Meer Stemmen en Reacties

360 42 37
                                    

Naast het hebben van meer lezers is het natuurlijk ook leuk om te weten wat mensen van je verhaal denken of wie je verhaal lezen. Je wilt dat ze stemmen en reageren - dat is heel normaal! Het geeft je motivatie om door te schrijven, maar als je niets hoort van je lezers, kan dat wel eens het tegenovergestelde effect hebben. 

*

Allereerst wil ik zeggen dat het heel normaal is dat een groot deel van je lezers niet van zich zullen laten horen. Veel mensen hebben een account op WattPad enkel om te lezen en schrijven dus niet. Zij weten dus ook niet wat voor kick iedere stem of reactie geeft. Vaak stemt nog geen 10% van de lezers op de boeken die ze lezen en van dat percentage is het weer maar 10% die ook reageert. Het kost immers ook tijd en kan je uit je lezersflow halen.

Het beste is dus om bij jezelf te beginnen. Als jij een boek leest, laat dat de schrijver dan weten! Maak het een gewoonte dat je boeken leest en erop stemt. Die schrijver zal er net zo blij van worden als jijzelf. Als jij andere schrijvers support, zal dat ook voor jouzelf een positief effect hebben en dat effect is groter dan je zou denken!

Dit soort veranderingen zullen natuurlijk niet in een nachtrust plaatsvinden; het blijft, bij iedere andere tip die ik geef ook, belangrijk om geduld te hebben.

*

Iets anders dat je kan helpen: vraag het gewoon! Spreek je lezers aan het eind van een hoofdstuk toe in een persoonlijke notitie en vraag je lezers te stemmen of te reageren. Je kan er desnoods, als je zelf geen fan bent van zulke notities, er een mooi plaatje van maken die je aan het eind van ieder hoofdstuk plakt. Je kan hierin veel creatiever zijn dan je misschien zou verwachten. Maak het je eigen!

*

Eigenlijk zou ik je ook willen verwijzen naar het hoofdstuk Boekenclubs en Schrijfwedstrijden. Vooral boekenclubs zijn een gouden tip, omdat je iedere week gegarandeerd bent van nieuwe lezers die op jouw verhaal reageren. Als andere lezers van buiten de club veel reacties zien, zijn ze ook sneller geneigd om een reactie achter te laten.

*

Eigenlijk is het schrijven van auteur's notities de beste tip die ik je kan geven. Naast dat je kan vragen om te stemmen of te reageren, kan je ook iets leuks uit je leven vertellen of iets vragen over het verhaal. Reageren op het verhaal zelf is soms als lezer heel moeilijk, maar als er een directe vraag gesteld wordt, kan je daar weleens meerdere reacties op krijgen!

Maak deze toevoegingen aan het verhaal alleen niet te lang. Beperk het tot maximaal drie alinea's, want de lezer wil wel snel weer door kunnen naar de rest van het verhaal en niet opgehouden worden met - misschien wel niet heel erg - interessante dingen.

*

WattPad is een platform waar je andere mensen met dezelfde passie als jij kan leren kennen en dat maakt het uniek. Je kan vragen stellen aan mensen naar wie je opkijkt, je kan hier leren en groeien in het schrijven. Wees niet bang om jezelf te laten zien hier: laat mensen met je kennis maken. Maak je profiel persoonlijk, vertel je volgers verhalen over jezelf en stomme dingen die je hebt gedaan. Je doet vast nog meer dan schrijven; vertel over je andere hobby's. Als mensen het gevoel hebben dat ze je kennen en een connectie voelen, zullen ze ook sneller in contact komen met je.

Een andere simpele truc om een connectie te maken is het gebruiken van een profielfoto met een gezicht erop. Dat hoeft niet eens jouw gezicht te zijn of per se een foto. Het zorgt er voor dat je meer gaat leven door het computerscherm heen en mensen zullen jou als schrijver associeren met het gezicht op de foto. Dat maakt je levendiger en geeft een betere connectie tussen lezer en schrijver dan een foto van een boom of een kat dat kan doen. (Maar als jij liever wel zo'n foto wilt, is dat natuurlijk niet erg! Deze gids staat vol met tips, maar je mag natuurlijk zelf blijven kiezen wat je doet.)

De Grote Gids Voor Schrijvers ✔Where stories live. Discover now