19. Mat & motion för hjärta o lungor

48 2 9
                                    

Mat för hjärtat är i princip detsamma som är bra för blodet. Det ska var giftfritt och inflammations- dämpande och fullt av bra näring som inte är för sött och försurande som patogener gillar. Om vi oxå syresätter vårt blod ordentligt genom att andas ordentligt blir det mer basiskt så cellerna trivs och deras energi-försörjning/ ATP fungerar bättre. Syre är som nitroglycerin för dem och kryptonit för patogenerna.

Inflammations- dämpande mat är mycket omega3 samt en plant-baserad kost med bromelin och gärna ingefära, gurkmeja samt chilli . I tidigare kapitel står mer om detta samt att kakao hjälper kärlen att hålla sig mjuka och elastiska och att det har en extrem hög halt av anti-oxidanter enligt ORAC-listan som behövs mot inflammation.

För att öka/ effektivisera syret i cellerna o för att hjälpa hjärta o lungor kan vi äta mat rik på nitrat från t ex rödbetor, spenat, mangold, broccoli och nässla som vi omvandlar till kväve-oxid. Ytterligare effekt fås om man äter kakao samtidig som förbättrar upptaget av kväve markant och säkert en trolig anledning till några av dess medicinska egenskaper. Nässlor renar också blod och njurar och är väldigt näringsrikt. Nässelpulver finns oxå på hälsokosten . Man bör inte överdosera pga mängden K vitamin och de som äter blodförtunnande bör vara försiktiga.

Nedanstående soppa/ dip är också en bas i programmet. Kryptonitsopppa med Avokado/broccoli/ nässlor (syrehöjande & patogen- och systemrensande) ;

Förväll  broccoli och nässlor i lite vatten, hönsbuljong, vitpeppar o havssalt  och låt svalna under lock

Hoppsan! Denna bild följer inte våra riktliner för innehåll. Försök att ta bort den eller ladda upp en annan bild för att fortsätta.

Förväll broccoli och nässlor i lite vatten, hönsbuljong, vitpeppar o havssalt och låt svalna under lock . Lägg i lite avokado samt creme fraiche o pressa i vitlök. mixa till önskad konsistens. Ha gärna i lite citron o chilli för extra nytta o sting. Kan ätas kall, ljummen eller varm beroende på årstid, ev med lite ägg och gräslök. Mindre vätska gör mer att det blir en grönsaksdip till tex rå morot, blomkål , gurka etc. Drick då nässelvattnet. (Fotot är från köket.se där de även har fänkål i soppan som oxå är nyttigt)

Rödbetor innehåller förutom nitrat även betain, betalains, fibrer, järn, betacyanin, folat och betanin. Dess fibrer o pektin hjälper till att föra ut gifter från levern, så att de inte tas upp i tarmen igen. De kopplas till läkning av levern, minskning av homocystein, förbättrad magsyraproduktion och kan minska fri radikalbildning samt förebygga cancer i lungan, levern, huden, mjälten och tarmen. ( zarahssida.se )

 Rödbetssoppa-med-ingefara-citron-och-chili Skala och riv 6  rödbetor + 2 lökar

Hoppsan! Denna bild följer inte våra riktliner för innehåll. Försök att ta bort den eller ladda upp en annan bild för att fortsätta.

Rödbetssoppa-med-ingefara-citron-och-chili Skala och riv 6 rödbetor + 2 lökar. Fräs i smör med 2 pressade vitlöksklyftor, I msk riven ingefära o lite chillir salt o peppar innan du slår på vatten och buljong. Sjud mjukt ca 15 min. Känn att de är mjuka o mixa slätt. Tillsätt en skvätt citron. Servera med gräddfil o ev.bröd. Kanske spara hela kokta betor som läggs på bitter salladsbädd//blasten /ruccola med valnötter o chévre o honungs-vinegrätt? /http://www.tasteline.com/recept/rodbetssoppa-med-ingefara-citron-och-chili/

 Bra  sallad för syre o parasit rening o detox ;  Salladsmix  med spenat, ruccola o blasten från betorna ev mangold

Hoppsan! Denna bild följer inte våra riktliner för innehåll. Försök att ta bort den eller ladda upp en annan bild för att fortsätta.

Bra sallad för syre o parasit rening o detox ; Salladsmix med spenat, ruccola o blasten från betorna ev mangold. Lägg på kokta betor , avokado, päronbitar, valnötter, getost ev ägg/ bönor för protein . Häll på en vinegrätt av Honung, olivolja , citron, salt o peppar. ( foto: jag lagar mat.se)

Förutom Nitrat o kakao minskar Pangaminsyra/ B15 /DMG(Dimethylglycin) syreebehovet. "Det förhindrar mjölksyra i arbetande muskler och har således betydelse för alla syreförbrukande funktioner. Det skyddar mot koloxid-förgiftning och ökar blodets kapacitet att transportera syre. Det stimulerar nerv- och körtelfunktionerna och är väsentligt ör fettomsättningen. Det reducerar behovet av alkohol. "

Mot cirkulationssjukdomar, hög kolesterolhalt, åderförkalkning, hjärtförkalkning, störningar av hjärtrytmen, kallbrand, leverbesvär, muskelsjukdomar, sexuella störningar, cancer, alkohol och drogmissbruk. Behovet är sannolikt c:a 50 mg. Terapeutisk dosering: 100-300 mg. Symtom på överdosering: Okända." http://www.alternativmedicin.se/Vitaminer/Vitamin_B15%7CPangaminsyra.htmlf

I naturen hittar man det bl a i frökärnor, speciellt i mandlar och aprikoskärnor.


 Piggelin pesto med ( pangaminsyra för mer syre o mindre mjölksyra )  Blötlägg 3 msk solrosfrön 3 valnötter 3 mandlar 3 paranötter över dag/natt  Mixa med soltorkade tomater och gärna kalamatioliver, lite citron,  vitlök, olivolja och örter, orega...

Hoppsan! Denna bild följer inte våra riktliner för innehåll. Försök att ta bort den eller ladda upp en annan bild för att fortsätta.

Piggelin pesto med ( pangaminsyra för mer syre o mindre mjölksyra )
Blötlägg 3 msk solrosfrön 3 valnötter 3 mandlar 3 paranötter över dag/natt
Mixa med soltorkade tomater och gärna kalamatioliver, lite citron, vitlök, olivolja och örter, oregano, basilika, timjan mm. Krydda med sambal

Bra träning för hjärta och lungor är pulsträning/aerobics/löpning där man blir andfådd av ansträngning. Det är viktigt att ta det på sin nivå och öka försiktigt. Intervall-promenader är bra början. Senare ökar man med intervall-löpning, går 100 meter, springer 100 meter etc. För kroniskt sjuka kan det räcka att göra några mag/ rygg och ben-lyft i sängen samt tåhävningar på tröskeln( håll i karmen) som får igång venpumpen att transportera upp blodet tillbaks till hjärtat o minskar ödem i foten o hjälper lymfan bort med slagg. Kan gärna göras i badrummet varje gång man går på toa genom att hålla sig i handfatet samtidigt. Sått upp post-it på spegeln så glöms det inte. Samtidig andnings-övning.

För den som går på gymmet är det lätt att köpa ett hopprep och använda mellan varje station. Praktiskt värre att varva belastning på musklerna med hjärtat o lungorna eftersom de ändå vill vila. Cirkelträning är oxå väldigt effektivt både tids-ochresultatmässigt samt allsidigt.

Video ovan "30 Min Fat Burning Cardio Workout - Bipasha Basu Unleash 'Full Routine' - Full Body "Workout " sätter definitivt fart på flåset. Viktigt är att inte börja för hårt. Man ska inte känna som man svimmar o kräks. Rom byggdes inte på en dag. Finns risk för hjärtattack. Man kan oxå dansa som fg video o göra mjukare yoga för att stärka sin andning. Nedan video visar hur man kan öka syret o sänka pulsen via andning. Detta kommer nästa kapitel handla mer om. Hjärnan.

Video "Simon Borg-Olivier slowing his heart beat from 88 to 32 beats per minute in 45 seconds"

Kost & kunskapDär berättelser lever. Upptäck nu