Érdekességek

484 33 0
                                    

Kurt életében meghatározó szerepet játszott, hogy folyamatos gyomorproblémákkal küzdött, ez egészen 10 éves korától haláláig jelen volt az életében, bár volt, hogy sikerült enyhíteni őket. Maga Kurt azt nyilatkozta, hogy ez a fájdalom valójában jó hatással van rá, mert segíti a dalszövegírásban, és ha elmúlna, talán eltűnne az inspirációja.

Kurt és Courtney tulajdonképpen titokban házasodtak össze, a szertartáson Kurt pizsamát viselt, Courtney pedig már várandós volt. A kapcsolatuk egyébként egy darabig stagnált, maga Courtney sokszor tagadta, hogy lett volna köztük valami, egyszer még azt is mondta, hogy ami volt, az már elmúlt.

Kurt a búcsúlevelét Boddah-nak címezte, aki gyermekkorában a képzeletbeli barátja volt. A szülei sokat aggódtak emiatt, végül amikor Kurt egyik rokona bevonult katonának Vietnámba, azt mondták neki, Boddah is vele ment.

Kurt azután utálta meg a Smells Like Teen Spirit-et, hogy felkapták, és mindenhol azt játszották. Sok koncerten megtagadta a lejátszását is emiatt.

Mivel legtöbbször hosszú ujjú pólókat, vagy pulóvereket viselt, nem sokan tudták, de volt egy tetoválás a bal karján; egy nagyon kis méretű pajzs, amiben egy K betű volt olvasható. Ez egy amerikai kiadó logója volt, Kurt pedig egyetértett a kiadó lázadó nézeteivel, ezért tetováltatta magára ezt a szimbólumot.

Oda volt az anatómiáért, ennek hatására lett az In Utero album borítója is egy anatómiai figura. Rajongása olyan kiterjedt volt, hogy műanyag szerveket és babákat is vásárolt magának.

Lakott egy híd alatt: amikor középiskola után anyja és a barátai is elutasították, nem tehetett mást, mint hogy egy ideig egy aberdeeni híd alatt húzta meg magát.  

Az utolsó albumát I Hate Myself And Want To Die-nak akarta nevezni. Ekkorra már látványosan leépült, és ezt a mondatot arra használta, hogy a súlyos problémából egy nehezen komolyan vehetőt faragjon. A bandatagok természetesen lebeszélték erről, és így lett In Utero a neve.

Kurt családja minden szerdán játék esetet tartott, Monopolyt és Ki nevet a végén-t játszottak. Kurt számára nagyon fontosak voltak ezek az esték, és ha véletlenül elmaradni készült, sokszor megsértődött, és mégis kierőszakolta, hogy játsszanak.

Habár alacsony volt, vékony, és gyenge, szeretett sportolni, és az iskolában baseballozott, birkózott, rögbizett és atlétikázott, ráadásul a leggyorsabb futók egyike volt.

16 évesen szerezte meg a jogosítványát: ezt az iratot találták meg holtteste mellett a pénztárcájában, amely alapján azonosítani tudták halálakor.

16 éves volt, amikor először gondolt az öngyilkosságra, de mint naplójában írta: addig nem akarta elhagyni ezt a világot, míg nem tudta, milyen is lefeküdni valakivel.

Sosem gondolta, hogy megéri a 30 éves kort.

21 évesen törte össze a gitárját először egy koncerten, a Love Buzz című szám után. Később ez a szokás rituálévá vált a Nirvana koncertjein.

Az About a Girl című dalt Tracyről írta (1988-ban), ám a lány csak Kurt halála után tudta meg, hogy róla szól a szerzemény.

A Polly című dal egy megtörtént eseményen alapszik; 1987-ben egy fiatal lányt, Polly Klaast elraboltak, megerőszakoltak és hegesztőpisztollyal brutálisan megkínoztak. Kurt az esetet a gyilkos szemszögéből írta le.

A Nevermind eredeti címe Sheep, a Drain You-é Formula lett volna.

A Heart Shaped Box-ot Courtney ihlette: első ajándéka tőle egy szív alakú doboz volt.

19 évesen letartóztatták, amiért azt graffitizte az aberdeen-i járművekre, hogy "Ain't got no how watchamacallit", ami nem pontosan lefordítható, de valami olyasmit jelenthet, hogy "Ain't got no how what am I call it?", azaz "Nincs... hogy is hívják?". Habár elterjedt az is, hogy az eredeti szöveg a "God is gay" (Isten meleg) volt, ez csak egy pletyka.

Courtney-nek listája volt Kurt legidegesítőbb szokásairól: "1. Megjátssza az aranyoskát az újságírók előtt, akik minden egyes alkalommal bedőlnek neki. 2. Eljátssza a magányos, kedves punkhőst a tinédzser rajongóinak, akik már egyébként is istennek tekintik, és semmi szükség a további meggyőzésükre. 3. Az egész világgal elhitette, hogy szerény, félénk és alázatos, mikor pedig titokban egy nagyszájú, narcisztikus, ami miatt egyébként imádom, de ezt senki sem tudja rajtam kívül. 4. Halak jegyű, egyszerre iszonyatosan vonz és taszít."

Halála után tiszteletből Aberdeen Come As You Are-táblát állított.

Halála után tiszteletből Aberdeen Come As You Are-táblát állított

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Kurt és Courtney háza

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Kurt és Courtney háza

Kurt Cobain élete és halálaWhere stories live. Discover now