04 - är du en sån som inte bryr sig?

50 19 4
                                    

Fröken nickar tillgjort. "Så kul att du ska vara med oss, Elvira! Just nu håller vi på med ett gruppprojekt, vill någon förklara lite mer precis?" Ett par tjejer räcker upp handen. Julie får ordet. "Jo, vi lär oss om Norges historia och vissa kör släktforskning också", förklarar hon och ler soligt. Jag suckar. Julie är så irriterande glad hela tiden. "Hvem skal jeg jobbe med?" Frågar Elvira försiktigt. Hennes röst är ljus. Jag ser att hon sneglar på Adam. Fröken ser ut att tänka efter. "Ja du", mumlar hon. Sedan kollar hon på mig. Jag jobbar faktiskt med Agnes, vill jag säga, men väntar lite. Nu när Agnes är sjuk står hela min bänkrad tom, så typiskt. Om Elvira hade vart en kille kanske, men nu är hon inte det. "Jobba med Lucas", säger fröken och pekar på mig med sitt äckliga gamla finger och jag suckar högt. "Men jag jobbar med Agnes", avbryter jag och Elvira, som börjat gå mot mig, stannar upp.
Fröken suckar hon med. "Ja, men hon är sjuk och nu ska ju Elvira vara här ett litet tag bara, eller hur? Hon måste ju kunna sig välkommen, så ansträng dig lite."
Elvira lyssnar uppmärksamt till fröken under hela lektionen medans jag halvsover med huvudet på bänken. Efter ett tag reser hon sig så jag antar att skoldagen är över. "Hvor skal vi jobbe?" Jag tittar upp. Klassrummet är tomt förutom Elvira som tittar ner på mig. "Va?" Mumlar jag matt. Jag ställer mig också upp. Så typiskt. Jag kan typ inte någon norska heller. Elvira himlar med ögonen. "Hvor?" Jag bara rycker på axlarna. "Bryr mig inte", mumlar jag. "Du får göra det där själv", fortsätter jag och lämnar klassrummet. Men Elvira är envis. Hon springer efter mig till mitt skåp. Jag plockar ut min jacka och ett par slitna skor. "Vad fan vill du nu då?" Fräser jag. Just nu vill jag bara hitta Agnes. Jag har inte sovit på flera dagar. "Jeg har ikke direkte bedt om å samarbeide med deg." Jag stirrar på henne.
"Nähä, samma här", säger jag och klistrar på ett hånflin. "Vær så snill, jeg vil ikke jobbe med deg. men jeg har ikke noe valg."
"Nä."
"Er du en slik person som ikke bryr seg? Da er jeg motsatt."

svartsjuk - 1 Where stories live. Discover now