Alüminyum Değnek / 2 Eylül

426 36 4
                                    

Bunu kesin gazetelerde okuyacaksınız. Aktör Matthew Michael'ın sahnedeyken öldürülmesi. Benim o gün randevum olduğu için orada değildim (güzeldi, sorduğunuz için teşekkürler) ama Sherlock oradaydı ve bana orada ki durumu anlatan bir kaç tane sesli mesaj yollamış. Bir kaç kişi ne dediğini sorduğu için buraya yazıyorum.

"John, Terror By Night oyununu izlemek için Strand'da küçük iğrenç bir tiyatroya gittim. Oyunun kendisi gerçekten vasattı ama cinayet gerçekleşti! Hemde sahnede! Polise ne olduğunu anlatmaya zamanım yok o yüzden şeyle yemeğin bitince veya artık ne yapıyorsanız... Sarah? Bu mesajı ▓▓▓▓▓▓▓▓'a ulaştırmanı istiyorum. Meraklanma, hemen çözdüm.

Matthew Michael adlı aktör tarafından oynanan Dedektif Sidney Paget, diğer karakterleri, cinayeti kimin işlediğini bulmak için çizim odasına çağırdı. 1. sahneden anladığım kadarıyla, bayan Margaret Chaplette, William Howells'in oynadığı oğlu Albert tarafından öldürülmüştü. Albert'i oynayan William, rol gereği kızgınlıkla, Matthew tarafından oynanan Sidney'e, alüminyum değneğiyle vurması gerekiyordu. Alüminyum değneğin, Matthew'in yaralanmaması için plastikten yapılmış olması gerekiyordu ama aranın verildiği sırada, birisi plastik alüminyum değneği, gerçek alüminyum değnekle değiştirmişti. William'ın oynadığı Albert, Sidney'in oynadığı Matthew'in kafasına gerçek alüminyum değnekle vurdu ve onu sahnede öldürdü.

Şimdi, biri eğer plastik alüminyum değnek yerine gerçeğini koymuşsa bu William'ın kulisine ara sırasında erişmiş olan biri demektir. William aslında daha önceden kimin erişimi olduğunu söylemiş - direktör Deborah Challis, Detektif Sidney Paget'ı oynayan Matthew Michael, Sissy Hastings'i oynayan Sarah Groenewegen, Cedric Hastings'i oynayan Jonathan Morris ve temizlikçi Jade'i oynayan Karen Baldwin. Performansı sırasında da görüldüğü üzere, William açıkça sarhoştu. Hatta, tenis kortlu sahnede (hiçbir zaman bitmeyecek gibi hissettiğim) William, karaktere adıyla "Sissy" seslenmesi gerekirken Sarah diye seslendi ve Sidney karakterini oynayan Matthew'in kollarında morluklar vardı, bunun nedeni önceki performanslarda Albert Chaplette ile çalışırken de olmuş olabilirdi, ama aktör William'ın ceketinde bazı dikişler kopmuştu. Bunları anlıyorsun değil mi? Yani katil direktör Deborah Challis veya William'da dahil 5 aktör olabilirdi. O gerçek değneği kaçırıp ve muhtemelen üstünde taşıyıp William farketmeden değiştirebilen birisi olmalıydı, tabii ki, William'ın içtiği bir şişe cin de yardımcı olmuş olmalıydı.

Direktör Deborah Challis, dar pantolon ve fazlasıyla küçük ve fazlasıyla pembe bir üst giyiyordu yani fıstıktan daha büyük bir şeyi kaçırıp üstünde taşıyamazdı. Tabii fıstığa alerjisi olan birini öldürmek isteseydi başarılı olurdu ama böyle bir durum yoktu. Kadını nazikçe sorgulamamdan bir süre sonra, dayanamadı ve William'a aşık olduğunu ama onun kendisiyle ilgilenmediğini itiraf etti. En azından, neden eski bir içkinin sette olduğu açıklanmıştı!

Sissy Hastings'i oynayan Sarah Groenwegen'in açık bir şekilde William'la bir ilişkisi vardı (gerçek hayatta, oyunda değil), William'ın onunla arası bozulmuş olabilir miydi? Acaba hamileydi ve William uğraşmak istemiyor muydu? Eğer öyleyse, William'ı Mathew'in katili gibi gösterip ondan intikam mı almak istemişti? Bu biraz... küçük bir olasılıktı ama imkansız değildi.

Cedric karakterini oynayan Jonathan, William'ı sevmediğini ve hatta bir ara esnasında kavga ettiklerini de itiraf etmişti. Ve ortaya çıktı ki Jonathan aslında Sarah'a aşıkmış (Yani Cedric'in kardeşi Sissy'i oynayan oyuncu) ve William'ın Sissy'e karşı davranışlarından hoşnut değilmiş. Ama anlamıdığım şey neden böyle bir şey yaparak Matthew'in ölümüne ve hapis derdine yol açsın? Neden direk William'ı öldürmesin?

Temizliçi Jade'i oynayan Karen, Sidney karakterini oynayan kurban Matthew'le bir ilişki yaşadığını itiraf etmişti ama o temizlikçi kostümünün içine gerçek alüminyum bir değnek yerleştirme olasılığı yoktu.

Yani bu ikisi şüpheli değildi, direktör Deborah ve Jade'i oynayan Karen, çünkü dediğim gibi üstlerinde gerçek alüminyum bir değnek taşıyamazlardı. İki adet de şüpheli vardı, Sissy'i oynayan Sarah ve Cedric'i oynayan Jonathan, değneği değiştirmiş olabilirlerdi ama böyle bir şey için nedenleri var denemezdi. Ve William ve Matthew vardı. Eğer William Matthew'i öldürmek isteseydi bunu yapması için daha kolay yollar vardı. Yani geriye Matthew kalıyordu.

Sidney olarak, Matthew uzun bir ceket giymişti (benimkine benzer değil diyemem) yani böyleki değneyi saklayabilirdi ama intihar etmenin daha kolay yolları vardı - dramatik bir şekilde, sahnede olmasını istesen bile. Gerçek şu ki alüminyum biraz hafif. Yani bu demek ki alüminyum bir değnekten gelen darbe kesinlikle birini öldürecek değil. Ama düşün bunu, John. Matthew'in kollarındaki yaralar. William'ın profesyonelce olmayan davranışları, içkiler, ilişkiler. Matthew  direktör Deborah'a zaten William hakkındaki şikayetlerini iletmiş ama kadın William'a aşık olduğu için bunun hakkında hiç bir şey yapmamış. Ve işte böyle.

Matthew, William'ın kendini kovdurmasını sağlamak istedi. William'ın odasına gidip paltosunun altında sakladığı alüminyum değneği oraya bıraktı. Sarhoş William, ya boş boş Sarah'la dolanmakla meşguldü ya Jonathan'la kavga etmekle meşguldü, yani Matthew'in değneği değiştirdiğini farketmezdi. Matthew'in planı William içindi. Ve doğal olarak, plastik değneğin gerçek, alüminyum değnek olmadığını bilmiyordu. Matthew ise en fazla kolunun kırılacağını veya buna benzer Tiyatro'nun veya Deborah'ın dava edilmesine ve William'ın kovulmasına yetecek kadar yaralanmayı umut ediyordu. Ama William, Jonathan'la olan kavgadan dolayı normalden daha sarhoştu ve belli ki normalden daha fazla değneği yukarı doğru kaldırmış olacak ki, Matthew'in kafasına doğru vurduğunda ölümüne neden oldu.

Yani, özetleyerek anlatmam gerekirse: yani katil kurbanı Matthew Michael (oynadığı karakterle Sidney Paget), William Howells'i (oynadığı karakterle Albert Chaplette) attırma umuduyla aynı zamanda plastik değneği gerçek alüminyum değnekle değiştirerek kendinin de katili oldu. Plan geri tepti ve kendi ölümüne işte böyle neden oldu."

Yorumlar

Mike Stamford: Bravo! / 3 Eylül, 09:24

Bill Murray: Galiba az önce beynim patladı /3 Eylül, 10:12

Jacob Sowersby: ZEKİCE!!!! / 3 Eylül, 10:14

Sally Donovan: Çatlak / 03 Eylül, 11:43

John H. Watson'ın Bloğu ❝Türkçe Çeviri❞Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin