CONSUELA

7 0 0
                                    

Jack je ušao je u automobil. Consuela je ušla zajedno s njim. Sjela je na suvozačko mjesto i poljubila ga.

-Napokon, napokon je sve ovo gotovo. Rekla sam majci da idem na odmor od svega ovoga s tobom. Da ću joj doći za par tjedana. Imamo par tjedana samo za nas. -hihotala se Consuela

-O da. Ne mogu čekati. -odgovorio joj je Jack

-Prije no što odemo u moj stan, moram otići kod prijatelja po nešto. Može?

-Da, naravno. Ti voziš, ne ja. Sad bi malo odmorila. Strašno sam umorna. Probudi me kad dođemo tamo.

-Može, lijepo spavaj.

Zaspala je. Sanjala je njega. Sanjala je Jacka. Sanjala je i sebe zajedno s njim. Sanjala je kako ju ljubi, kako ju grli, kako zagrljeni leže u krevetu. Bila je vesela. Nikad nije bila veselija u životu. Osjećala je slobodu. Sanjala je i više od toga. Sanjala je život s njim. Djecu, unuke. Sretan život. Život pun ljubavi, sreće, blagostanja.

Najednom je je Jack probudio.

-Probudi se. Ustani. -činio se hladan, bezobrazan prema njoj

-Što je bilo, došli smo?

-Da, želim da upoznaš nekoga.

Consuela je pogledala kroz prozor automobila. -Prijatelj? Taj čovjek mu je prijatelj. Pa ima godina gotovo kao i pokojni šef.

-Hajde, izađi iz auta. -rekao joj je Jack

Izašla je i krenula prema starijem čovjeku zajedno sa Jackom.

-Jack, kako se gospodin zove?

-Čekaj, prije no što ti kažem njegovo ime, imam ti još neke stvari za reći. Znaš, sve znam. -Consuela je počela pažljivo slušati

-Što sve? Ne razumijem?

-Ne prekidaj me dok ti govorim. -odbrusi joj Jack

Consuela se počela bojati. Vidjela je starog gospodina sa kovčegom u ruci kako im se polako približava.

-Znam da je tvoja mila majka krala od Johna. I znaš što, vidio sam ju kako krade. Vidio sam ju kako izlazi iz Johnove sobe sa šakom punom nakita. Znaš što, isprva mi se sviđalo to što vidim. Nije mi smetalo što krade od kradljivca, prevaranta i govna od čovjeka, koji je nažalost moj djed. Pa, bio moj djed. No onda sam razmislio. John će ubrzo umrijeti, znači krade od ljudi kojima će ostaviti svoju imovinu. A to je moja majka. Nisam mogao podnijeti da krade od moje majke.

Consuela je počela plakati. Stariji gospodin im je bio sve bliže i bliže. Imao je smiješak na licu. Bojala se. Bojala se kao nikad prije.

-Razmišljao sam, da li da ju ubijem. Ali ne, nisam htio još jedno ubojstvo u kući. Onda sam razmišljao da li da ju pretučem. Ali ne, ne tučem ja žene. Da je ucjenjujem? Ne. Nije to moj stil. Odlučio sam učiniti ono što je i ona učinila. Kao što je i ona krala nešto vrijedno, tako ću i ja njoj ukrasti nešto vrijedno, i to nikada više neće vidjeti.

Consuela je htjela pobjeći, htjela je trčati daleko, što dalje, daleko koliko god može, ali nije mogla. Noge ju nisu slušale. Ostala je ukopana u mjestu. Stariji gospodin je bio već vrlo blizu. Plakala je.

-Nećeš me pitati što ću joj ukrasti?

Consuela je šutjela.

-Ha dobro, saznati ćeš uskoro, vrlo uskoro. I, još prije no što ti kažem ime ovog gospodina. Reći ću ti tko je ubio Joeya, reći ću ti što se dogodilo Caren, reći ću ti tko je ubio Johna.

Consuela je otvorenih usta slušala. Nije mogla vjerovati. Plakala je. Pala je na pod. Plakala je.

-Daaa, ako do sad ne slutiš da su inspektori pogriješili, onda imaš nekih problema. Prije sedamnaest godina desilo se nešto u našoj obitelji za što su samo znali određeni ljudi. Ja nisam bio jedan od njih. Znaš li tko su bili ti ljudi? Caren, Joey i John. Sada ću ti ispričati što se desilo prije sedamnaest godina. Moj dragi ujak Joey je došao do Caren, krhke, nemoćne Caren i silovao je. Zašto? Ne znam, i ja sam se pitao zadnje tri godine, zašto pokraj onakve jebene žene da ide silovat bratovu, koja po ljepoti nije ni sjena Rose. Silovao ju je jer je htio dokazati nadmoć. Nadmoć nad svojim bratom. Eto kakav je bio moj predivni ujak Joey.

Consuela je preplašeno gledala. Nije mogla otvoriti usta. Nije mogla pomaknuti tijelo. Samo je gledala u Jacka.

-Joey se nakon toga slomio, sve je priznao svom ocu, mojem još divnijem djedu. I znaš što je moj djed napravio kada je to čuo. Ništa. Apsolutno ništa. Saznao je da je njegov prvorođeni sin, njegov miljenik silovao ženu svog drugog sina i nije poduzeo baš ništa. Ujak Dave za to nikada nije saznao. Ali znaš tko je? Ja. Caren mi je u jednom od svojih tužnih dana na ovom planetu rekla apsolutno sve. To je bilo prije tri godine. Tri godine sam razmišljao kako ću se osvetiti Joeyu i Johnu za ono što su joj napravili. Zašto se ona ubila. To ne znam. Ali žena koja je doživjela toliko psihičkih šokova mora puknuti u jednom trenutku. I, tri godine je prošlo do novog okupljanja obitelji. Biti će svi. Savršena prilika. Toliko savršena da nisam mogao vjerovati kako ću ih pred svima oblatiti. Strpati u zatvor zbog silovanja, no onda mi je prišao ovaj gospodin.

U tom trenutku stariji gospodin sa kovčegom u ruci stao je pokraj Jacka. Bio je nasmiješen, izgledao je dobroćudno.

-Ovaj čovjek je rekao da će mi platiti milijun dolara da ubijem Johna. Prvo sam razmišljao. Što će meni milijun dolara. Djed ima nekoliko milijuna više. No, djed mi neće ništa ostaviti. Savršena prilika je postala još savršenija. Napravit ću ono što želim i još ću dobiti milijun dolara za to. Odlučio sam ubiti i Joeya. Sve sam pomno isplanirao. Ubio sam ih sa smiješkom na licu. Jer to su zaslužili. Zaslužili su i gore od onoga što sam im napravio. Znaš koje sam riječi rekao svom djedu prije no što sam mu prerezao vrat? Rekao sam mu: „Pozdrav od Timothya Banksa.“ Consuela, želim da upoznaš Timothya Banksa. Čovjeka kojeg je John uništio mentalno i materijalno prije dvadesetak godina. No Timothy je snažan, uspio se vratiti. Jači nego ikada.

Timothy joj je pružio ruku sa smiješkom na licu.

-On se želi upoznati sa mnom? Što se ovdje događa?- Consuela nije znala je li ovo stvarnost ili se njen sretan san pretvorio u noćnu moru. Nije podigla ruku da se rukuje s njim.

-Ne, ne želiš se upoznati? U redu je. Shvaćam da si u šoku. -simpatični starčić se nasmijao i povukao ruku natrag prema sebi.

-I za kraj Consuela. Da ti kažem kako ću ukrasti tvojoj majci nešto najvrijednije što mogu ukrasti. -Jack se sagnuo, kleknuo pored nje

-Ustvari, neću ti reći, pokazati ću ti. -nasmiješio joj se i izvukao nož. -Znaš, bilo mi je smiješno kako si je jučer nagovorila da ideš sa mnom. Ucjenjivala si ju. Jelda? Ucjenjivala si ju da ćeš reći za nakit. Znala si da je krala. -Nije dugo čekao, zario joj je nož u srce.

Pala je. Čula je starčića kako se nasmijao. Vidjela je kako mu daje kovčeg u ruke. Vidjela je kako ga Jack otvara. Kovčeg pun novčanica. Kovčeg sa milijun dolara. Vidjela je kako se rukuju. Kako su sretni. Nisu dugo pričali.

Starac je otišao na jednu stranu, a Jack se vraćao prema automobilu. Gledala ga je. Znala je da će umrijeti. Ja sam njega voljela. Ja sam njega voljela, a on me ubio.

Razmišljala je o snu koji je imala prije pet minuta.

Nema sreće za nju.

Nema ljubavi za nju.

Nema blagostanja za nju.

Samo tuga.

Samo hladnoća.

Samo nesreća.

Nema života, samo dood, samo surm, samo ukufa.

Samo smrt.


* KRAJ PRVE KNJIGE, NASTAVAK JE KNJIGA "LOVAC NA SMRT" *

OBITELJWhere stories live. Discover now