9. Eleştiri / UMUDUN GÖLGESİNDE

194 28 3
                                    

Tekrar merhabalar.

İlk listemizdeki kitapları eleştirmeye devam ediyoruz. Kitaplarınızın eleştirilmesini istiyorsanız bizi takip etmeniz yeterli.

Eleştiriyi ağır yaptığımızı söylemiştik bu konuda hassassanız sorumluluk size aittir.

Bu seferki eleştirimiz @berfinalper adlı kullanıcının yazmış olduğu "Umudun Gölgesi" kitabına ait.

Eleştiriye gelecek olursak:

Kapağı inceleyerek başlıyoruz eleştirimize. Oldukça sade olsa da güzel bir kapak olduğunu belirtmeden edemeyeceğiz.

Zihnimizdeki "Wattpad Terimleri Klasörü" artık siyah-beyaz, karanlık-aydınlık karşılaştırmalarıyla dolup taştığı için umudumuzu kaybetmemeye çalışarak tanıtıma geçiyoruz.

Tanıtım…

Gizem olgularıyla dram ağırlıklı bir tanıtım olmuş. Esas kızımızın yetim olduğunu öğreniyoruz tanıtımda. Cezaevi derken bir metafor mu yoksa gerçek mi bunu birinci bölümde öğrenmeyi umarak tıklıyoruz birinci bölüme.

Gayet güzel yazılmış cümleler karşılıyor bizi. Betimlemelerin yerli yerinde olmasıyla birlikte rahat bir nefes alıyoruz.

Hakim anlatımında yazılan cümleler bizi etkilerken olacakları merak ederek devam ediyoruz duygu yüklü satırlara.

Esas kız olduğunu tahmin ettiğimiz kızın anlatarak başlıyor hikaye. Odada bulunan bir diğer öksüz  çocuk, ağabeyinin tembihlemesi üzerine müdirenin suyuna katıyor. Kadının uykuya daldığına emin olduktan sonra parmak izlerini de silmeyi ihmal etmiyor çocuk.

Bölüm esas kızın artık yıkılmak üzere olan bir banka oturarak onunla dertleşmesi ile bitiyor.

Bizi hayal kırıklığına uğratmayan güzel bir bölümün ardından ikinci bölüme geçiyoruz.

Anlamakta zorlanıyoruz. Kız bir bölüm önce yetimhanedeyken nasıl oldu da cezaevine ışınlandı?

Kız beş yıldır buradaysa biz az önce neyi okuduk?

Hakim anlatımından karakter anlatımına geçen anlatımla da biraz olsun afallıyoruz. Birkaç paragraf sonra geçmişe dönüş sekansında anlıyoruz tüm olanları.

Okumak isteyenlere “spoiler” olmaması için o kısımları burada söylemeyi tercih etmiyoruz. Ama belirtmek isteriz ki, oldukça tatmin ediciydi. Bölümün başındaki “Neler oluyor ya?” karmaşamızı alıp götürdü. Açıklamalar betimlemelerle birlikte harmanlanarak anlatıldığından, birinci bölümde anlatılanları destekler nitelikteydi.

Bölüm Umut’un bir mektup alması ile sona eriyor. Üçüncü bölüm Umut’un dışarı çıkabilme ihtimalinin etrafında kurgulanmış. Gayet güzel anlatılan bölüm, koğuştaki her bir kadının karakterini belirtebilecek diyaloglarla süslenmiş. 

Dördüncü bölüm ile birlikte kurgunun nasıl gideceğini tahmin etmeye başlamamız biraz hayal kırıklığı yaratsa da, yazarımızın okuyuculara ters köşe yapacağını da umut ediyoruz. Her zaman ters köşe iyidir. Okuyucuları bir duruma inandırmak için tüm kanıtlar paragraflar arasına gizlenir fakat zamanı geldiğinde tam tersi yapılarak okuyucular şoka uğratılır.

Tek anlamadığımız, adam neden bu kadar yıl bekledi Umut’u çıkarabilmek için? Neden şimdi? Kamera kayıtları varsa ilk mahkeme zamanında neden kullanılmadı bunlar? Yoksa çocuğun ağabeyi kamerayı da mı sabote ettirmişti?

Yazara birkaç minik tavsiye:

》Yazım hatalarına dikkat etmeni öneriyoruz.

》Noktalama işaretleri kendinden önceki kelimeye bitişik, bir sonraki kelimeden ise bir boşluk bırakarak kullanılır.

》Bağlaç ve ek olan "de/da" ayrımlarına dikkat edilmeli.

Kurgu: 8 /10

Kapak: 7/10

Genel Puan: 8/10

Eleştirilerimiz doğrultusunda ilerlemeni diler, başarılarını temenni ederiz.

MAHKEMEDE GÖRÜŞELİM ELEŞTİRİ EKİBİ

Mahkemede Görüşelim Eleştiri Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin