jak být FAMOUS na wattpadu

3.1K 319 201
                                    

Tenhle díl je úplně povrchní

Hoppla! Dieses Bild entspricht nicht unseren inhaltlichen Richtlinien. Um mit dem Veröffentlichen fortfahren zu können, entferne es bitte oder lade ein anderes Bild hoch.

Tenhle díl je úplně povrchní. Je celý o číslech.

Mnoho obyvatel téhle oranžové planety si říká, že počet sledujících je jenom číslo. Počet přečtení je taky jenom číslo. A počet všeho ostatního je taky jenom číslo. A je to pravda, čísla to jsou, ale pro někoho můžou být opravdu důležitá.

Obecně totiž funguje, že čím větší počet sledujících, tím větší počet přečtení a tím větší počet komentářů a yay, tím více radosti, že z vaší tvorby má někdo jiný radost a že mu to fakt něco přináší! A když budeme mluvit o velké rybě, tak tím i větší šance, že budete moct knihu poslat k tisku.

Na začátek je potřeba si uvědomit jednu zásadní věc... Ve spoustě případů to prostě není fér.

Statisíce přečtení mají braky s nulovým vývojem děje, metrákem hrubek a naprosto plochými postavami. S tím nejde dělat nic jiného, než se s tím smířit. Chcete-li mít taková čísla, pište fanfikce na 1D, K-Popové skupiny nebo nějaké sprosťárny (ideálně všechno najednou ;)), to je zaručený klíč k "úspěchu". Neříkám, že neexistují i kvalitní díla s milionem přečtení, jen je jich fakt strašně málo a byla ve správný čas na správném místě a autor/ka k tomu ještě pravděpodobně dělal/a tyhle věci, které vám všechna čísla určitě zvýší:


1) čtěte, hlasujte a komentujte na příbězích

- Především komentujte! Zamyslete se sami, co vás nejvíc upoutá, když vám přijde upozornění? Mě teda komentář. A ostatní to mají většinou taky tak. A nemyslím tím komentáře typu hezký nebo další pls. Snažte se dát upřímný feedback, vyjádřit, co se vám konkrétně líbilo, jak se cítíte ohledně kterých postav... Věřte mi, že nejeden autor na váš profil klikne z pouhé zvědavosti a třeba se na něm udrží a začne číst některý z vašich příběhů. Navíc když si někdo jiný přečte váš komentář, který bude mít hlavu a patu, řekne si, že tak pravděpodobně i píšete a udělá to samé - podívá se na váš profil a zkusí váš příběh.

2) dejte si záležet na svém profilu

- Nevím co sem napsat :DDD mně osobně vůbec nezaujme a jediná reakce, kterou to vyvolá, je obrácení očí v sloup a rychlý útěk někam jinam. S úvodem profilu je to stejné jako s úvodem příběhu - rozhoduje o tom, jestli stojí za to číst dál.

Doporučuji rozepsat se dále o tom, co vás baví, o čem píšete a případně nějaké zajímavosti o sobě. Naopak nedoporučuju (především mladším autorům) prohlášení typu jsem retard xD apod.

3) vyberte si snadno zapamatovatelné jméno

- Tohle je ohromně důležité, je to stejné jako reklamní slogan. Dobrá reklama je ta, kterou si hned vybavíte, když někde jinde podobnou značku potkáte a budete ji umět snadno přiřadit. xwy_fufq852_mi vs Aliveas. Co Vám řekne víc? ;)

4) vybírejte chytlavé názvy, zajímavé covery a svěží příběhy

- Vyhněte se názvům, které obsahují slova mafie, láska, nenávist, atp. Možná sice zacílíte na nějakou skupinku čtenářů, ale věřte, že mnohem víc odradíte. Opět volte něco, co si člověk lehce zapamatuje a pečlivě vyberte cover, který pak neměňte příliš často. Názvy volte raději kratší než několikaslovné. Někteří jsou skeptičtí k anglickým názvům u českých knih, ale osobně v tom žádný problém nevidím (ale možná je to jen tím, že jsem bilinguální, řiďte se v tomhle prostě sami sebou).

5) staňte se členy komunity

Věděli jste, že existuje facebooková skupina Wattpad stories CZ/SK? Lidé jsou tam všelijací a spousta z nich vám ráda pomůže, poradí nebo naopak vaší pomoc ocení a oplatí vám ji třeba sledováním vašeho účtu nebo přečtením některého z vašich příběhů. Navíc zde můžete propagovat své příběhy, čímž se dostáváme k dalšímu bodu...

6) sdílejte, sdílejte, sdílejte!

- A vyzývejte své čtenáře, aby sdíleli! To je jeden z těch nejdůležitějších bodů v tomhle seznamu. Sdílejte kde můžete, vyprávějte o svých příbězích svému okolí, pokud se nebojíte (já jo) a prostě ho nacpěte kam můžete. Pamatujte si, ale že vždycky ve slušnosti, buďte milí a zase to nepřehánějte, nespamujte.

7) odpovídejte na komentáře

- Zase ohromně důležitý bod. Když budete mluvit do zdi, jsem zvědavá, jak dlouho vás to bude bavit. Tak dbejte o to, aby se tak necítil žádný z vašich čtenářů. Odpovídejte na každý komentář a snažte se, aby zpráva byla osobní, žádný koncept, který jen zkopírujete. Dejte jim najevo, že si jich vážíte a jsou pro vás důležití. A oni příště přijdou zas a udělají vám den hezčí a objeví se někomu jinému ve feedu a upozorní někoho jiného na váš příběh a tak je to dál a dál... Nehledě na to, že koementáře jsou jedním z hlavních aspektů wattpaďáckého algoritmu doporučovaných příběhů.


BONUS:

8) udělejte ke svému příběhu trailer

9) pod každou kapitolu dejte svým čtenářům jednu konkrétní otázku (týkající se příběhu nebo i jich samotných)


A jaké máte zkušenosti vy? Máte nějaké své tipy, které by tu neměly chybět? :)

Cleo, XX

DOBRÝ PŘÍBĚH aneb příručka dobrého spisovateleWo Geschichten leben. Entdecke jetzt