FANSERVİCE KÜLTÜRÜ /2

1.5K 92 113
                                    

Cinsel içerik uyarısı!




Fanservis , Türkçe tabirle fan hizmeti. 

Bu bölümde fanservis kavramının kökenine indik.  Kavramları iyi bilmemiz olayları yorumlamamızı kolaylaştıracaktır. 

İlk olarak fanserrvis (fan hizmeti) kavramından başlayalım. Fanservis (フ ァ ン サ ー ビ ス, fan sābisu), bir kurgu eserinde veya izleyiciyi memnun etmek için kasıtlı olarak eklenen kurgusal bir materyaldir, doğası gereği genellikle cinsellikle içerir. Bu terim, anime ve manga fandomunda Japonca kökenli, ancak diğer dillerde ve medyada da kullanılmıştır. Bu, fana "hizmet vermek" ile ilgilidir - fanlara "tam olarak istediklerini" verir. Fan hizmeti ayrıca (metin, sembol, görüntü, ses gibi öğeler aracılığıyla) diğer hikayelere de başvurabilir.

Metinler arası referansların, şovun yaratıcılarının hayran kitlesinin daha bilgili üyelerini tanıması ve onlarla etkileşim kurması için hayranlar tarafından görülmesi ve anlaşılması amaçlanmıştır. Metinler arası fan hizmeti artık daha küçük çocukları hedefleyen medyaya da ekleniyor; Bu, Örümcek Adam'daki (2002) baş aşağı bir öpücük sahnesine atıfta bulunan Shrek 2'nin baş aşağı öpücük sahnesinde görülebilir.

Gereksiz cinsel uyarılma tarih boyunca eğlencenin ortak bir özelliği olmuştur, ancak işin kendisini geliştirmeye hizmet ettiğinde ve basitçe "hayran hizmeti" olarak adlandırılabileceği zaman tartışmalıdır. 1950'lerden beri profesyonel sporlar, özellikle Amerikan futbolu, seyirciyi eğlendirmek için amigo kızları kullandı. Bunlar tipik olarak, hayranların uyarılması için dans eden ve performans gösteren yetersiz giyinmiş kadınlardır. Amigo kızlar, maskotlar, müzik performansları ve devre arası gösterileriyle birlikte fan hizmeti  yaparlar -Japon sporlarında yaygın olarak "hayran hizmeti" olarak bilinmesine rağmen - ancak bu terim ABD'de spor için daha az yaygın olarak kullanılmaktadır.

1970'lerde Cutey Honey ile başlayan ve daha sonra diğer sihirli kız şovlarıyla devam eden mangadaki hayran hizmeti daha riskli hale geldi. 1980'lerde tamamen çıplaklık ve duş sahneleri anime ve manga hayran hizmeti için standart içerik haline geldi. Batı'da, müstehcenlik yasaları ve derecelendirme sistemleri (Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Comics Code Authority veya film derecelendirmeleri için Hayes Kodunun yerini alan MPAA derecelendirme sistemi gibi) filmler ve çizgi romanlarda gereksiz çıplaklık gösterimini engellemeler ve sınırlar getirdi.Bununla birlikte, bikini çekimleri ve üstsüz sahneler, seyirci uyarılmasının hala popüler biçimleydi. 1983 yapımı Jedi'ın Dönüşü filminde Carrie Fisher, Prenses Leia karakterini gangster Jabba the Hutt'un köleleştirdiği sırada metal bir bikini ve zincirlerle canlandırdı. Karakterindeki (daha önce dizide güçlü, yetkilendirilmiş bir lider olarak tasvir edilen) görünüşte savunmasız bir seks sembolüne yönelik bu değişikliğin motivasyonu, karakteri kadınlaştırma ve erkeklerin fantezilerine hitap etme girişimiydi. Ancak bazı eleştirmenler, Leia'yı kaba bir canavara arzunun nesnesi olarak tasvir ederek, filmin izleyicisinin kaba fantezilerini yansıttığına işaret etti.

Kavramlar daha önce kullanılmış olsa da, "fan hizmeti" (フ ァ ン サ ー ビ ス, fan sābisu) terimi büyük olasılıkla anime ve mangadaki bu tür sahneleri tanımlamak için 80'lerin sonunda ortaya çıktı. Terim 1991 yapımı Otaku no Video filminde kullanılmıştır.

Özetle japon anime ve mangalarından doğan bu kavram batı da farklı biçimlerde kullanılmış abd'de nba ve amarikan futbolundaki amigo kızlar, korede ise kpopta kullanılmıştır. Fakat hepsinde ortak nokta hayranı tatmin eden bir hizmet vermektir. Bazı zamanlar masumlaştılmaya çalışılsa bile özünde cinsellik vardır. 

sexsual tension olayı :) 

sexsual tension olayı :) 

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
TAEKOOK ANALİZLERİWhere stories live. Discover now