ROSE

7 0 0
                                    

Bila je noć, tri su sata ujutro, zvijezde su se jasno vidjele. Vani je tako jasno, bez vjetra, bez oblaka, bez kiše. A u srcu toliko tuge, toliko nejasnoga. Toliko nepravde.

Rose je sjedila iza kuće. Slušala je dvije sove kako se nadmeću u huktanju. Razmišljala je o smrti svoga muža. Kako se činilo mirno prije dva dana kada smo dolazili. A sad… Rukom je obrisala suzu koja joj je padala niz lice. -Više ne mogu niti plakati, koliko suza sam isplakala.- razmišljala je.

Pitala se tko je ubio njezinog muža. Zašto bi to itko napravio. Dave je, sigurno je Dave. Nema tko drugi biti. Dave ga je ubio zbog novca. Dave je, sigurno je Dave. Nadam se da će Tim i Ian to uspjeti dokazati. Zašto inspektor nije pričao sa mnom?

Sa prozora na drugom katu provirila je Clara.
-Rose, što radiš budna, uđi unutra, idi se odmoriti. -potiho da ne probudi Davida rekla joj je Clara.

-Neću Clara, ne mogu.

-Ostani ovdje, doći ću do tebe.

-U redu, čekam te.

Prošlo je par minuta prije nego što je Clara došla obučena u spavaćicu. Vani je bilo vruće. Tipična ljetna večer. Sjela je pokraj nje.

-Kako možeš ovdje vani sjediti, prevruće je.-pokušala je Clara voditi razgovor kako bi maknula Rose s uma sve što se desilo u zadnja dva dana.

-Clara, hvala ti što pokušavaš, ali, nemoj. Jedino o čemu mogu razmišljati je ubojstvo mog muža. I to što smo ovdje zatočeni, što se ne smijemo maknuti sve dok se ne otkrije tko je taj. Ili ta. Ne znam više što da mislim.

-Oprosti. -kaže joj Clara te ju pođe zagrliti.

To Clarino „Oprosti“ uznemirilo je Rose. -Za što se ti ispričavaš? Nisi valjda, nisi valjda ti? -Rose je ustala i odmaknula se od Clare.

-Rose, ne, nisam. Što ti je? -odmah je odgovorila Clara

-Ne prilazi mi Clara, nemoj mi se približavati. -glasnije je počela govoriti Rose

-Rose, ne, ne, ne shvaćaš me. Gubiš razum. Znaš da nisam ja. -približavala joj se Clara

-Clara! -viknula je Rose i iz džepa izvukla nož

-Ne približavaj mi se!

Clara je ustuknula. Viknula isti čas kada je vidjela Rose s nožem u ruci. R-R-Rose.  Molim te, smiri se. -preplašeno je govorila Clara -Gubiš razum. -ponovila je

-Nemoj mi ništa govoriti. Šuti. -Rose je počela plakati, ispustila je nož iz ruke i pustila da padne na tlo. Sa obje ruke se primila za glavu. -Što ja radim? Potpuno sam poludjela. Što ja radim? -nož je glasno udario u pločice na terasi. Sova je huknula jednom. Sova je huknula drugi put. Sova je huknula treći put.

Clara je krenula prema njoj plačući.

-Što se događa, što mi se događa. -prekrila je uši rukama, počela se gubiti, nije znala kuda bi sa sobom. Sjela je na pod, naslonila se na zid. Počela se tresti. -Zašto mi je odjedanput ovako hladno. Što se događa.-Čula je muški krik iz sobe koja se nalazila iznad nje. Muški krik. -Čija je to soba. Čija je to soba. Pogledala je lijevo. Pogledala je desno. To je Johnova soba, zar ne? To je Johnova soba. Ne, pričinjava mi se, ludim. Ludim. Ništa nisam čula.-

Podignula je glavu prema Clari. Vidjela je strah u njenim očima. -I ona je to čula, nisam luda, nisam luda. I ona je čula taj krik. Nešto se desilo Johnu. Čula je otvaranje prozora iznad njene glave. Podignula je glavu prema prozoru, vidjela je kako Johnovo tijelo pada sa prozora.
-Ne. Ne.- Netko ga je bacio. Clara je također vidjela kako tijelo pada kroz prozor. Maknula se, stala je uza zid i počela vikati. Johnovo tijelo je padalo neobično dugo, ili se Rose to samo tako činilo. Promatrala ga je, nije micala oči sa njega. Promatrao je i on nju.           Promatrao ju je mrtvim očima. Pao je na tlo, udario je glavom na pločice. Čula je lomljene kostiju. Čula je kako mu oba koljena pucaju. Glava mu je pukla na dva dijela, lubanja mu se vidjela. Krv. Krv. Krv posvuda. Pogledala je u svoju majicu. Kapljice krvi posvuda. Pogledala je natrag u Johna. Desna ruka od lakta do šake mu je ostala stršiti u zraku. Vrat mu je bio prerezan, krv je još štrcala iz vrata. Lijeva ruka mu se nije ni vidjela, ostala je pod Johnovim mrtvim tijelom. Clara je vikala, Clara je plakala. Sova je huknula jedanput. Sova je huknula drugi put. Toliko toga, što se događa. Zvukovi su joj se počeli miješati. Vid joj se      počeo mutiti. Rose je zaklopila oči i legla na tlo.

OBITELJWhere stories live. Discover now