PART 0

761 35 3
                  


“Kau buat apa dalam hutan tu?”

Aku masih merenung ke luar jendela. Terasa desiran angin yang masuk dari celahan  tingkap nako menampar-nampar lembut ke pipiku. Cincin yang berada di atas meja belajar aku pusing-pusing dengan jari telunjuk dan membentuk satu bulatan. Pertanyaan itu aku biarkan ibarat desiran angin juga. Satu keluhan kedengaran dari arah belakang. Keluhan milik sahabat baikku, Maya.

Terdengar tapak kaki menuju kerusi tempat aku duduk. Maya memusingkan tubuhku ke tepi, menghadapnya. Dia sedang menunduk sambil memandang tepat ke arah mataku manakala kedua tangannya memegang erat bahuku.

“Bagitahu aku, Asha. Apa kau buat dalam hutan tu?”

“Aku tak tahu,” lirihku perlahan. Aku memandangnya dengan satu pandangan kosong.

“Tipu! Takkan kau tak tahu?”

Aku memegang kepala dan mengurut kepala perlahan. Pandangan aku alihkan dan meliar ke kanan dan kiri. Cuba untuk berfikir dan mengingat kembali.

“Aku… aku betul-betul tak tahu. Aku tak ingat…” lirihku perlahan.

Maya melutut dan kedua tangannya memegang sisi tubuhku.

“Asha…Asha. Hey, pandang aku,” ucap Maya perlahan. Dia tersenyum nipis.

"Aku sayang kau, Asha. Aku sayang kau sangat-sangat. Aku… aku tak nak tengok kau macam ni.”

Aku memejamkan mata rapat-rapat. Perlahan-lahan, aku lepaskan pautan tangannya pada tubuhku.  Kepala aku rebahkan pada meja belajar. Satu keluhan panjang aku lepaskan.

“Dua kali, Asha. Dua kali kau pengsan dekat hutan tu. Dan lepas kau sedar, kau terus jadi macam ni. Bila kali pertama kau hilang dalam hutan dan waktu aku tanya apa yang berlaku. Kau cakap kau tak ingat. Aku pun tak nak pressure kau sebab kau pun dalam proses pemulihan. Tapi bila berlaku kali kedua dan kau jadik macam ni, aku rasa suspicious sangat. Aku rasa ada benda yang berlaku selama kau dalam hutan tu. Takkanlah kau tak ingat langsung apa-apa?”

Aku terus angkat kepala dan pandang wajahnya.

“Sumpah Maya aku tak ingat apa-apa! Aku pun stress. Aku tak sanggup jadi macam ni lagi! Aku rasa ni bukan diri aku lagi dah. Aku dah gila ke, Maya? Aku… dah gila ke?!”

Berderai air mata jatuh ke pipiku. Terus aku tekup muka dengan kedua tapak tangan. Entah apa dugaan aku ni. Lepas satu, satu dugaan yang datang.
Maya tarik aku ke dalam pelukannya. Wajahku disembamkan pada bahunya. Dia mengelus lembut rambut dan belakang tubuhku. Semakin kuat aku meraung menangis.

“Tak, Asha. Kau tak gila. Kau jangan fikir macamtu!”

“Aku rasa aku dah gila! Aku dah gila! Aku…aku takut. Aku takut, Maya!”

“Tak, Asha. Kau okay. Aku yakin kau okay. Kau cuma stress. Aku mintak maaf, okay. Sory sangat-sangat. Shhh… tenang. Aku ada dengan kau, kan?”

“Aku takut. Aku takut sangat-sangat. Ni dah masuk petang, kejap lagi malam. Aku takut, Maya…”

“Kau ada aku, kan? Aku akan sentiasa teman kau. Aku janji. Shh… dah, dah. Jangan nangis.”

ASHANDRAWhere stories live. Discover now