Όρος Γκιώνα: Η σπηλιά της Μόρα

33 6 0
                                    

Λίγο πολύ όλοι μας ακούμε το όνομα Μόρα και γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια δαιμονόψυχη ηλικιωμένη γυναίκα που λέγεται ότι μας επισκέπτεται στον ύπνο μας έχοντας κακές προθέσεις. Ωστόσο σε μια λαϊκή μας παράδοση που προέρχεται από το όρος Γκιώνα της Φώκιδας έχει άλλη ιστορία γύρω από το όνομα της. Η ιστορία έχει ως εξής:
Η Μόρα ήταν παντρεμένη με έναν άντρα τον οποίο λάτρευε και είχε πολλά όμορφα αισθήματα για αυτόν. Για πολύ κακή της τύχη όμως, τα αισθήματα που είχε για τον σύζυγο της δεν ήταν αμοιβαία.
Μια μέρα ο επιτήδειος σύζυγος, την έστειλε στην περιοχή κοντά στην σπηλιά για να μαζέψει ξύλα. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει όταν η βασανισμένη γυναίκα αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι της. Ξαφνικά από το πουθενά, πετάχτηκε μπροστά της ένας μαυροντυμένος, με το πρόσωπο του καλυμμένο με κουκούλα και με την απειλή ενός μαχαιριού την ανάγκασε να μπει στη σπηλιά.
Ο μαυροφορεμένος άντρας την ξυλοκόπησε, την βίασε και προσπάθησε να την σκοτώσει. Η Μόρα έδωσε λυσσαλέο αγώνα για την ζωή της καταφέρνοντας να ξεσκεπάσει το πρόσωπο του. Δεν θα μπορούσε να αντικρίσει χειρότερο θέαμα όταν συνειδητοποίησε ότι ο βιαστής της ήταν ο αδερφός του συζύγου της. Το χειρότερο όμως της το κρατούσε για μετά, όταν έμαθε από τα χείλη του ότι ο ίδιος ο σύζυγος της του είχε αναθέσει αυτή τη βρωμοδουλειά με την αφορμή ότι δεν άντεχε άλλο να ζει μαζί της. Τελικά, η γυναίκα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην εφιαλτική μοίρα της και ξεψύχησε με το μαχαίρι μπηγμένο στο αριστερό της στήθος.
Λίγο πριν ξεψυχήσει έβγαλε τα εσώψυχα της στα τελευταία της λόγια τα οποία ήταν: <<Όσοι είδατε αυτό που έγινε τώρα μην με αφήσετε έτσι. Δώστε μου τη δύναμη να επιστρέψω και να τιμωρήσω τους βασανιστές και να ξυπνήσω τους βασανισμένους.>> Με την ολοκλήρωση της φράσης της ο ίδιος ο <<Κύρης του κακού>> της προσέφερε <<αθανασία>> με αντάλλαγμα την ψυχή της. Η Μόρα δέχτηκε και από τότε λέγεται ότι περιφέρεται σαν δαίμονας ανάμεσα μας. Επισκέπτεται και βασανίζει τα βράδια τα νέα αντρόγυνα. Τους άντρες γιατί δεν μπορούν να αγαπήσουν πραγματικά και τις γυναίκες γιατί πρέπει να σταματήσουν να πλανεύονται από την ψεύτικη αγάπη των αρσενικών.

Ταξίδι Στο ΑλλόκοτοWo Geschichten leben. Entdecke jetzt