osmibodový DĚJOVÝ OBLOUK

5.1K 392 85
                                    

That's right, guys, takhle podivný název má jedna z osvědčených metod výstavby příběhu, na kterou se teď zblízka podíváme

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

That's right, guys, takhle podivný název má jedna z osvědčených metod výstavby příběhu, na kterou se teď zblízka podíváme.

Těch osm bodů seřazených za sebou zní takhle:

1. stagnace

2. spouštěč

3. mise

4. překvapení

5. zásadní rozhodnutí

6. vyvrcholení

7. zvrat

8. rozuzlení


Předem říkám, že není zásadní využít všechny tyto body a bez nich svůj příběh můžete hned zmuchlat a hodit do koše, to zas ne. Je to jen jakýsi manuál, který se osvědčil u mnoha autorů a mnoha příběhů a donutí čtenáře chtít víc a víc a otáčet jednu stránku za druhou.

Pojďme si jednotlivé body podrobně rozpitvat.

1. STAGNACE

Tady je to docela jednoduché. Jedná se o tzv. "každodenní život". Harry Potter žijící s Dursleyovými ve svém pokojíčku pod schody. Popelka dělající první poslední pro svou macechu a nevlastní sestry. Váš příběh tím nemusí nutně začínat, samozřejmě se můžete vrhnout přímo do děje, ale je dobré si přinejmenším takový obyčejný děj vašeho hrdiny uvědomit.

2. SPOUŠTĚČ

To je něco, co váš hlavní hrdina více či méně nemá šanci ovlivnit a co odstartuje celý děj. Harry Potter dostává dopis z Bradavic, objeví se kouzelná víla,... V mém příběhu se například jedná o návštěvu Elly na rodinné večeři, při které se její čaj začne vznášet nad hrníčkem. Samozřejmě nemusí jít o nadpřirozené síly, pokud píšete romanci, může to být vyhazov z práce vaší hlavní postavy, srážka s někým důležitým, osudové setkání, to už je jen na vás. Zkrátka to musí být něco, o čem se čtenář bude chtít dozvědět víc, co potřebuje nějaké pokračování nebo vysvětlení.

3. MISE

Sem směřuje spouštěč. Spouštěč dá vaší postavě "misi". A nemusí to být zrovna Odyssea, může to být jakýkoli úkol nebo záměr. A může být jak pozitivní, tak negativní. Jak jsme si už řekli, je to přímý následek druhého budu, takže pokud vaše postava získala šanci na povýšení, jejím záměrem je ho získat. Popelku navštíví kouzelná víla/tři oříšky a jejím cílem je dostat se na ples. Percy Jackson má misi jasnou - získat ukradený Diův blesk. K ryze negativním spouštěčům se může jednat o zranění na cti a jako mise pak očištění jména apod.

4. PŘEKVAPENÍ

Většinou se nejedná o jeden, ale o více "elementů" překvapení. Nacházíme se zhruba v polovině příběhu a tyto nečekané události zabírají největší část střední části příběhu. Může jít o milá překvapení, kdy hrdina objeví spojence nebo se dozví skvělou zprávu, ale mnohem častěji to jsou různé překážky, nesnáze a komplikace. Nigel Watts ve své knize Umění psát zdůrazňuje, že překvapení nesmí být očekávatelná a ne zase zcela náhodná. Měla by být nečekaná, ale dostatečně věrohodná. Může to být například zrada od spojence, u Percyho Jacksona to je třeba Aresova návštěva atd. Čtenář by si měl prostě s očima otevřenýma dokořán říkat, že něco takového teda fakt nečekal.

5. ZÁSADNÍ ROZHODNUTÍ

Jde do tuhého, váš hrdina musí učinit zásadní rozhodnutí, které bude mít vliv na celý další vývoj děje a asi i hrdinova života. Tohle rozhodnutí je skvělým ukazatelem osobnosti, protože ta se právě nejlépe projevuje v krizových situacích, kdy je hladina stresu vysoká až až. Co je důležité - MUSÍ to být rozhodnutí. Žádné, že je váš hrdina hozený do vody a musí se starat. Ne, on o tom musí skutečně rozhodnout. V mnoha klasických příbězích je to výběr mezi dobrou, ale obtížnou cestou, nebo jednoduchou a špatnou. Může to být rozhodnutí odjet do cizí země a začít nový život X nechat doma nemocnou matku. Provdat se za lásku svého života X přijít o královský titul. Zachránit všechny své rasy a nechat zemřít všechny ostatní X obětovat několik životů každé rasy a zachránit většinu všech.

6. VYVRCHOLENÍ

Zásadní rozhodnutí, které udělal váš hrdina v předchozím bodě vede k vyvrcholení celého příběhu. Je to taková ta chvíle největšího napětí. Je to něco strašně dramatického a fakt velkého. Největší bitva, ke které se od začátku schylovalo, hádka, ve které si ti dva vyjasňují to, co je už delší dobu štve, čeho se bojí (romance). Nebo třeba když si Popelka a její sestry zkouší střevíček. Zkrátka se vašim čtenářům na chvíli úplně zatají dech.

7. ZVRAT

Následek zásadního rozhodnutí a vyvrcholení. Tady je ta chvíle, kdy by mělo dojít ke změně, odteď už náš hrdina nikdy nebude jako dřív. Princ najde svojí Popelku a z Popelky se stává princezna. Oběť šikany se postaví svému tyranovi a zjistí, že vítězí. V romancích si vysněný hrdina uvědomuje, že bez své vysněné hrdinky nemůže žít, jde za ní s omluvnými kytkami a žádá ji o ruku. Může to být cokoli, dokud to bude dávat smysl v pojetí celého příběhu. Pamatujte si, že nic by se nikdy nemělo dít jen tak. Všechno musí mít nějaké vysvětlení, akce vyvolává reakci, nemůžete do příběhu jen tak vrazit samotnou reakci. A taky by to mělo být stále uvěřitelné. To znamená, že pro Popelku si mezitím nepřijdou mimozemšťané, například.

8. ROZUZLENÍ

Vracíme se zpátky k prvotní stagnaci. Naši hrdinové jsou změněni, něco si prožili a uzavíráme vyprávění jejich příběhu. Nemůžete zkrátka useknout děj v momentě, kdy Popelce pasuje střevíček - musí přijít ještě aspoň princova žádost o ruku a Popelčina odpověď a pak třeba ještě svatba a žili šťastně až do smrti. Harry Potter také nekončí ve chvíli, kdy přemůže Baziliška. Po sepsání téhle části musíte mít pocit, že je ten příběh teď kompletní, všechny otázky byly ukončeny, jak se říká, všechny volné konce byly svázány... Patří sem také případný spouštěč pro pokračování, další díl.


Jak bylo řečeno na začátku, tyto části nejsou tak úplně nutné v každém příběhu, ale pokud se jimi budete řídit, máte jistotu, že váš příběh bude mít hlavu a taky patu a vaši čtenáři si u čtvrté kapitoly nebudou říkat jen WTF?!

malý domácí úkol na závěr: Pusťte si film The Princess Switch s Vanessou Hudgens v hlavní roli (nevím jak se film jmenuje v CZ/SK, ale je na Netflixu), je to klišé a pro kdekoho kýč, ale pusťte si ho. Najděte v něm všech 8 bodů, jsou tam krásně vidět a když si to zkusíte, určitě vám to pak bude o něco jasnější :)

Máte-li nějaké doplňující otázky nebo návrh na téma, kterému byste se chtěli věnovat, nebojte se napsat!

S láskou

Cleo xx

DOBRÝ PŘÍBĚH aneb příručka dobrého spisovateleWhere stories live. Discover now