Ο χαιρέκακος βρυκόλακας του Μαντουδίου Εύβοιας

17 3 0
                                    

Ήταν Απρίλιος του 1895 όταν το Μαντούδι Ευβοίας μαστιζόταν από τη νόσο της Ιλαράς. Αρχικά χαρακτηρίστηκε ήπια, καθώς θεραπεύτηκαν εντελών όλοι όσοι είχαν νοσήσει. Δέκα μέρες μετά όμως, η νόσος προσέλαβε επικίνδυνα χαρακτηριστικά και οι προσηλθέντες με λίγες εξαιρέσεις, έχασαν τη ζωή τους. Οι χωρικοί ήταν σε πλήρη αμάθεια και δεισιδαιμονία και απέδωσαν το μεγάλο αριθμό των νεκρών σε μια δύστηχη γυναίκα, η οποία είχε πεθάνει δύο μήνες νωρίτερα. Οι κάτοικοι λοιπόν του Μαντουδίου θεωρούσαν πως η γυναίκα αυτή, μετά το θάνατο της, είχε μετατραπεί σε χαιρέκακο και εκδικητικό βρυκόλακα, που είχε βαλθεί να ξεπαστρέψει όλους τους συγγενείς της. Με αυτές τις έντονες διαδόσεις ανάμεσα στα μέλη της κλειστής κοινότητας τους, ήταν πια εύπιστοι και πεποισμένοι ώστε να πάρουν μια απόφαση.

Αν δεν μειωνόταν ο αριθμός των νεκρών από ιλαρά, θα ξέθαβαν τη σορό της γυναίκας και θα την έκαιγαν.
Ισχυρίζονταν πως ο βρυκόλακας έπαιρνε διάφορες μορφές για να τους τρομοκρατήσει. Άλλοι έκαναν λόγο για εμφάνιση ενώπιόν τους ως δυνατή φωτιά, στην αδελφή της νεκρής είχε εμφανιστεί ως άσχημος βάτραχος και στο νεκροταφείο του χωριού, ως κουνάβι που έτρωγε το λάδι των πεθαμένων. Ο χαιρέκακος βρυκόλακας του Μαντουδίου είχε εξαπολύσει τον απόλυτο τρόμο, ειδικά όσο οι νεκροί από την ιλαρά αυξάνονταν. Έτσι ο Αστυνομικός Σταθμάρχης έδωσε εντολή να φρουρείται διαρκώς ο τάφος της άτυχης γυναίκας, ώστε να μη βεβηλωθεί από τους δεισιδαίμονες χωρικούς.

 Έτσι ο Αστυνομικός Σταθμάρχης έδωσε εντολή να φρουρείται διαρκώς ο τάφος της άτυχης γυναίκας, ώστε να μη βεβηλωθεί από τους δεισιδαίμονες χωρικούς

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Η είδηση πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΚΑΙΡΟΙ" την ημερομηνία 1/4/1895.

Ταξίδι Στο ΑλλόκοτοWhere stories live. Discover now