Hoofdstuk 14.

438 27 10
                                    

Ik wordt wakker. Ik kijk naast me en daar zie ik Newt glimlachen. 'Hey.' Ik lach terug, 'hey.' Ik til mijn hoofd op. 'Eindelijk kan ik opstaan, ik was al een uur wakker.' Hij staat op en klopt het zand van zijn broek. 'Sorry.' Hij steekt zn hand uit. Ik neem m aan en hij trekt m overeind. 'Tijd om aan de slag te gaan.' Ik knik.

Maya en Newt lopen samen naar de akkers. Ze beginnen meteen met werken. Dan komt Alby naar hun toe gelopen. 'Maya, kan ik je even spreken?' Maya kijkt op. 'Tuurlijk.' Alby en Maya lopen samen naar het hoofdgebouw. De hele weg zeggen ze niks tegen elkaar. Als ze binnenkomt staan daar Minho en Thomas. 'Ik heb je hier naartoe gehaald om je wat dingen te vragen.' Maya schiet in paniek. Wat als ze weten van de controle die de makers over haar hebben, wat als ze weten van het lied, misschien zijn ze er wel achter gekomen dat ze zich dingen herinnert. 'Vertrouw jij deze jongens?' Maya schrikt op uit haar gedachte. Ze knikt. 'Kan je goed dingen onthouden?' 'Uuuhm weet ik niet', mompelt ze. 'Wil je nog steeds een renner zijn?' Maya kijkt Alby nu recht in zijn ogen aan. 'Ja.' 'Dan ben je dat vanaf nu. Thomas en Minho geven je je spullen, jullie vertrekken over een halfuur.' Alby draait om en loopt naar buiten.

Eindelijk ben ik een renner. Minho grijpt me bij mn arm. 'We hebben niet veel tijd greenie, pak je spullen en we gaan.' Ik wordt meegesleurd naar achterin het gebouw. We komen aan bij een deur die op slot zit. Thomas maakt. De deur open. We stappen allemaal in een donkere ruimte en achter me hoor ik de deur dichtslaan. Het is helemaal zwart maar er schiet een licht aan. Voor me hangen er allemaal verschillende wapens aan de muur, van messen tot speren. Ik krijg een soort van rugzak naar me toe gegooid maar die komt tegen mn hoofd aan. Thomas lacht en ik kijk hem plagerig aan. Ik doe de rugzak om. 'Hier heb je een horloge, de deuren sluiten om 18:00 zorg ervoor dat je voor die tijd terug bent.' Minho geeft me een oud zwart horloge. Hij trekt een kast open. In die kast liggen allemaal oude renschoenen. 'Welke maat?' '38' hij gooit een paar zwarte schoenen naar me. Als ik ze aan heb duwt hij een mes in mijn handen. 'Voor de grievers.'

Maya, Thomas en Minho lopen naar de opening van de The Maze. De jongens kijken naar het 3-tal. Sommige beginnen te joelen naar Maya, 'staat je goed Maya, Maya heeft een nieuwe outfit hoor jongens.' Newt kijkt op. Hij rent naar haar toe. 'Maya, wat doe je?' 'Ik ben eindelijk een renner Newt.' 'Nee' 'nee?' Maya kijkt verbaasd naar Newt. 'Wat bedoel je, nee?' 'Nee, je bent geen renner, je gaat niet de Maze in.' 'Wat?' 'Het is veel te gevaarlijk daar, ik wil niet dat je iets overkomt.' 'Newt, ik red me wel, echt?' 'Ik verbied het je.' Maya wordt nu echt heel erg boos. 'Newt ik bepaal zelf wel wat ik doe, ik wilde een renner zijn en nu ben ik er een en ik laat me niet tegenhouden, door niemand niet.' 'Maya kom je?' Thomas staat te zwaaien. Maya rent naar ze toe. 'Klaar?' Thomas kijkt Maya vragend aan. Maya kijkt nog een keer om naar Newt en knikt dan naar Thomas, 'klaar.' De deuren gaan open en het drietal rent de Maze in.

The maze runnerWhere stories live. Discover now