3. Nevraživosť a štúdium

437 37 2
                                    

Menší odkaz pod textom ;)

"Takže Snapea šikanovali. Vysvetľuje to mnohé. Často bol na hodinách mrzutý a uštipačný." nikdy som o Snapeovi nepremýšľala takto. Musel si toho prežiť veľa, nečudo, že sa to odrazilo na jeho správaní voči študentom.  
"Severus si toho naozaj prežil veľa. V škole ho šikanovali a mal mizerné detstvo, veľmi sa to na ňom podpísalo." podotkla mama smutne.

***

Spoločne s Lily a Severusom sme sedeli von na tráve a zhovárali sa. Lily nám práve hovorila o elektrických svetlách na stromčeku, ktoré mali doma. Severus ju počúval veľmi zaujato, ale ja som si nemohla pomôcť a počúvala som ju len tak na pol ucha. Stále som premýšľala o tom čo mi včera povedal Severus, keď sme sedeli v Slizolinskej spoločenskej miestnosti. Zdôveril sa mi s tým aké ťažké bolo jeho detstvo. Hoci sme sa poznali už vyše troch rokov, nikdy mi nepovedal úplne všetko, až včera. Vedela som, že doma nemá na ružiach ustlané ale to čo mi povedal mi vyrazilo dych. Vtedy som si dala samej sebe sľub, že ho budem chrániť.  
"Melany! Ty ma vôbec nepočúvaš!" okríkla ma Lily a snažila sa pritom vyzerať nahnevane.  
"Prepáč. Už počúvam."  Lily len pokrútila hlavou. "Už som dohovorila." v tichosti sme sedeli na trávniku, keď okolo nás prešla skupinka Chrabromilčanov, samozrejme, že nesmel chýbať Potter s Blackom.  
"Lily, prečo sa s nimi zahadzuješ?" opýtal sa jej Potter s prihlúplym úsmevom na tvári.  
"Vypadni Potter." zahučala naňho Lily, keď chcela vedela byť veľmi nepríjemná.  
"Počkám, ťa v klubovni." veselo na ňu žmurkol.  
"Ani v tvojich snoch." zakričala ešte po ňom a viac mu nevenovala pozornosť.  
"To je taký hlupák! Ako si dovoľuje urážať vás?!" v jej očiach planuli malé ohníky zlosti, ako vždy keď hovorila o Potterovi.  
"Nechaj to tak Lily, on hlupák zostane hlupákom." pokrútil hlavou Severus.  
"Máš pravdu Sev. Musím už ísť, mám ešte esej s Veštenia. Uvidíme sa neskôr." Lily si oprášila habit, zobrala knihy a vykročila smerom ku hradu. Severus sa pozeral jej smerom so zvláštnym leskom v očiach. Už dlhšiu dobu som mala podozrenie, že Lily je preňho viac ako len dobrá kamarátka. No zatiaľ som to nechala tak.  
"Ideme aj my do klubovne?" opýtala som sa ho. Obrátil na mňa svoje tmavé oči a trochu zahanbene sklonil hlavu.  
"Poďme." vstali sme a Severus sa ponúkol, že mi zoberie knihy. Cestou sme však natrafili na spoločnosť.  
"Tak už vás opustila? Nuly." posmieval sa nám Potter. Vedľa neho stál Black a opieral sa o stenu. Zvyšok ich partie som nikde nevidela.  
"Dajte si pohov. Ideme Severus." Snažila som sa prejsť okolo nich ale Black ma chytil za rameno.  "Kamže maličká?" okamžite som zo seba jeho ruky striasla.  
"Daj tie odporné paprče preč." ustúpila som späť k Severusovi. Nenápadne sa pripravoval na vytiahnutie prútika keby bolo treba.  
"Dajte nám pokoj, určite máte aj niekoho iného koho by ste mohli šikanovať." prehovoril Severus pokojným hlasom.  
"Ale tu ide o teba Ufňukanec. Prestaň za Lily doliezať. Tu máš svoju malú poslušnú...kamarátku. Ste z rovnakej fakulty, určite máte k sebe veľmi blízko." zaškľabil sa Potter.  
"Keď chceš niekoho urážať tak si poslúž ale Melany do toho neťahaj." Severus sa postavil predo mňa v obrannom geste. Toto bolo prvý raz čo sa pokúsili uraziť aj mňa a bola som rada, že sa ma Severus zastal.  
"Takže Mel. Určite si na ňu použil nejaký s tých svojich elixírov, inak by určite nemohla byť tvojou kamarátkou." spokojne sa zaškľabil Black.  
"Pre teba nie som, žiadna Mel. Obaja si dajte pohov lebo príde na rad môj prútik!" výhražne som si stúpla vedľa Severusa.  
"A čo, vrhneš na mňa nejakú kliatbu?"  obaja sa veselo smiali.
"Nie, ale Severus by mohol. Ja by som vás skôr na niečo premenila, obaja viete, že Transfiguráciu ovládam viac ako dobre." na chvíľu sa obaja prestali smiať a len sa neveriaco pozerali.  
"Ešte sme neskončili." obaja odkráčali preč. Vtedy som sa Severusovi vrhla okolo krku.  
"No tak, Melany. Si v poriadku?" opýtal sa starostlivo a jemne ma hladil po vlasoch. Prikývla som ale v objatí som zotrvala. Aj ja som sa ho chcela opýtať na to isté ale nemala som na to silu. Už ma unavovalo stále byť v strehu, obzerať sa či na nás nevybehne Potter z jeho bandou. "Melany, poď ideme do klubovne, tam budeme mať aspoň trocha pokoja."

***

"Aké mal Snape detstvo?"  bola som zvedavá. Mama len sklamane pokrútila hlavou.  
"Veľmi zlé. Doma ho často bili. Myslím, že ho v skutočnosti ani neľúbili tak ako rodičia ľúbia svoje deti." na maminej tvári sa usadil smutný výraz. Nechcela som sa teda pýtať viac. Išla som nám do kuchyne pripraviť čaj aby sme sa trochu odreagovali. Na podnos som si pripravila dva hrnčeky a kúzlo ohriala vodu v malej konvičke. Z malej skrinky som vybrala nádobu s čajmi a priložila ju k ostatným veciam na podnos. Vrátila som sa do obývačky a podnos položila na malý stolík. Každá sme si vybrali čaj podľa chuti a na chvíľu sa medzi nami rozhostilo ticho. Trpezlivo som čakala, kým si mama utriedi myšlienky.  
"Nie je pre mňa ľahké o tom hovoriť, väčšinu spomienok som už dávno pochovala hlboko vo svojej mysli."    
"To je v poriadku mami, neponáhľame sa nikam." chytila som mamu za ruku aby som ju trochu podporila. Obdarila ma vrelým úsmevom a potom znova sklopila pohľad ku svojmu hrnčeku. Na jednej strane chápem, že je pre ňu ťažké rozprávať o svojej minulosti ale mala na to už toľko príležitostí, toľkokrát som sa s ňou o tom chcela pozhovárať. Svojmu dieťaťu to isté určite neurobím. Aj keď... neviem, ako by som je dokázala odpovedať na otázky o otcovi.  
"Nikdy som ti to nepovedala ale veľmi sa naňho podobáš. Si rovnako bystrá a talentovaná ako on. Vždy keď si mi počas prázdnin rozprávala a ukazovala čo ste sa učili spomenula som si na Severusa. Študoval s rovnakým zapálením."

***

"Severus? Čo to máš za knihu?" chcela som Severusa prekvapiť návštevou a preto som do jeho izby vtrhla bez opýtania. Severus sedel na svojej posteli a v rukách držal veľkú knihu, vyzerala veľmi staro.  
"Čo? Ale to nič nie je." snažil sa rýchlo zahovoriť, knihu zaklapol a odložil ju pod vankúš.  
"Nie Severus, ukáž mi tú knihu."  Severus záporne pokrútil hlavou a sklopil pohľad. Počastovala som ho jedným z mojich vraždených pohľadov, nakoniec povolil.  
"Dobre, ale nesmieš to povedať nikomu, ani Lily." zostala som prekvapene stáť. Nechcelo sa mi veriť, že by Severus mohol mať pred Lily nejaké tajomstvo.  
"Ukáž mi ju." požiadala som ho znova. Vytiahol tú knihu a podal mi ju. Pár ráz som zažmurkala, musela som sa posadiť keď som si prečítala názov tej knihy.  
"Severus! To je predsa čierna mágia! Z kadiaľ to máš?" knihu som mu vrátila.  
"Zo zakázanej časti. Zaujala ma. Je v nej dokonca aj návod ako vytvoriť kliatbu...teda hocijaké zaklínadlo. Melany, nesmieš ma kvôli tomu odcudzovať. Viem, že je to čierna mágia ale nehodlám ju používať, len chcem vedieť ako sa proti tomu dá brániť." chytil ma za ruku a pritiahol si ma ešte bližšie. "Prosím, nehnevaj sa na mňa a nepovedz to Lily, ona by to určite nepochopila. Mám len vás dve, nechcem vás stratiť." Severus vyzeral naozaj zahanbene. Objala som ho na znak, že sa naňho nehnevám.  
"Nepoviem jej to ale sľúb mi, že nebudeš používať čiernu mágiu."  
"Sľubujem." Sedeli sme spolu na posteli, chrbátami sme sa opierali o jej čelo a Severus mal jednu ruku prehodenú okolo mojich pliec. Rozprával mi o tom čo všetko sa dočítal v tej knihe, bolo mi jasné, že zámerne rozpráva len o zaujímavostiach a obrane proti kliatbám, nie o samotných kliatbách. Nakoniec mi rozprával o bezprútikovej mágii.  
"Ale Severus, bezprútiková mágia je ťažká, preberá sa len jej teória a aj to len v šiestom ročníku." Severus sa pousmial a vzal do ruky útržok pergamenu, ktorý ležal na stole. Chvíľu ho držal na otvorenej dlani, zrazu sa však pergamen sformoval do malého vtáčika, ktorý nám lietal okolo hláv.  
"Ako si to urobil?"  otázku som smerovala Severusovi, no môj pohľad plne zamestnával malý vtáčik.  
"Moja mágia je veľmi silná, a na takéto malé kúzla ľahko použijem aj bezprútikovú mágiu." otočila som tvár k nemu, na perách mal jemný úsmev, ktorý bol preňho taký zriedkavý.  
"Je to krásne, naučíš to aj mňa?" opýtala som sa ho dychtivo.
"Dobre, skúsime to, ale vieš, že bezprútiková mágiu nie je práve najjednoduchšia, však?"
"Ale ja verím, že ma to naučíš."

***

Pri minulej kapitole som v komentári dostala otázku, či bude Melanin a Siriusov vzťah rovnakého typu aký majú Lily a James. Nie, ich vzťah bude odlišný, samozrejme, že medzi nimi panuje nevraživosť ale rovnaké pocity Melany chová aj k Jamesovi. Jej sú protivný len kvôli svojej povýšeneckosti a kvôli tomu, že šikanujú Severusa. Na druhej strane medzi Lily a Jamesom ide aj o ich osobné nezhody, pretože James ju neustále balí. Medzi Melany a Siriusom je to o niečom inom ale to sa dozviete v piatej kapitole. ;)


Prekliate 2: Doba ZáškodníkovWhere stories live. Discover now