A2 / 22. Eleştiri / KASIRGA (-18)

160 23 2
                                    

Merhabalar.

Facebook Wattpad Keşfedilmemiş Hikayeler grubundan yaptığımız 2. alımlara katılan bir kitabın eleştirisi ile karşınızdayız. Eleştirilerimizi ağır yaptığımızı söylemiştik, bu konuda hassas biriyseniz ve ağır eleştiri kaldıramıyorsanız sorumluluk kesinlikle bize ait değildir.

Bugün, 22. eleştirimizde , @seydademircan  adlı yazarın kitabı olan "Kasırga (-18)" adlı hikayeyi eleştireceğiz.

Eleştiriye geçecek olursak:

Kapak

Bilindiği üzere kitap kapağı, kitap hakkında ilk yargıların, fikirlerin oluştuğu bölümdür. Biz de hikayeye başlamadan önce ilk olarak kapağı inceledik ancak pek iyi izlenim bırakmadı bizlerde. Bir gerilim/aksiyon kitabından çok dram/romantizm, hatta üzülerek söylüyoruz ki yaygın tabiri ile 'bad boy' hikayesi kapağına benzettik. Modeller sanki birbirine aşık iki genç, renk tonları ise bu gençlerin arasındaki imkânsızlıkların ve hüznün simgesi gibiydi sanki. Evet kapak profesyonelce yapmıştı ancak artık bu tarz kapakların klişeleştiğini düşünüyoruz.

Tanıtım

Kapakta edindiğimiz olumsuz izlenimden sonra tanıtım bir nebze olsun rahatlattı bizi. Güzel bir dille yazılmıştı ve akıcıydı, okuyucuyu meraklandırıyordu. Ancak yine tanıtımda da bir gerilim kitabı okuyacağımızı fark edemedik. Kitabı okuduktan sonra tanıtımın kitapla birebir uyuştuğunu ve kitabı iyi tanıttığını düşünsek de, kitap hakkında hiçbir fikri olmayıp tanıtımı okuyan bir insan, ağır dram yüklü bir kitap okuyacağını zannedecektir. Lâkin bunun kitap için bir olumsuzluk temsilcisi olduğunu düşünmüyoruz, söylediklerimiz yalnızca yazarı bu konuda bilgilendirmek amaçlıdır. Kısaca, biz tanıtımı beğendik.

İmla

Yazar genel olarak kitabında bütün kurallara dikkat etmişti. Basılı bir kitap gibi, virgüller bile yerli yerindeydi. Ancak yazar "-de, -da" bağlacının kullanımını bilmiyor, sanıyoruz ki. Bu bağlaç çoğu yerde birleşik yazılmıştı. Özellikle "ben de", "sen de" olarak yazılması gereken kelimeler "bende", "sende" şeklinde yazılmıştı. Bu bizi rahatsız etti.

Anlatım Tarzı / Betimleme

Bu konuda olumlu mu yoksa olumsuz mu yorum yapacağımızı bilemedik. Önce olumlu yorumlarımızı sunmak istiyoruz.

Öncelikle yazarın kalemi gayet güzel. Özellikle ruhsal betimlemeler gayet yerinde ve hoş. İnsanı sıkmıyor, tersine kitaba renk katıyor. Bölümler ideal uzunluktaydı ve tam bitmesi gereken yerde bitiyordu. Olayların akış hızı yerindeydi, özellikle bölüm sonları insanı geriyordu.

Şimdi geçelim olumsuz yorumlarımıza. Öncelikle her yazar şunu iyi bilmelidir: Yazar kitabı yazarken kafasında her şeyi en ince detayına kadar canlandırır. Bu ister istemez olur zaten, kasıtlı yapılan bir şey değildir. Kelimeler kâğıda dökülürken yazarın zihninde de binlerce şey canlanır. Fakat yazar, her ne kadar hissederek yazarsa yazsın, zihninde canlanan bu sahneleri okuyucuya birebir hissettiremezse okuyucu hiçbir şey anlamayacaktır. Yazara göre gayet bariz ortada olan durumlar okuyucu için anlamsız, bomboş gelecektir ve kafa karşılığına sebep olacaktır.

Biz bu durumu bu kitapta çokça yaşadık. Yazar hayal ettiklerini yazıya dökememişti, atlanan sahneler vardı, vs. Bunlardan birkaç tanesine değineceğiz.

Örnek verelim: Daha tanıtım/giriş bölümünde yaşadık biz bu boşluğu. Tanıtımın sonunda muhtemelen yazar, Azelya adlı başrolün vurulduğunu hayal etmiş ancak biz öyle bir sahne göremedik. Hatta o kadar ki, tanıtım en sona kadar akıcı ve güzel bir şekilde ilerlerken en sonunda hiç anlam veremediğimiz birtakım cümleler okuduk ve öylece ilk bölüme geçmek zorunda kaldık. Sonradan anladık ki başrol o sahnede vurulmuş, neler neler olmuş... Geriye dönüp tanıtımı tekrar tekrar okuduk ancak yine de yazarın vermek istediği mesajı anlayamadık.

Mahkemede Görüşelim Eleştiri Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin