DOBRÝ NÁZEV a jak ho najít

1.7K 191 62
                                    

Mám pocit, že u vytváření názvů pro autorská díla existují jen dvě možné cesty:

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Mám pocit, že u vytváření názvů pro autorská díla existují jen dvě možné cesty:

1) název přijde první, je geniální a milujeme ho

2) žádný název ne a ne přijít a když už ano, vždycky mu něco chybí nebo to zkrátka není ono

Nebudu lhát, ačkoli jsem většinou spíš team 1, právě vedu již několik týdnů lítý boj s variantou číslo 2. Pokud jste na tom podobně, pojďme společně doufat, že na konci dnešního článku budeme mít alespoň několik tipů na skvělé názvy pro naše literární poselství.

Podobně jako většina atribut v literárním světě, i výběr názvu, tedy titulu, je velmi subjektivní záležitost a co se líbí jednomu, nemusí vůbec padnout do oka (či ucha) druhému, a tak berte zase všechno spíš jako tipy, které vás mohou nasměrovat na správnou cestu.

1. „Průzkum trhu"

Taková kniha, to je vlastně váš produkt, který se snažíte prodat (ať už obrazně, či doslova). Jedním z předpokladů úspěšného prodeje je tzv. průzkum trhu. Jde vlastně o obhlédnutí prostoru, do kterého se chystáte vstoupit, zjistíte, jak je na tom konkurence, co funguje (které knihy jsou úspěšné) a co naopak ne (o kterou třeba ani sami nezavadíte druhým pohledem). No sami uznejte, možná vás leckterá kniha mnohem víc než čímkoli jiným zaujala právě svým názvem. Schválně si zajděte do knihovny, do knihkupectví nebo na stránky nějakého knižního eshopu a prozkoumejte:

- které knihy mají úspěch a jejich názvy (co mají společného, pokud něco takového existuje)

- které knihy vás osobně svým názvem zaujmou (co vás na nich zaujalo)

Knihy, které najdete již „v oběhu" mají jednu výhodu - již prošly editací a rukama několika většinou povolaných lidí, kteří mají know-how jak takový úspěšný a líbivý titul vyčarovat.

Vezměme si jako příklad pár úspěšných knih: Harry Potter, Dívka ve vlaku, Želvy jedna za druhou

Takové názvy většinou spojují tyto prvky:

- vyvolávají v nás zvědavost (kdo je Harry Potter, jak vlak figuruje v dívčině příběhu, jak pojmout želvy a proč jsou jedna za druhou?)

- jsou stručné (tedy jsou snadno zapamatovatelné a praktické i pro design obálky, tedy lépe lahodí oku)

- představují čtenáři hlavní postavu, časoprostor nebo téma příběhu (a dávají nám nějakou představu, co od příběhu čekat, kam ho zařadit nebo čeho se pravděpodobně bude týkat)

2. Projděte si hlavní myšlenky a témata vašeho příběhu

Někdo přijde s titulem až na samotném konci procesu psaní, ale není žádný důvod, proč by mělo být nutné čekat tak dlouho (navíc zrovna v prostředí wattpadu to není většinou zrovna příhodné). Je fajn si společně s vytvářením nějaké osnovy nebo hlavních bodů či myšlenek různě skládat související slova, která více či méně tyto nápady vystihují a hodily by se na přední stranu vašeho díla. Nebojte se hrát s metaforami (Greenovy Želvy), s „inside" spojeními, která čtenář plně pochopí až během čtení knihy. Inspirujte se třeba v klasické literatuře (O myších a lidech, Hrozny hněvu, Svítání na západě, apod), jsou tam často velmi zajímavé slovní hříčky, když na ty názvy člověk přestane pohlížet jen jako na termíny, které vám někdo násilně vtlačil do hlavy.

3. Najděte vzorec úspěšných titulů

Tady je to velmi různorodé, ale často se opakují určité vzorce nebo chcete-li struktury stavby názvů knih. Uvedu pár z nich:

podstatné jméno, které rozvíjí nějaký větný člen: Dívka ve vlaku, Dívka s pomeranči, Stránky světa, Kosmonaut z Čech, Tamařino souhvězdí, Malý princ, Pán prstenů, Nejlepší víkend (příšerná kniha, dobrý název, jen tak mimochodem)

jméno hlavní postavy nebo její označení: Anna Karenina, Harry Potter a ..., Oliver Twist, Krysař, Smrtka, Idiot, Saturnin, Král Lávra, Alchymista

úryvek z textu (tady velmi opatrně, mělo by to být vážně údernické): Ještě je co ztratit, Pamatuj na smrt, Dej mi své jméno/Call me by your name, Oba na konci zemřou, Tisíce planoucích sluncí, Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

... a tak podobně, určitě tam sami ten opakující se vzorec vidíte

4. Pamatujte na všechny funkce názvu

Možná si řeknete, že je to zbytečné, protože koneckonců se chystáte příběh vydávat jen tady na wattpadu pro pár svých kamarádů nebo zkrátka jen pro radost, ale nikdy nevíte, kdy se pod vámi objeví vlna úspěchu a váš příběh vyletí obrovskou rychlostí anebo i ukrutně pomalu na první příčky a vy si najednou začnete pohrávat s myšlenkou, že byste jej vydali. Název samozřejmě můžete v tu chvíli změnit, ale z vlastních zkušeností vám to nedoporučuji. Když narazíte na název, který se vám zdá dost dobrý, zkuste se zamyslet, jestli by se dal použít i pro následující účely:

- URL webové stránky pro danou knihu, případně profil na sociální síti

- text propagačních materiálů (otisk v časopise, v rámci něčího doporučení atp.)

- něco, co vám bude pohodlné vyslovovat třeba i několikrát za sebou

- něco, co vám nebude vadit otištěné nebo zveřejněné vedle vašeho jména/pseudonymu

Zkrátka si představte, že se ocitnete na nějakém veletrhu, kde budete prezentovat své dílo. Sociální fobie stranou, budete se cítit pohodlně s vámi zvoleným titulem po svém boku?

5. Inspirujte se

Já nevím jak vy, ale mně většina názvů vhodných pro knihu napadne u nějaké jiné činnosti než psaní. Mezi moje oblíbené zdroje inspirace patří:

- hudba ( ať už názvy písní, jejich text nebo melodie)

- literatura (čtete a čtete a najednou vás praští do nosu přímo geniální metafora nebo spojení slov a třeba se vám podaří vymyslet něco obdobného)

- vaše vlastní mysl - odložte úplně všechno a vyhraďte si třeba deset minut, půl hodiny, hodiny, co vám bude příjemné a nechte vaší mysl se toulat po různých myšlenkách v různých galaxiích, nechte múzy aby vás vedly a je dost možné, že sami sebe překvapíte, co jste měli celou tu dobu ve své vlastní mysli

6. Řekněte si o feedback od čtenářů i ostatních autorů

Autorská slepota se bohužel vztahuje i na samotné názvy. Možná je to dokonalý název a jste s ním nadmíru spokojení, ale dobře zní jen ve vaší hlavě a ostatní ho zkrátka svými pohledy nechápou, nebo jim zkrátka něco nesedí - koneckonců vidí vás i vaše dílo z úplně jiné perspektivy. Pokud však cítíte, že je to správná volba, rozhodněte se podle sebe - je to přeci jen vaše a jen vaše dílo, avšak rozhodně není na škodu znát i názor více duší, které se navíc pohybují ve stejných vodách literatury.


Dnešní článek byl o něco delší než ostatní a pokud jste dočetli až sem, pak vám gratuluji a přeju vám hodně štěstí při vymýšlení názvů i všemožných zápletek a především ať máte radost ze psaní a tvoření! To je to nejdůležitější!

Pokud máte nějaké tipy, o čem byste chtěli číst příště, nebo co byste doplnili k dnešnímu tvoření názvů, uvítám je v komentářích, jinak mám v plánu se asi v další kapitole zaměřit na dialogy a pak možná spisovatelský blok.

Mám pro vás také dobrou zprávu, a sice, že jsem dnes dopsala svůj nejspíš poslední didaktický test ve svém životě, za dva týdny mě čekají ještě ústní maturity a tohle léto mám v plánu pojmout jako léto psací, takže se máte rozhodně na co těšit, ať už tady v příručce, tak se samotnými příběhy, pokud sledujete mou tvorbu.

Mějte se báječně!

Cleo, xx

DOBRÝ PŘÍBĚH aneb příručka dobrého spisovateleWhere stories live. Discover now