6.BÖLÜM " YOLCULUK"

347 245 85
                                    

Salih hazırlıklarına başladı ve ertesi gün gidip bileti aldı. Beraberinde çok fazla eşya götürmeyecekti. Çünkü ne ile karşılaşacağını tahmin bile edemiyordu. Nerede kalacaklardı? Fabrikaya nasıl gidilecek? Evi nasıl tutacaklar? vesaire gibi haklı sorular soruyordu kendine. Neyse ki grup olarak gidiliyordu .Başına bir olay gelse bile hemen yardımcı olacak birileri vardı etrafında .Bu gibi düşünceleri aslında herkes birbirine soruyordu zaten. Havaalanından onları kim karşılayacak? Ya da fabrikanın olduğu şehir nerede? Uzak mıydı havaalanına? Tamamen şehre, almanca diline ve insanlara yabancı biri olarak nasıl yaşayacaktı ?Fakat her şey güzel ve refah bir yaşama arzusu içindi. Borçları olmasaydı acaba yine gider miydi? Bütün bunların cevaplarını zamanla orada yaşadıkça verecekti .

Neyse bilet almak için arkadaşlar toplanmış ve bileti havaalanındaki gişeden alıyorlardı. Herkes sıra beklerken büsbütün çevreye, ortama yabancı ,hayran hayran etraflarına bakıyorlardı .Kimisi şunu da sormuş bir diğer arkadaşına" Biz şimdiye kadar nerede, nasıl yaşadık be dostum? "demiş ve eklemiş "Şu hayata bak; köyden uzak, şehirde bile paran varsa, hayat sana güzeldir" demiş. Herkes bu fikre katılmış tabii .Yani yaşamak için gereken paran varsa, artı -sosyal- olabilecek kadar kazanıyorsan; kendi memleketin daha iyiydi. Kimse istemez yabancı bir memlekete tek başına yaşamayı." Ah para Ah"demiş . Arkadaşları da " E ...be Salih ,yapma ya !Daha memleketten ayrılmadan bu kadar dertlenirsek biz oralarda çalışamayız .Anlıyoruz seni . Biz senden yaşça büyük sayılırız, fakat birbirimize yardımcı olacağız .Meraklanma tez vakitte aileni götürürsün Almanya'ya" diye moral verdiler .Salih "haklısınız" deyip sıra ona gelince biletini kesmesi ve Hannover için -ilk adım -olan biletini almış.
Uçak aktarmalıydı.
Hazine bulmuş gibi ceketinin iç kısmına yerleştirdi. Herkes biletini kesmişti .Topluca köye tekrar dönüldü. Salih Efendi ,"Hüseyin , uçağın kalkış tarihi senin de aynı gün değil mi? Benim 13. 07. 1967" dedi .
Hüseyin de" Benim de aynı gün. Zaten hepimiz o tarihe aldık Salih. Sabah 5.30 uçağı sakın unutma .2 saat öncesi burada olmamız gerek "deyip hatırlattı. Sadece 6 gün kalmıştı gidişlerine.

Köye vardılar. Herkes evlerine dağıldı .Cevher tutumunu hiç değiştirmemişti . Suratı yine asıktı . Bu kadın niye etkiye tepki vermiyor? Derdi ne bu kadının?Yemek hazırladı ve" Salih gel yemek yaptım" diye seslendi kocasına emrivaki ses tonuyla. n "Ne zaman yolcu olacağımı merak edip sormadın, ilgilenmedin bile "diye sitem etti Salih.
Cevher de "Nasılsa gideceksin ya yakında ne fark eder? Ha yarın haftaya" cevap verdi umursamaz tavrıyla.
Salih bu cevap üzerine günü söylemedi. "Madem öyle o zaman gideceğim gün vedalaşıp öyle giderim" dedi. Artık O da bıkmıştı bu tutumundan.
Haklıydı da! Tez vakitte bavulunu hazırladı ve kenara koydu .Cahit ve Cihan babalarının kucağından inmiyorlardı .....Asıl onlar masumdu. Birer melektiler Salih' in gözünde. Bu da yetmezmiş gibi bir tane de yolcu vardı. "Bir Melek daha" diyordu Salih doğacak bebeğe .
Cevher 1 aylık hamileydi. İkizler 10 aylıktı ,ufak ufak emekliyorlardı . Birkaç gün öyle geçti.
Salih bu birkaç günlük arada, bahçe işlerini düzenledi çocuklarına giyecek aldı .Karısına da yeterince para verdi ." Bunu biraz idareli kullan .Çünkü sana ne zaman para gönderebileceğimi bilmiyorum . Mektupla para göndereceğim .O da 2 haftada ancak ulaşır" dedi." Benim geleceğim tarihi en yakın üç aydır bu arada bir sıkıntın olursa Ahmet Enişten ilgilenecek" diye Cevheri teselli etmeye başladı .

"Tamam Salih ,
asıl sen kendine dikkat et. El' in memleketine giden sensin. Dil bilmez yurt tanımazsın. Insanların tavırlarını bilemezsin. Gavur memleket derler Almanya'ya atalarımız . Boşuna bu sözü söylememişler dikkatli ol ,parana sahip çık, kimseye güvenme kendinden başkasına" dedi uyarır gibi.
Bu konuşmayı yaptıktan ertesi günü zaten yola koyulacaktı . Cevheri uyandırdı "Hatunum kalk beni yolcu et .Ben gidiyorum" dedi üzgün bi o kadar hasret dili sözcüklerle .
Cevher" Tamam kalktım Salih. Çocukları uyandırma. Sessizce öp" .
Salih bağrına taş basarak ıslak yanaklarıyla doyasıya öptü çocuklarını . Ardından üstünü giydi ,biletini, parasını ve bavulunu aldı .
Cevher" Al bunu ,yolluk yaptım sana. Orada sana birkaç gün yeterli olacaktır " dedi .Salih bu tavrını ve düşünceli hareketini tuhaf karşıladı. Cevher Hatun kocasının yiyeceğini hazırlamış hem de birkaç gün yetecek kadar.??
Şaşılacak şeydi doğrusu!Giderayak mükemmel bir kadına bürünmüştü. Yoksa gittiğine mi , yoksa para akışının olacağına mı sevindi ?
Neyse Salih aldı emaneti....Karısını alnından öptü." Allah'a emanet olun" dedi.
Karısı da" Sen de "deyip arkasından su döktü . Diğer arkadaşlar da kapıda bekliyorlardı . Birinin taksisiyle havaalanına gidildi ve bavullar kontrolden geçirildi , biletler kontrol edildi, üst baş tarandı .Sonra anons duyuldu "Sayın yolcularımız Hannover ' e gidecek yolcularımız 2 nolu gişeden geçiş yapabilirler "denilince , topluca dizildiler arka arkaya ve hepsi uçağa doğru yönlendirildi ...ilk defa bir uçağa bineceklerdi.
Devasa bir araçtı onların gözünde .Merdiven açıldı ve bilet numarasına göre oturuldu.Kısa bir süre sonra "Sayın yolcularımız.... İstanbul uçuşumuz az sonra gerçekleşecek. Lütfen kemerlerinizi bağlayınız ; Salih , şaşkın şaşkın Hüseyin'e baktı" İstanbul mu?" dedi.

"Evet aktarmalı uçak. Henüz direk uçuşları yok "dedi Hüseyin.
" Orada birkaç saat bekleriz sanırım" diye açıklamalı sözlerine devam etti.
"Çünkü Hannover uçağı öğlen ikide" diyerek Salih'i meraktan kurtardı.
Uçak hızlandı ve aşırı hız alınca da uçak havalandı . Herkesin sırtı uçağın göğe yükselirken eğiminden dolayı koltuğa yapışıktı .
Salih uçağın tavanına gözlerini dikmiş ve dua ediyordu. Kısa süre sonra normal hızına geçildi ,düz yolda gider gibi uçak normal halini aldı ve devam ettiler . İki buçuk saat sürdü .İstanbul'a inildi, inişte de tam tersi-aşağıya dik iniş -onu daha da tedirgin etmişti. Koltuktan düşecekmiş gibi hissine kapıldı. Kulakları da tıkanmıştı yüksek basınçtan. Hüseyin ona bir şeyler söylüyor ama Salih duymuyordu .
Uçak sağ -salim iniş yaparak durdu. Kemerler çözüldü,uçaktan merdiven ile inildi .Herkes binaya doğru yürüdü.Güzel bir macera sona erdi.

İçerden bavulları aldılar yürüyen banttan ve bekleme salonunda, bekleyişe geçtiler. Acıkmıştı Salih ,yanındaki yolluktan bir börek çıkardı yedi. Hüseyin , bir an olsun Salih'i yalnız bırakmamıştı .Salih zaten- vur eline al ekmeğini -türden karaktere sahipti .Yabancı biri de olsa yine ekmeğini paylaşırdı. Bohçadan bir börek daha çıkardı ve ikram etti. Hüseyin Salih'e teşekkür etti.Böylelikle o günden başlayarak hep ekmeklerini beraber bölüştüler. Çok sıkı dost ,ayrılmaz ikili olmuşlardı.Almanya uçağının kalkışı için 5 saat daha vardı .Zaman akıp gitmiyordu bir türlü. Daha da heyecanlandılar. En iyisi biraz kestirmek diye düşündüler .Herkes koltuğunda uyumaya başladı .Salih cebindeki paranın olduğu cebi sıkı sıkı kollarının üstüne atarak uyudu. Cevher demişti ya' parana dikkat et, kimseye güvenme!' diye . Aklından çıkarmıyordu bu sözleri.

Pek konuşmayan kadın bir konuştu pir konuşmuştu .

Öylece koltukta uyudular .Sonra bir feryatla Salih ve Hüseyin uyandı .Beraber giden bir arkadaşın el çantası yanından çalınmıştı. Zavallı Reşit,ne yaptıysa oradaki görevlilere anlatamadı el çantasının çalındığını ve dolayısıyla bileti de parası da her şeyi oradaydı. Tekrardan bilet alamazdı .O bilet olmadan da Hannover uçağına binemezdi.İşte eskiden olan eksiklikler teknolojik sıkıntılar kamera yok ,bilgisayar yok, kayıt yoktu .

Reşit borç aldı diğer arkadaştan ve memlekete dönüş yapmak üzere otobüs garına gönderildi .Eksilmişlerdi 4 arkadaş kaldılar. Salih ,Hüseyin, Cevdet ve İhsan . Cevdet yaşlıydı biraz. Hatta orada nasıl dayanacak tek başına diye aralarında konuşuyorlardı.

Hayırlısı artık. Halbuki maddi durumda da sıkıntısı yoktu .Bütün sorun karısındaydı;" Git biraz daha para kazan daha zengin olalım" dırdırı yüzünden adam kırkında, yabancı memleket yoluna düşmüştü.

Anons duyuldu ve Hannover uçağının hazır olduğu; yolcuların da kontrolden geçip 3 Nolu gişeden çıkış yapabilecekleri anons edildi .Herkes bavulunu teslim etmiş ve bilet ,kimlik ,üst -baş kontrolünden sonra uçağa binildi.Salih'in kalbi pır-pır atıyordu sonunda Almanya'ya gidecek oraları görecekti....

Takipten çıkmayın Salih' Avrupa macerası yeni başlıyor 😘

KALP VURGUNU ( TAMAMLANDI)Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin