jak zničit MARY SUE

2.4K 270 60
                                    

Je úžasná, je krásná, je ohromně inteligentní, je ke všem milá a svá odpoledne tráví v parku v domově důchodců, kde si zpívá se zvířátky a přitom na své okolí působí jako živá voda a

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Je úžasná, je krásná, je ohromně inteligentní, je ke všem milá a svá odpoledne tráví v parku v domově důchodců, kde si zpívá se zvířátky a přitom na své okolí působí jako živá voda a... a totálně vám kazí příběh.

O Mary Sue (nebo v mužské verzi Marty či Gary Stu) jste asi už slyšeli, ale co že to vlastně znamená?

Ve zkratce je Mary Sue celkově zanedbaná a nevyvinutá postava. A zdaleka tím nemyslím, že se jedná o nějaké nebožátko na ulici s IQ houpacího koně.

Myslím tím, že

a) této postavě chybí jasný cíl

b) této postavě chybí jakási hloubka (a tedy uvěřitelnost)


A B S E N C E C Í L E

Tenhle úsek souvisí tak nějak se vším, co už bylo zmíněno v předchozích kapitolách. Určitě jste to už někdy četli. Postava bezcílně brouzdá ve svém (mnohdy dokonalém) světě a vlastně se nic neděje. A kdyby tam nebyla, tak se taky nic neděje.

Každá postava musí mít svůj cíl (viz kapitola POSTAVY, které si čtenáři zamilují). A ten by měl nějakým způsobem existovat spolu se zápletkou, ideálně vytvořit nějaký konflikt, protože o tom to je.

Má vaše postava jasný význam ve vašem příběhu? Neobešel by se náhodou bez ní (měl by pořád smysl)?


A B S E N C E "H L O U B K Y"

Druhý a podle mě na první pohled mnohem jasnější a častější problém doprovázející každou Mary Sue (mnoho lidí si myslí, že se dokonce jedná pouze o toto), je naprostá plochost postavy. Perfektní dokonalá postavička, která má všechno od pozlaceného iPhonu až po létající Teslu, ale je tak nějak bez chuti.

Takový hrdina je většinou perfektní, ani jeden vlas mu netrčí, kam nemá, je prakticky neporazitelný a nemá jedinou slabinu. Při jakémkoli problému přijdou okamžitě s perfektním řešením. Každý jejich plán vyjde skvěle.

... a to všechno je neskutečná nuda. Proč? Protože příběhy jsou o vývoji, o růstu. Příběhy jsou o nedokonalých lidech. Příběhy jsou o chybování a jejich nápravě.

Mary Sue chybí osobnost. Buď úplně, nebo je totálně plochá. Nemá žádný vnitřní svět, nepřemýšlí o věcech, je to zkrátka obyčejná ovečka, která se lehce nechá ovlivnit.

Pokud Vaší postavě dáte nějaký jasný cíl nebo silnou motivaci a nevšední osobnost, nebude z ní Mary Sue.


A teď jak se dělá nevšední osobnost...

Osobnost není dělání bláznivin, skákání v loužích a neustálé zakopávání o vlastní končetiny, zvonivý smích a veganství. Chceme-li jít do definicí, pak osobnost je soustava vlastností, charakterizujících celistvou individualitu konkrétního člověka, zaměřeného na realizaci životních cílů a rozvinutí svých možností ve společnosti. Tvoří ji individuální spojení biologických, psychologických a sociálních aspektů každého jedince. (Wikipedia)

Barva vlasů, očí a jiné fyzické dispozice neurčují osobnot vaší postavy. To, že je vaše hlavní hrdinka černoška, to neznamená, že jste s ní daleko od Mary Sue. Ani to, jak se vaše postava obléká, co poslouchá, její osobnost neurčují. Tak maximálně doplňují. Zvyklosti, koníčky, ani to ne.

Všechno to vyjmenované v předchozím odstavci je pro dotvoření silné postavy potřeba, ale není to její základ. Jejich osobnost záleží na jejich přesvědčeních, hodnotách, názorech. To, čemu věří, čeho se bojí. Způsob, jakým tyhle věci projevují.

Nenechte se mýlit, nikdo neříká, že ty věci musí být dobré. Hell, já osobně si hrozně moc užívám, když postava má špatné hodnoty a časem je přehodnotí.

V mých knihách mi lidé občas píší, že s určitými rozhodnutími nesouhlasí, že jsou špatná. A ano! Ano, jsou! Protože lidé dělají špatná rozhodnutí. Lidé dělají chyby a pak za ně nesou odpovědnost.

Lidé mají chyby. Lidé nejsou dokonalí. A pokud vaše postavy jsou, pak jsou nepřirozené a brání čtenáři v tom, aby se do nich vžil, aby s nimi soucítil (a to, jak jsme stanovili ve vytváření postav, je jeden z hlavních důvodů, proč lidé v čtení pokračují). Je to jako s kamarády - s člověkem, se kterým si nemáte co říct, těžko budete chtít trávit čas. A asi byste se s kamarádem, který by byl naprosto perfektní a dokonalý a neměl vadu, na všechno by hned měl odpověď a všechno vždycky udělal správně, čas trávit nechtěli - já teda určitě ne, připadala bych si vedle něj jako idiot.

Takže se nebojte a nezapomínejte dát svým postavám aspoň pár nedostatků. Nechte je chybovat a nechte je občas trochu trpět (za to co udělali nebo neudělali).

Na závěr mám pro vás takový malý výčet vlastností a chybek, které pomohou vašim postavám k uvěřitelnosti:

- naivní
- nedůvěřivý
- bordelář
- líný
- arogantní
- lhostejný vůči svému okolí
- skáče do řeči
- dává nevyžádané rady
- lže
- výbušný
- nevychovaný
- stále někoho pomlouvá
- cynický
- rozmazlený
- zapomnětlivý
- závistivý
- drama queen
- má předsudky
- xenofobní
- nedokáže uznat chybu
- mluví rychleji než přemýšlí

A na úplný závěr mám pro vás jeden citát, který se mi moc líbí...

Jen velmi málo autorů ví, co dělá, dokud to neudělají. - Anne Lamott

DOBRÝ PŘÍBĚH aneb příručka dobrého spisovateleWhere stories live. Discover now