alla andra och använder man den inte så funkar den till slut inte särskilt bra. På något sätt tror de flesta människor att hjärtat bara ska finnas där och orka slå till slutet. Så är det inte riktigt. Vi måste ta hand om det. Det tragiska är att en del lägger enorm vikt vid sitt yttre utseende med att pumpa synliga muskler, med den viktigaste av dem alla bryr de sig mindre om. Hjärtat som pumpar blodet är förstås beroende av kvalitén på det. Dåligt blod leder till dåligt hjärta. Hur man renar blodet från skräp står det mer om under levern och njurar.

Förutom träning och syre behöver den näring. Det är oxå extremt beroende av rätt balans på elektrolyter (salter). I vanliga fall reglerar kroppen mha binjurarna detta men det finns fall där de inte orkar med och folk dör av saltbrist. Vården menar dock att man får högt blodtryck och hjärtattack av tvärtom. Om det råder delade meningar, särskilt från professor Hammarsköld som menar att saltbrist är dödligt. Man bör väl inte vräka i sig salt om man inte är sugen på det o gärna kontrollera kalium o natrium via blodprov.

Kost & kunskapDär berättelser lever. Upptäck nu