A komiszár

179 8 1
                                    

Valahol Oroszországba.

Szovjet haditábor 1943 december 4.-e


Sikoltozás hallatszott. A hirtelen zaj megtörte a szovjet haditábor csendjét. A komiszár sóhajtott egyet. Nap mint nap történnek ilyen csúnya esetek a táborba. A férfiak olykor-olykor vágynak egykét nőre , és hiába szabályozza a katonáit... Ez van.

Szóval előkapta a puskáját . és szomorún gondolt arra , hogy megint meg kell válnia egy-két katonától.

Egyre közeledett a raktár felé ahol a rádió is volt. Berontott a raktárba ahol éppen az egyik gyógyítót erőszakoltak meg. Felemelte a puskáját , és megölte a két az a két katonát aki provokált.Már fordult volna a harmadik felé amikor az megszólalt.

-Komiszár elvtárs a nő áruló!

És abban a minutumba megszólalt az ágy melletti rádió

Madár! Madár! Hagyd el a fészket! Jönnek a farkasok!

Az ember nem habozott. Lelőtte azt a nőt is. Az őrnek meg azt mondta.

-Még egyszer ne kerüljön a szemem elé!-üvöltött oroszul

-Igenis elvtárs!-kiabálta majd lelépett.

A komiszár nem is tudta , hogy mit csináljon hirtelenjébe. Menjen és jelentse be , hogy támadnak? Vagy amilyen gyorsan csak lehet értesítse a katonákat? Itt nem lehet tétovázni. Gyorsan amilyen gyorsan csak tudott rohant a szakasza felé. Útközbe felkapta a legeslegjobb mesterlövész puskát , és felhúzta. Húsz méterre volt már a tábor közepétől amikor ,elordította magát.

-Támadás! Támadás! Támadnak a németek!

Egyszerre megindult a mozgás. Az eddig békésen cigarettázó katonák eldobták a dohányukat , és felkapták a puskájuk. A hanyagabbak még csak most töltötték meg fegyverüket és most ellenőrizték még csak őket. A komiszár magába elátkozta az anyukat , és megjegyezte a nevüket , hogy a rajtaütés után megtudja őket büntetni. Bármikor lehet egy váratlan támadás , amit az ilyen futóbolondok miatt veszíthetnek el és akkor utána ha nem ölik meg , vagy nem hurcolják el a németek , akkor a százados fogja őt megbüntetni.

Szerencsére nem olyan sokan voltak ilyen felelőtlenek. Az orosz kiképzőtábor jól beléjük nevelték a rendet. Aki nem engedelmeskedett könnyen kényszermunkatáborba végezhette. Sokan úgy voltak vele , hogy inkább a háborúba haljanak meg mint , hogy egy bányába.

Messziről már lehetett hallani a németek fegyvereit. A puskák recsegtek-ropogtak , az emberek hullottak és az oroszok csak támadtak és mentek előre. A komiszár is megindult. Futott , és futott bele a tömegbe. Bele a németek tömegébe.


Drága Elza!Where stories live. Discover now