A2 / 21. Eleştiri / Kopukluk

147 26 7
                                    

Merhabalar.

Wattpad Keşfedilmemiş Hikayeler grubunda yaptığımız ikinci alımlar ile eleştirilerimize devam ediyoruz. Eleştirilerimizi ağır yaptığımızı söylemiştik, bu konuda hassas biriyseniz sorumluluk tamamiyle size aittir.

Bugün, @minasl adlı kullanıcının hikayesi ile karşınızdayız.

Eleştiriye geçelim:

Kapak

Sanırım bu kitapta bizi en büyük hayal kırıklığına uğratan bölüm kapak oldu. Biraz sonra yapacağımız eleştiriler ile anlayacağınız üzere de kitap harika bir atmosfere sahip. Ancak kapağın bu hikayeye layık olduğunu düşünmüyoruz. Aslına bakarsanız kapak hikayeyi gayet yansıtıyor, renkler de objeler de kitaba uygun. Fakat üzülerek söylemeliyiz ki basit gözüküyor.

Tanıtım

Tanıtımda kitaptan bir kesite yer verilmiş ve bu kesit kısa bir açıklamayla güçlendirilmiş. Bu bizim hoşumuza gitti, tanıtım insanı meraklandırıyor ve kitabı okumaya itiyor. Biz güzel bir kitapla karşılaşacağımızı daha tanıtımdan anlamıştık.

İmla

Yazım kuralları konusunda hiç problem yaşamadık. Kitapta noktasından virgülüne kadar kurallara dikkat edilmişti, biz yalnızca bir tane istisna gördük. O da 'sağ ol' kelimesinin 'sağol' şeklinde yazılmasıydı. Yazar bunu da düzeltirse dört dörtlük imlaya sahip bir kitap olacak.

Betimleme

Kitapta gerek ruhsal gerekse çevresel betimleme vardı. Karakterlerin duygularını rahatlıkla anladık, çevreyi ise gözlerimizde kolaylıkla canlandırdık. Betimlemeler anlaşılabilir türdendi ve anlamlıydı. Özellikle bazı cümleler bizi bizden aldı. Yazarın bu konuda yetenekli olduğunu söylemekten kaçınmıyoruz.

Anlatım tarzı

Cümleler devrik değildi ve mantıklıydı. Olaylar tam tıkırında işliyordu, ne çok hızlı ne de çok yavaştı. Ancak kitapta çok hüzünlü bir atmosfer vardı ve bazı yerlerde çok hafif mizah olsa kasveti dağıtmak için iyi olacağı kanaatindeyiz. Tabii ki bu bir mizah kitabı değil fakat gizem/gerilim olsa bile arada biz okuyucuyu rahatlatmanın iyi olacağını düşünüyoruz.

Kurgu

Yalnızca üç bölüm okumuş olmamıza rağmen kitabın köklü ve iddialı bir kurguya sahip olduğunu anladık. Afitap adlı karakter tam bir sır konusuydu ve onun geçmişini merak etmeden edemedik. Ayrıca baş karakterler reşit olmalarına rağmen Afitap'ın sözünden çıkmıyorlardı, bunun da kurguyla derin bir bağlantısı olabileceğini düşündük ve bu bizi heyecanlandırdı. Şayet daha çok bölüm okuyup ona göre eleştiri yapma şansımız olsaydı, kurguyu daha çok öveceğimizden emindik.

Eleştirilerimizden sonra yazara birkaç minik tavsiye:

》Facebook veya Wattpad üzerinden kapak yapım sayfalarına başvur ve kitabına çok daha iyi izlenim kazandıracak bir kapak edin.

》Diyaloglar arasında tek bir kelimeyle bile olsa okuyucuyu gülümsetecek sahneler yaz. Yoğun olmak zorunda değil, örneğin bir bölümde sadece bir tane böyle sahne olsa bile okuyucu için iyi olacaktır.

Kapak: 3/10

Kurgu: 9/10

Genel Puan: 8/10

Eleştirilerimiz doğrultusunda kendini geliştirmeni temenni eder, bundan sonraki yazarlık hayatında başarılar dileriz.

MAHKEMEDE GÖRÜŞELİM ELEŞTİRİ EKİBİ

Mahkemede Görüşelim Eleştiri Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin