Vragen als Beginnende Schrijvers | Lengtes, etc.

959 38 21
                                    

Vooral als beginnende schrijver of Wattpadder is dit een hoofdstuk dat je wil lezen. De kans is namelijk groot dat je kleine details nog wil weten, zoals de lengte van een boek - ik weet dat ik me namelijk ook heel lang afvroeg wat andere schrijvers deden! In dit hoofdstuk wil ik je alle moet-je-weten details geven.

*

Laten we beginnen met de lengte van het boek in het geheel. Die lengte wordt bijna altijd gemeten door het aantal woorden dat je hebt. (Niet het aantal pagina's, omdat dat makkelijk te beïnvloeden is.) Hoe lang jouw boek uiteindelijk wordt, is natuurlijk helemaal aan jou. Ik wil je wel een referentiekader geven, zodat je weet in welke van de onderstaande categorieën jouw verhaal valt.

Flashfictie of extreem korte verhalen: onder 2500 woorden

Korte verhalen: 2500-8000 woorden

Korte novelle: 8000-20.000 woorden
(Een novelle is een verhaal met een lengte tussen die van een kort verhaal en een roman en heeft vaak een simpelere verhaallijn.)

Novelle: 20.000-50.000 woorden

Boek: 50.000-±100.000 woorden

Er is eigenlijk geen maximale hoogte dat een boek mag hebben. (Het langste boek ooit geschreven heeft meer dan een miljoen woorden, maar dat raad ik je niet aan.) Wel verschillen de gemiddelde lengtes per genre.

Voor YoungAdult is het gebruikelijk dat een boek tussen 50.000 en 80.000 woorden valt. Fantasy of Science-Fiction is al snel veel langer, vaak al boven de 100.000.

Let wel op dat dit allemaal richtlijnen zijn van gepubliceerde boeken en alleen bedoeld om je een referentiekader te geven. Op Wattpad is het minder streng en zullen lezers jouw boek niet afwijzen omdat het een bepaalde lengte niet haalt.

Om je nog meer een idee te geven van wat die woordenaantallen betekenen: 1000 woorden - en ik weet dat dat als heel veel klinkt - kost ongeveer vijf minuten leestijd. In een gedrukt boek heeft iedere pagina waarschijnlijk tussen de 250-350 woorden; je kan dus ook berekenen hoeveel pagina's jouw boek zou hebben als je het zou laten drukken bij een uitgeverij.

*

En dan per hoofdstuk! Dit is eigenlijk helemaal afhankelijk van jezelf. In de vorige alinea heb ik wat aantallen laten vallen en verteld wat deze betekenen. Op basis daarvan kan je al beslissen hoe lang je jouw hoofdstukken wilt maken en kijk ook vooral wat het beste bij jouw verhaal past. Wil je gedetailleerde actiescenes schrijven, zijn langere hoofdstukken misschien beter. Schrijf je over de uitwisseling van brieven tussen twee hoofdpersonen waarin ieder hoofdstuk waarschijnlijk één brief is, zijn de hoofdstukken veel korter om het realistisch te houden.

(N.B. Je hoeft bij korte verhalen niet altijd korte hoofdstukken te gebruiken; twee langere van ongeveer 2000 woorden per stuk is ook goed. Er is dus geen vaste richtlijn per genre, maar je kan het helemaal zelf beslissen.)

Houd deze lengte wel (ongeveer) constant, dus niet een hoofdstuk van 3000 en de volgende van 500. Dan kan je beter de hoofdstukken anders indelen! De lezer wil graag weten wat hij kan verwachten en dat geldt ook voor de lengte van een hoofdstuk.

WattPad raadt vaak een lengte aan van tussen de 1500 en 2500 woorden, maar dit is meer een richtlijn dan een regel. Je moet kijken wat jij fijn vindt om te lezen en te schrijven en twijfel ook niet om aan andere schrijvers te vragen wat zij doen! Ik probeer mezelf aan hoofdstukken van 2000-2500 woorden te houden, maar Harry Potter-boeken komen eerder in de buurt van 4000 woorden per hoofdstuk.

*

Op Wattpad heb je ook zoiets als auteursrechten waar niemand (en ik eerst ook niet) iets van snapt, maar daar heb ik een ander hoofdstuk aan toegewijdt! Check dat dus even als je onder de meerderheid valt die daar een vraag over heeft.

*

In welke tijd moet je dan schrijven, tegenwoordige of verleden tijd? Daar is eigenlijk ook geen regel over. Het is misschien wel goed om in de gaten te houden dat de tegenwoordige tijd acties veel 'actiever' kan maken, omdat ze echt op dat moment plaatsvinden. Dat is dus vooral aan te raden voor boeken die veel gebeurtenissen hebben, maar het is wel moeilijker om te schrijven. Als je net begint met schrijven, is het beter om in de verleden tijd te schrijven. De verleden tijd past eigenlijk altijd, maar sommige lezers zullen het verhaal iets passiever ervaren.

Maar nogmaals: eigenlijk maakt het niet heel veel uit. De meeste lezers merken het verschil niet eens.

Wat betreft tijden is er eigenlijk maar een regel: blijf altijd in dezelfde tijd schrijven! Besluit van tevoren of je in verleden tijd of het heden schrijft en wissel dan niet meer tussen de twee. Directe redes zijn altijd in tegenwoordige tijd geschreven: "'Ik ga naar huis,' zei Fabian."

In welke tijd de rest van het verhaal geschreven staat, heb je dus al van tevoren beslist. Zoals je in het voorbeeld ziet, is de werkelijke actie (het zeggen) in verleden tijd. Dat kan! Dan moeten natuurlijk alle handelingen door het hele boek heen in de verleden tijd geschreven worden. Als je de directe rede echter ook in de verleden tijd zet, kan dit heel gek gaan lezen. Als je nog eens kijkt naar het voorbeeld en het plaatst in de context dat Fabian nog naar huis moet gaan, is het heel vreemd om te lezen "Ik ging naar huis" als hij dat nog niet heeft gedaan.

*

En iets dat specifiek op Wattpad geldt: misschien heb je het al gemerkt, maar tussen iedere alinea zit een witregel die de site automatisch toevoegt, wat anders is dan bij de 'normale' (of fysieke) boeken die je tegenkomt. Dit komt door het format.

Boeken die in je boekenkast staan, zullen die witregel niet hebben, maar bij e-boeken en dus ook op Wattpad is dat veel gebruikelijker. Dat komt omdat er vaker een nieuwe regel begint (zeker als je je telefoon gebruikt) bij digitaal lezen en een zin dus vaker onderbroken wordt. Als je een witregel gebruikt, kan je beter onderscheiden wanneer er een nieuwe alinea begint of niet. Bij 'fysieke' boeken is dat niet nodig, omdat de opmaak van het boek (het recht uitlijnen aan beide kanten en het inspringen wanneer een nieuwe alinea begint) het vaak al duidelijk maakt of er sprake is van een nieuwe alinea of alleen een nieuwe zin.

Het is wel mogelijk om op Wattpad een enkele regel te gebruiken, zoals je gewend bent in boeken. Als je op de computer zit, doe je dit door Shift tegelijkertijd met Enter in te drukken, en op je telefoon gebeurt het automatisch dat je maar een enkele regel hebt. Ik zou het je alleen niet aanraden! Het verschil in format tussen e-boeken en boeken is namelijk niet de enige reden dat er een witregel tussen iedere alinea zit: het is ook om de tekst op te breken. Het leest namelijk veel makkelijker; het scherm staat niet helemaal vol met tekst maar heeft ook een paar loze ruimtes om de lezer 'rust' te geven.

En hoe zit het dan met de plekken waar in echte boeken een witregel tussen een alinea zit? (Dus een (kleine) sprong in de tijd, bijvoorbeeld.)

Wat ik altijd doe, is een sterretje gebruiken, precies zoals ik dat in dit boek ook doe. Het sterretje scheidt hier de verschillende onderwerpen. Als ik het boek ooit zou uitgeven, zou ik de sterretjes vervangen door een witregel.

Maar je kan hierin ook heel creatief zijn! Gebruik een ander leesteken of een emoji die bij jouw verhaal past. Dit is een mogelijkheid om een bepaalde sfeer te creëren die bij jouw boek past en je te onderscheiden van de rest.

*

Ik sta altijd open voor meer vragen als je die hebt! Laat vooral van je horen als je nog ergens mee zit, dan help ik je graag.

De Grote Gids Voor Schrijvers ✔Where stories live. Discover now