Onur Yürüyüşü ve Tarihçesi

1.3K 55 18
                                    

   Sizlere “onur yürüyüşünden” bahsetmek istiyorum. Onur yürüyüşü ne demektir?

Onur yürüyüşü, her yıl Haziran ayının sonlarında Dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen, LGBTİ bireyler ve LGBTİ bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen bir dizi etkinlikler ve törenler bütünüdür.

Onur yürüyüşü, her yıl Haziran ayının sonlarında Dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen, LGBTİ bireyler ve LGBTİ bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen bir dizi etkinlikler ve törenler...

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Peki “Stonewall ayaklanması” nedir?

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Peki “Stonewall ayaklanması” nedir?

Stonewall Ayaklanması; 50 yıl önce New York'taki sıcak bir gecede yarım düzine kadar polis memuru mafya tarafından yönetilen bir eşcinsel barına baskın düzenlediğinde , bunun gelecek nesillerin hayatlarını şekillendirecek bir harekete yol açacağından habersizlerdi.

Mark tek bir taş bile atmadı. Polis memurlarına karşı çıkmadı. Ancak belki de kurşun kadar etkili bir şeyi vardı: tebeşir

Stonewall Inn barının dışında kaos yaşanıyır, polise bozuk para ve şişeler atılıyordu.

Evsiz genç, yukarıya doğru yürümeye başladı ve kaldırıma 3 kelime yazdı. Sonra aynısını yolun daha yukarısındaki tuğla duvara da yaptı.

3 kelime: Yarın gece Stonewall

Mark tarafından yazılan bu basit mesaj, Marty Robinson'ın gelişmeleri yayma, kendiliğinden başlayan bu başkaldırıyı daha büyük bir eyleme dönüştürme girişimiydi.

Bundan bir saat önce polis Greenwich Village semtindeki barı bir haftada ikinci kez basıyordu. Ancak bu sefer bir Cuma gecesi saat 01.00'de, tam da kalabalık olduğu sırada.

Yaklaşık 200 müşteri - lezbiyenler, eşcinsel erkekler, trans bireyler ve travestiler ve evden kaçmış gençler - Christopher sokağına atılmışlardı.

Kalabalık, güvenlikleri için içeriye saklanmış polislere saldırıyordu. Eşcinseller polisten kaçmaya alışkındı ancak bu sefer, saldıran onlardı, kaçanlar ise üniformalılardı.

Eşcinsel hakları hareketi o gece başlamadı ama ilerleyen saatler ve günlerde olacaklarla güçlenecekti. Ve o zamandan sonra atılan bütün adımlar, örneğin eşcinsel evliliklerinin yasallaşması ve daha hoşgörülü bir toplum, polisle çatışan gençlere ve sonrasındakileri organize eden eylemcilere borçlular.

LGBTQİA+ HakkındaWhere stories live. Discover now