💣 ᴋᴘᴏᴘ ꜱᴄᴀɴᴅᴀʟꜱ 💣

595 117 40
                                    

Már a Burning Sun idejében, és az annak nyomán kibukott szexbotránykor (igen, ez még mindig két külön ügy attól függetlenül, hogy nagyon sokan egyként kezelik) terveztem egy ilyen részt, de akkor még nem akartam ebbe belemenni. Plusz az egy korrekt ügy volt. Tények voltak, bizonyítékok, ott nem volt miről elmélkedni. 

Most viszont látva, hogy mennyire érdekesen is kezelik a fanok (a magyarok is!) a kirobbanó botrányokat, gondoltam beszélgethetnénk erről egy kicsit.

A fejezet alapvetően nem a botrányok kirobbanásáról, történéseiről szól, inkább a fanok erre adott reakcióiról általánosságban. Itt-ott perszer írok részleteket, de tény összefoglalásokba annyira itt nem szeretnék belemenni, inkább a reakciókon keresztül általánosságokat boncolgatok.

Lássuk is:

NEM TUDUNK MINDENT!

Talán ezt a legfontosabb tudatosítani magunkban minden egyes ilyen botrányhoz kapcsolódó vélemény nyilvánításkor. Sem a BS botránynál, sem a HSH által kirobbantott balhéknál (B.I, T.O.P, Wonho, Shownu), de Himchan szexuális zaklatási dolgáról, és a ma kirobban ex-Stray Kids Woojin ügyéről sem. Fáj, nem fáj ez így van, és így is lesz. És addig, amíg ezt egyesek nem tudják elfogadni, addig nem fognak tudni egyetlen egy dolgot sem objektíven látni sosem.

NEM TISZTÜNK ÍTÉLETET MONDANI!

Véleménye természetesen lehet mindenkinek, de akkor az maradjon vélemény. Talán a JJY botránya volt ebből a szempontból a legtanulságosabb. Rengeteg olyan idol neve is felmerült a történetben, akiknek semmi köze nem volt hozzá, mégis gyakorlatilag keresztre feszítették őket a kommentelők.

Ebben a témában nekem a legmellbevágóbb Yong Junhyung ügye volt, aki láttott JJY rejtett kamerás felvételeiből (ezt sosem tagadta, bár azt nem tudjuk, hogy mi volt a felvételen, amit látott) és tett is rá pár nem túl szép megjegyzést. Vitathatatlan, hogy bunkó a pasi, és erkölcsileg megkérdőjelezhető az, hogy nem jelentette. Bár itt jön képbe az, hogy nem tudunk mindent. Nem tudjuk, hogy neki mi és hogyan volt előadva. Az, hogy látott egy videót egy dolog. De hacsak nem olvas a haverja gondolataiban, nem biztos, hogy tudatában volt annak, hogy hogyan is készültek azok a felvételek. De bárki bármit mond, nem vehető egy kalap alá azokkal, akik nőket drogoztak be és erőszakoltak meg, mégis nagyon sokan így tettek.

Egyébként sosem titkoltam, nekem Jonghoon az egyik legnagyobb biasom volt. Irgalmatlan pofára esés volt számomra az egész ügy, és egy életre megtanultam, hogy semmi (és senki) sem az, aminek látszik! Talán ezért is sikerül a legtöbb ilyen botrányban pártatlannak maradnom. 

Vagy csak mert olyan mélyen nem hatnak meg ezek igazából. Nem tudom... oké, Hanbinért a mai napig ki tudnám kaparni annak a lotyónak a szemét...

VAKON HINNI BÁRKINEK PONT ANNYIRA BUTA DOLOG, MINT ELVAKULTAN "OPPÁT" VÉDENI!

Nyilvánvalóan nem ismerjük az idolokat. Aki csak egy pillanatig is azt hiszi, hogy amit belőlük látunk az a valós személyiségük, az álljon meg, és gondolkozzon el egy kicsit.

Na de, egy noname történetnek mennyivel van több hitele? Akiről ugyanúgy nem tudunk semmit, mint az idoljainkról? Mennyivel okosabb egy-egy tweetnek/instaposztnak hinni? Láttuk már, hogy hova fajult a "metoo". Bármennyire is hihetetlen, sok nő él ezzel vissza. A szexuális zaklatás az egyik legkevésbé bizonyítható vád. Főleg ha hónapok/évek telnek el a történés és a kiderülés között. 

Ellenben olyan bélyeg, amit egy férfi sosem mos le magáról, akkor sem ha ártatlan. Így, ha csak nem tartottunk gyertyát, és nem vagyunk minden infónak a birtokában, inkább legyünk óvatosak a vádaskodással.

𝙆-𝘾𝙤𝙧𝙣𝙚𝙧Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu