18. Eleştiri / ÖLÜMÜN AYAK İZLERİ

132 22 6
                                    

Merhaba!

Eleştirilerimizi ağır yaptığımızı söylemiştik, bu konuda hassas biriyseniz ve eleştiri kaldıramıyorsanız lütfen bizimle iletişime geçmeyiniz.

Bu bölüm _BuSe_NuR_C adlı yazarın kitabı olan Ölmün Ayak İzleri'ni eleştireceğiz.

Kapak

Mavi ile siyah rengin oluşturduğu arka plan üzerine yazılan yazılar çok silik ve tek tip font kullanılmadığı için de fazlasıyla göz yorucu. Hikâye isminin daha kalın bir fontla alt alta yazıldığı ve en sonda da ince bir fontla yazar isminin yer aldığı bir görsel olsaydı bizden tam not alır, hayat bayram olurdu.

Tanıtım

Tanıtımda bizi ilk karşılayan yoğun bir ruhsal tasvir oluyor. Süslü cümlelerin akıcılığını inkâr edemeyiz, lâkin kurgu hakkında çok da fikir sahibi olduğumuzu söyleyemeyiz. Yine de tümcelerden birinde geçen 'Azrail' sözcüğünden, bir takım intikam, katil gibi kavramları öngörmek zor değil. Bu klişe sözcükler bizi kurgu hakkında tedirgin ediyor biraz, ancak yazarın anlatımına güvenmek istiyoruz.

İlk bölüme tıklamadan evvel tanıtımdaki birkaç hatayı belirtmeliyiz. Azrail bir özel isimdir. Dolasıyla küçük harfle yazılması yanlıştır. Aynı zamanda 'nam-ı değer' değil, öteki anlamındaki 'nam-ı diğer' olmalıdır doğrusu. Gözümüze batan hatalar sadece bunlardan ibâret iken, tanıtımın, hikâye içeriğine göre ilk izlenim olduğu için daha önemli olduğunu bilmelisiniz. Yazıldıktan sonra gerek kısalığından, gerekse de ehemmiyetinden ötürü defalarca kez okunması gereken bu metin, yazar tarafından üvey evlat muamelesi görmüşe benziyor. Zirâ bu basit hatalar, özen gösterildikten sonra sağ kalmayı başaramazdı. Ayrıca sondaki kesit belli ki hikâyenin en can alıcı kısmından koparılmış. Ancak tanıtımın okunmasını zorlaştırmaktan, yanı akıcılığı bozmaktan öteye geçememiş. Tanıtımdaki kesitler ufak diyaloglardan oluşmalı, tanıtımın büyüsü bozulmamalıdır kanımızca.

Ve ilk bölüme tıklıyoruz. Daha üçüncü paragrafta kucaklıyor bizi noktalama yanlışı. Ünlemden sonra iki nokta koymanın belli ki yazar için bir anlamı, bir etkileyiciliği var. Fakat bunun son derece yanlış bir kullanım olduğunu değiştirmek mümkün değil. Bu arada ilk bölümden kastımız giriş bölümü olduğu için, girişten ziyâde tanıtımın kayıp kardeşi gibi bir yazıyla karşılaşınca hâliyle yine pek bir şey anlayamadık. Keşke bu yazıyı tanıtımda kesitin yerine koysaydı. Hem istenilen uzunluğa kavuşulmuş olunur, hem de konu bu kadar uzamazdı. Girişte herhangi bir açıklık yok; gizem var ama olmamasını dilerdik. Zirâ klişe bir kurguda alabora olacağımızı hissetmek hiç de cezbedici değil. Belki klişe değil ve özgün bir kurgu bizi bekliyor ama ilk izlenimi, daha doğrusu giriş ile tanıtımın okuyucuda yarattığı istemsiz bu ön yargıyı bildirmeliyiz.

Birinci bölüme geçtiğimizde esas karakterin kendiyle olan iç savaşını okuyoruz bir süre. İtiraf etmeliyiz ki yazarın dili mükemmel. Kelimeler su gibi akıyor önümüzden. Aynı zamanda da sıkmayan betimlemelerinin bir ruhu var. Öylesine yazılmakları çok belli. Yine de anlatımdaki eksikler ise, okuduğumuz üç bölüm boyunca varlığını korudu. Mekan ve karakter tasviri... Dediğimiz gibi ruhsal betimlemeler oldukça etkileyiciydi, lâkin olayların nerede ve hangi fiziksel özelliklere sahip kişiler tarafından gerçekleştirildiğini kavrayamadık. Yazarın acilen bu konuya bir el atması, bol bol gözlem yapması önerimizdir.

Bir diğer nokta ise ünlem sorunu. Gereksiz vurgular hikâyenin nabzını hızlandırır, onu kötü sona sürükler. Gerekli vurgular ise ölmek üzere olan bir hikâyeye can depolar. Kamu spotumuz anlaşıldıysa daha başka söz kalmıyor edecek.

Yazara birkaç ufak tavsiyemiz olacak:

》Tanıtıma acilen ilgi çekici ve hikâyeyi okumaya teşvik edici unsurlar eklemeli. Eleştiri yapıyor olmasak inanın ki okumak istemedik. Bu kötü yazıyor olduğundan değil. Anlatımının mükemmelliğini yukarıda belirttik. Sorun olan kurgunun bize verdiği sinyal. Azrail kelimesi ortalığı karıştıyor ve okuyucuyu basit bir ikilemde bırakıyor. (Bkz: Neden okuyayım ki?)

》Paragraflar biraz fazla kısa. Bölünmeyecek yerde bölünmüş, başlanmayacak cümlelerle başlanmışlar. Bir düzene ihtiyaçları var.

》Mekan ve karakter tasviri sıfırdı. Gözümüzde o sahneleri canlandıramadık. Tek iyi hissettiren ruhsallıktı, o da bir süre sonra sıkacağından yazar bunu iyi kullanmıştı ve belirtilen eksikler kendini ele vermişti. Eklemeler şart.

Kapak: 5/10

Kurgu: 6/10

Genel Puan: 7/10

Eleştirilerimiz doğrultusunda ilerlemeni diler, başarılarını temenni ederiz.

MAHKEMEDE GÖRÜŞELİM ELEŞTİRİ EKİBİ

Mahkemede Görüşelim Eleştiri Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin