1. Eleştiri / 1 Ömür

979 70 118
                                    

Merhaba.

Facebook 'Wattpad Keşfedilmemiş Hikayeler' grubunda yaptığımız alımlar sonucu ilk eleştirimizi yapmış bulunmaktayız. Bir hatırlatma yapacak olursak eleştiriyi ağır yaptığımızı söylemiştik, bu konuda hassas biriyseniz sorumluluk bize ait değildir.

İlk eleştirimiz @abaklar adlı kullanıcının yazmış olduğu '1 Ömür' isimli hikaye.

Eleştiriye gelecek olursak:

Öncelikle kitabın dış görünüşüne bir bakalım. Misal, kapak. Hikayenin kapağı sade ve hoş dursa da ne yazık ki bizi tatmin etmedi. Yazının fontundan mıdır, yoksa efektlerin az olmasından mıdır bilinmez ancak kapak bize fazla uğraşılmamış, gelişigüzel bir kapak olduğu izlenimi verdi. Daha fazla uğraşılmış, göz yormayan bir kapak tercih edilebilir.

Tanıtım... Tanıtımı okuduktan sonra hepimizin beklentisinin feci bir şekilde düştüğünü söylememiz gerekir. Çünkü ortada bir tanıtım yok maalesef. Yalnızca ilk bölümden alınmış bir alıntı. Ve ne yazık ki tanıtım yazısının başında yazarın yapmış olduğu noktalama yanlışı da beklentimizi düşürmemiz için çok da uğraştırmadı bizi.

Kitabın içeriğine girdiğimizde düşündüğümüz gibi hayal kırıklığına uğradık. Çünkü hikaye kendisinden beklediğimiz ilgiyi, merakı vermedi bize. İsimdeki yazıyla yazması gereken 1'i rakam olarak yazması idi belki de bizi hayal kırıklığına uğratan. Çünkü başlığı görür görmez yazarın yazım tarzı hakkında tahminde bulunmaya başlamış olduk.

Zaten kitabı okumaya başlarken beklentimiz çok düşüktü ancak buna rağmen kitap beklentimizin çok, çok altındaydı.

Öncelikle, paragraf hiçbir şekilde yoktu. Kafa karışıklığı nedeniyle okumakta aşırı zorlandık. Konuşmalarda kah, "Bunu kim söylüyor yahu?" dedik, kah "Bu bir konuşma mıydı yoksa paragraf mı?" moduna girdik çünkü cidden anlaşılır gibi değildi. Mesela, ilk paragrafı anlayabilmek için üç kere okumak zorunda kaldık (ve okumaya çalışırken nefes almakta zorlandık diyebiliriz, çünkü cümleler olağanüstü uzunluktaydı!) Cümleler o kadar iç içe geçmiş, birbirine bağlanmıştı ki okumak ve anlamakta ölümcül derecede zorlandık. Anlamaya çalışırken kısa sürede beynimiz yoruldu. Okurken 'sadece' kelimelere odaklandığımız için kurguyu çözebilmiş de sayılmayız ayrıca.

Bölüm başlarında bahsedilen yer kısmı sadece 'Kadının evi' gibi cümleler ile tanımlanmıştı. Bu yüzden eksik bir yer anlatımı gibi geldi bize. Bizce, oralarda betimleme yoğunluğu hoş duracaktır.

Daha geniş kapsamlı betimleme konusuna gelirsek... Biz, araya konulmuş zoraki sıfatlardan başka hiçbir betimleme görmedik. Tüm hikaye fiilli cümlelerle yazılmıştı. Cümleler çok basitti. Baş karakter olan kadın robot gibiydi sanki sahibi tarafından oynatılan kukla gibi. Hiçbir duygusu belli değildi. Yazarın vermeye çalıştığı ya da kadının hissettiği hiçbir duyguyu alamadık. "Kadın yaptı, etti, gitti." Kelime tekrarları... Koskoca Türkçe'de başka kelime yok mu yahu? Neden sürekli aynı kelimeler birbirini tekrar ediyordu buna anlam veremedik.

Ve diyaloglar... Diyaloglar yoktu. Sanırım yazar bu kitabı yazarken tırnak işareti, soru işareti, ünlem ve virgül icat edilmemişti. Çünkü bir paragraflık 'tek bir' cümlede olan tek noktalama işareti cümlenin sonuna koyulan nokta idi.

Noktalama işaretleri konusunda eksiklikler, paragraf olmayışını destekleyip beyin çalkalayan bir algı oluşturduğu için bunun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Yazım yanlışları konusunda hayal kırıklığına uğradık diyemeyiz. Kitap kapağındaki rakamla yazılan 'bir' -1-  bu yargımızı zaten başlatmıştı. Kitaplarda kullanılan rakamların yazılışının kullanılması daha uygun düşer.

Açıkçası bunlara beynimizi yormaktan kurguya odaklanamadık. Fakat her ne olursa olsun kurgu bize oldukça vasat geldi, aynı kategoride olan klasik kitaplardan hiçbir farkı yok. Buna rağmen kurgu hakkıda birkaç yorum yapacak olursak, kurgu sıradan bir aşk hikayesini içeriyor. Bir farkındalığı yok, bu bakımdan da biraz sıkıcı geldi bize doğruyu söylemek gerekirse.

Bu eleştirilere karşılık yazara ufak birkaç tavsiye verecek olursak:

》Noktalama işaretlerinde daha sık virgül koymalı, bazı cümleleri birbirinden nokta ile ayırmalısın. Ünlem, soru işareti gibi noktalama işaretlerinin kullanımı noktalama noksanlığını biraz da olsa azaltacaktır.

》Cümleleri sıralı cümle olarak peşpeşe yazacağına nokta ya da virgül ile ayırarak anlam karmaşıklığını gidermeye çalış.

》Zoraki olarak değil, ana karakterin bulunduğu çevrenin nasıl bir yer olduğunu okuyucuya aktarmaya çalış. Çünkü biz hiçbir şekilde hayal edemedik. Hayal gücünü okuyucuya aktarmayı başaramazsan bir süre sonra sıkılırlar.

》Kurgunda duyguları yeterince aktardığından emin ol. Ve içerisinde yaşattığın kişilere 'tip' değil de, 'karakter' gözüyle bak. Onları bir robot gibi fiiller ile değil de, duygular ile oynat.

Kurgu: 3/10

Kapak: 5/10

Genel Puan: 2/10

Eleştirilerimiz doğrusunda ilerlemeni diler, başarılarını temenni ederiz.

MAHKEMEDE GÖRÜŞELİM ELEŞTİRİ EKİBİ

Mahkemede Görüşelim Eleştiri Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin