A2 / 25. Eleştiri / SON İnsan 1 : İntikam Ateşi!

121 19 4
                                    

Merhabalar.

Facebook'taki Wattpad Keşfedilmemiş Hikayeler grubunda yaptığımız alımlara gelen bir başka kitap ile eleştirilerimize devam ediyoruz. Eleştirilerimizi ağır yaptığımızı söylemiştik, bu konuda hassas biriyseniz sorumluluk tamamı ile size aittir.

Bugün, 25. eleştirimizin sahibi "SON İnsan 1 : İntikam Ateşi!" adlı kitabı ile @GulAleynLKC adlı kullanıcı.

Eleştirimize geçelim:

Kapak

Öncelikle şunu açıkça belirtmeliyiz ki biz kapağı hiç beğenmedik. Profesyonel ellerden çıkmadığı belliydi, basit yapılmıştı ancak karmaşık gözüküyordu. Renk bütünlüğü yoktu, yazı fontu uymamıştı. Kapaktaki modeller net değildi. Hâl böyle olunca kapak bizden düşük bir puan aldı.

Tanıtım

Tanıtım konusunda ilk önce şunu belirtelim: Gereksiz yazım hataları var. Bu bizi ilk başta tanıtımdan soğutmaya yetti açıkçası. Hep söylediğimiz gibi, bir kitabın tanıtım yazısının kitap için çok büyük önem arz ettiğini düşünüyoruz. Bu yüzden de tanıtımda en ufak bir hatanın bile bulunmaması gerekiyor. Ancak yazar tanıtımda, gözden kaçamayacak kadar belirgin, yani bilerek hata yapmıştı ve bu bizi çok rahatsız etti.

Onun dışında tanıtımda tam 8 tane "Nasıl olurdu?" sorusu geçiyor. Evet, yazar bu soruyu sorarak okuru meraklandırmayı istemiş olabilir fakat sayı çok fazla, okur bıkıyor. Yazar o 8 taneyi 3-4 taneye düşürebilirse gerçekten heyecanlandırıcı olabileceği kanaatindeyiz.

İmla

Tanıtım yazısında edindiğimiz olumsuz izlenimden sonra kitabın imlasındaki bozukluklar bizi şaşırtmadı. Yazar kendine göre kurallar belirlemiş ve belli başlı kelimeleri yazarken bu kuralların dışına çıkmamış. Örnek verelim: Aşağıdaki görselde de görebileceğiniz gibi yazar, kızının yazması gerekirken tırnak işaretiyle ayırarak kız'ının yazıyor.

Bu hatayı nasıl eleştireceğimizi inanın bilmiyoruz

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Bu hatayı nasıl eleştireceğimizi inanın bilmiyoruz. Görselde de görüldüğü üzere bu tür hatalardan kitapta fazlasıyla vardı. Ki biz, yazım hatalarının yoğun olarak bulunduğu kitapları okumakta güçlük çeken bir ekibiz. Yazım hatalarına çok takıldığımız için kitapta ilerlemekte güçlük çekiyoruz. Yani bu kitabı okumanın bizim için ne kadar zor olduğunu anlamışsınızdır. Umarız ki yazar hatalarını en kısa zamanda düzeltir.

Türkçede sadece özel isimlere gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır, sevgili yazar. Özellikle "hayat" kelimesine gelen ekleri kesme işaretiyle ayırmakta ısrarcısın fakat bu tamamıyla yanlış çünkü hayat kelimesi özel bir isim değil.

Anlatım tarzı / Betimleme

Bu konuda, diğerlerindeki kadar olumsuz konuşmayacağız. Yazarın anlaşılabilir bir kalemi var. Kurduğu cümleler devrik ve saçma değildi, bu bizi hoşnut etti. Yeteneksiz olmadığını anladık fakat kendini çok daha geliştirebileceğini düşünüyoruz. Özellikle betimleme konusunda kendini geliştirmeli. Ruhsal betimlemeden ziyade çevresel betimleme yapmalı. Çünkü biz karakterin o an nasıl bir ortamda olduğunu, çevresinde olup bitenleri gerektiği gibi hissedemedik.

Mahkemede Görüşelim Eleştiri Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin