19. İlla Özgün Olmalı mı?

1.2K 145 131
                                    

Bence hayır. Neden?

Yıl olmuş 2017. Milyarlarca kitap basılmış bir sürü konu işlenmiş vs vs derken çok çok özgün bir konu bulabilmek hiçte kolay değil. Cidden çok özgün bir konuda yazıyorsanız size ne mutlu bravo.

Ancak, illa özgün bir konu olmak zorunda mı? Bana göre değil.

Bence konunun özgünlüğünden çok, ele alınış biçimi de önemli. Çünkü dediğim gibi milyarlarca yayımlanmış kitap varken özgün bir konu bulabilmek çok zor. İlla ki yazdığın kitap daha önce okuduklarından, izlediklerinden ya da gerçek hayatında yaşadığın olaylardan küçükte olsa izler taşıyacak. Bu çok normal. Peki o zaman nasıl bir fark ortaya koyacaksın?

Cevap; yazdığın konuyu daha önce işlenmemiş bir şekilde işleyeceksin. Farklı bir şekilde ele alacaksın. Okuyucu okurken ya bu klişe ben bunun aynısı okudum zaten demeyecek. 

Mesela zoraki evlilik konusunu alalım. Wattpadde o kadar çok zoraki evlilik kitabı var ki isimleri bile bas bas bağırıyor ben zoraki evlilik kitabıyım diye.

Benim bu kitaplarda okuduğum şeyler genelde;

1-Kız babasının zoruyla para için zengin biriyle evlendirilir.

2-Kız ailesinin, özellikle yine babasının zoruyla şirket çıkarları için kendileri gibi cix ailenin cix çocuğuyla evlendirilir.

Vallahi bıktım. 

Ya bir kişide çıksın evet zoraki evlilik yazıyorum ancak ben bunu daha farklı işledim desin. Evliliklerinin sebebi aile zoruyla ya da para karşılığı değil, daha farklı  desin. Farklı bir şey bulsun. Ben görmedim valla. Göz attığım zoraki evlilik kitaplarının büyük çoğunluğu yukarıda ki 2 sebepten gerçekleşiyordu. Aynı şey ısıtılıp ısıtılıp önümüze koyuluyor.


Şimdi çok alakasız olacak belki ama kendimce bir örnek vereyim.

Bir yerden başka bir yere gideceksin belirli bir rotan var ve kara yolunu kullanıyorsun. 

Bir başkası da yine seninle aynı yerden başka bir yere gidecek, o da karayolunu kullanıyor ara ara farklılık olsun diye başka yolunu kullanıyor ama manzara genelde benzer.

3.bir kişi ise yine seninle aynı yerden başlayacak ve senin gideceğin yere gidecek ancak hava yolunu kullanıyor, ya da deniz yolunu kullanıyor. Manzara aynı mı olur? Yolculuğun verdiği tat aynı mı olur?

İşte tüm mesele bu. Başlangıç ve bitiş noktan aynı olsa da yolculuktan aldığın tat farklı. 

İşte yazmayı da buna benzetiyorum ben. Çıkış noktan zoraki evlilik, varış noktan ise belli sonunda ikisini de birbirine aşık edeceksin mutlu son, okey. Ama senin onu öyle bir anlatman lazım ki biz okuyucular işte o okuma yolculuğumuzda senin kitabında diğer kitaplardan farklı bir tat alacağız.

Tüm mesele bunu başarmak. Yoksa kimse senden dahiyane özgün bir konu beklemiyor emin ol wattpad yazarı arkadaşım. 

Birbirinin aynısı kitapları evirip çevirip önümüze koymayın.

He birde şu basılmış kitap müsveddelerinin tanıtım kısmına da ''Basılı eser'' diye yazmayın ya cidden komiksiniz. Ne eseri pardon? 

Az okuma zevki olan birisi senin o ''Basılı eser'' dediğin kitabını evine yakmak için bile almaz emin ol. 

Ben kendi adıma böyle düşünüyorum. Bu bölüm saçmaladıysam affola. Farklı düşünene saygım var. İyi akşamlar.







Kahrolsun Bazı YazarlarWhere stories live. Discover now