10 - är jag så hemsk?

28 19 3
                                    

Olivias perspektiv
Jag vaknar upp i någon annans sovrum. Vem... ? Just det. Elvira. Efter ett ha hittat Lucas igår kväll, körde vi hem honom på våra cyklar och sedan sov vi över hos henne. Jag i den stora sängen, för att jag vann sten sax påse. Jag ler för mig själv. På golvet ligger Elvira och Lucas, på den lilla madrassen utan täcke. Det är trångt så de ligger tätt ihop-kurade, Elvira i Lucas armar. Det är torsdag, men vi har ledigt för att ta hand om Lucas hela dagen. Så nice, tänker jag. Jag är inte så mycket av den sömniga typen, så bäst att gå upp för att göra frukost. Jag är inte säker på när vi kom hem igår, eller varför Lucas var på den där avsatsen. Elvira har lovat att förklara när hon är utvilad. Jag funderar på att väcka de andra när jag har proppat i mig tre smörgåsar, och klockan har hunnit bli halv tio på morgonen. Jag smyger in i sovrummet, och inser att Lucas och Elvira redan är vakna. De sitter på golvet och pratar. Elvira är påklädd. Lucas ser trött och lite blek ut, men bättre än igår.

*

"Alt ordner seg", tröstar Elvira. Lucas sitter på golvet och hulkar. Ingen av oss vet vad som hände, plötsligt bröt han bara samman. Efter ett tag får Elvira ur honom några ord. "Jag mår illa", snyftar han med blicken fast i golvet. "Har du ätit något i skogen?" Frågar jag, och jag hoppas verkligen att svaret är nej.
Lucas tvekar en sekund, sedan nickar han. "Jag åt en mus."
Elvira och jag stirrar på varandra, sedan på Lucas, och sedan på varandra igen. "Du spiste ... En mus?" Stammar Elvira. "Den var död, den låg på marken och jag var så hungrig... Förlåt mig, jag var så hungrig och hjälplös..."
Det syns att Lucas känner ånger och skam över vad han gjort. "Det är okej", mumlar jag tvekande. "Men jag tror du skulle behöva kräkas. För det är inte bra att äta sånt." Elvira hjälper honom upp på fötter igen. Han är blek.
"Han kan ikke kaste opp på kommando heller?" Frågar hon. Jag nickar.
"Jo, om man nuddar svaljet, då kräks man."
Elvira stirrar äcklat på mig. "Men du må passe på det."
"Vadå då?" Hulkar Lucas. "Är jag så hemsk?"

svartsjuk - 1 Where stories live. Discover now