A2 / 20. Eleştiri / ACI BAL

140 22 15
                                    

Merhabalar!

Yeni eleştirimiz ile karşınızdayız. Siz de bu ekibin kitabınızı eleştirmesini istiyorsanız bizi takip etmeniz yeterli olacaktır.

UYARI: Eleştirilerimiz yerine göre ağır olabilir bu konuda hassasanız sorumluluk bize ait değildir.

Bugünkü eleştirimiz @Yazar_es tarafından yazılan Acı Bal hikayesine ait.

Eleştiriye geçecek olursak:

Kapak:

Aslında yorumlanacak iki kapak var zirâ yazar biz kitabı okurken kapağı değiştirivermiş. Eski kapağı net bir şekilde hatırlayamadığımızdan detayları hakkında pek bir yorum yapamayacağız ancak genel itibariyle kitabın temasına uygun olduğunu söyleyebiliriz. Şimdiki kapak ise diğer kapağın görünüşüne göre daha açık bir temayla oluşturulmuş. Genel anlamda  güzel, ilgi çeken bir kapak.

Tanıtım:

Gel gelelim tanıtıma...

Şimdi öncelikle bu tanıtım baktığınız zaman, hatta bakmaktan ziyade şöyle ufak bir göz attığınız zaman gözünüze mutlaka bir yanlış çarpacak türden bir tanıtım. Zaten o hep bildiğimiz "Boşluktayım, aman biri gelse de beni kurtarsa!" kafasında olan genç kızın ağzından yazılmış birkaç satırdan ibaret. Farklı bir merak uyandırmıyor. Zirâ Wattpad'in neresini gezerseniz gezin bu tanıtımdaki kıza benzer birini bulabilirsiniz.

Tanıtımda göz ardı edilemeyecek kadar çok yazım yanlışı vardı. Bu okuyucuların ve bizim  gözümüzde çok büyük olumsuzluklar meydana getirdi.

(örnek cümle aynen alınmıştır.)

"Sahi ben gerçekten yaşıyormuydum?"

Cümledeki "mi" ekinin birleşik yazımı elimizi ayağımızı titretecek türdendi. Her ne kadar yazarın klavyesinden ya da dikkatsizliğinden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünsek de, ne yazık ki bu çoğu yerde böyleydi.

Bilgi notu: "Mi" soru eki her zaman ayrı yazılır.

Ayrıca tanıtımda tamamlanmamış hissi hâkimdi,  sanki bazı satırlar öylesine yazılmış gibi. Kişi bir satırda düşüncelerini günlüğüne aktarmış da biz  de onu okuyormuşuz gibi hissettik. 

"De/da" yazımı sorunu...

Maalesef yazanların çoğunda bu hatayı  görüyoruz.  Bağlaç ve ek olan "da/de" sürekli karıştırılıyor. Ki bu yazım yanlışları bizim en hoşlanmadığımız yanlışlardan.

Bilgi Notu 2: Bağlaç olan "de/da" ayrı, ek olan "de/da" birleşik yazılır. Bunu ayırt etmek için cümleden "de/da" ekini çıkarmanız yeterlidir. Eğer çıkardığınızda anlam değişmiyorsa bağlaç, değişiyor ya da tamamen bozuluyorsa ektir.

Hikâye:

İlk parça tanıtım/ giriş bölümü gibi ilerideki bir bölümden alıntılanmış birkaç paragraftan ibaret. Bir kız, duyduğu birkaç ses ile oraya doğru ilerliyor ve "Acı Bal" dediği kişinin biriyle  konuştuğunu duyuyor. Evet, okuduğumuz üç bölüme göre kız oğlana "Acı Bal" oğlan da kıza "Sinsi Kız" diyor. Açıkçası bizce her Wattpad hikayesinde birbirine "Bücür, cadı, odun, blah, blah, blah..." diye hitap eden kız-oğlan çiftinden bir farkı yok. Yani Wattpad'in genelinde vardır bu. "Niyeyse kız ya da oğlanın her zaman birbirlerine taktıkları isimler vardır." Burada ise kızın oğlana gözlerinin renginden ve bakışından acı çektiğini anladığı için "Acı Bal" diye hitap etmesi kitabın ismine ilham kaynağı olduğu için umuyoruz bu klasikliği yıkmayı başarabilir yazan kardeşimiz.

Mahkemede Görüşelim Eleştiri Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin