Een Verhaal Schrijven

647 47 48
                                    

Een verhaal schrijven is heel leuk, maar ook heel moeilijk en vraagt veel geduld en energie. Hier zijn een paar tips die kunnen helpen bij het schrijven van een verhaal.

[Ik ga hier overigens heel snel door een groot aantal punten heen. Als je meer uitleg wil, staan er vaak verwijzingen naar een ander hoofdstuk waar ik het nog uitgebreider uitleg. Daar is namelijk deze hele gids voor; ik kon natuurlijk niet alles in één hoofdstuk stoppen!]

*

Ik wil beginnen met vertellen dat er geen regels zijn voor schrijven. Er is niet één manier waarop het moet. Als je hoopte die te vinden, dan zit je hier niet op de juiste plek. Er is geen perfect verloop van een verhaal of een simpel bouwmodel - je hebt alle vrijheid!

Dat gezegd hebbende, er zijn wel een paar dingen die fijner lezen of het makkelijker maken om te schrijven. Dat kan ik echter niet allemaal in één hoofdstuk proppen. Daarom zullen dingen zoals het bedenken van een verhaallijn, personages en editen allemaal een eigen hoofdstuk krijgen. In dit hoofdstuk komen alle dingen aan bod die te klein zijn om een eigen hoofdstuk te geven, maar te groot om helemaal niet te benoemen.

*

- Schrijf je plot uit en maak een planning. [Zie hoofdstuk Plannen en Plotten.]

- Beschrijf de situatie. Hoe zit alles eruit? Het is noodzakelijk dit te laten zien! Het is gemakkelijk om dit de eerste keer te vergeten, maar laat soms ook iets van de omgeving zien, zodat het duidelijk wordt hoe het eruit ziet. Je hoeft hiervoor geen alinea's uit te rekken als je dat niet fijn vindt, maar verstop het dan in bijvoeglijke naamwoorden. (Vb. Hij liep door de glazen deur de kleine, grauwe kamer binnen.) Het voorbeeld laat zien dat kleine details toevoegen over het uiterlijk al gelijk een sfeer kan neerzetten.

- Maak onderscheid tussen wat belangrijk is en wat niet. Als de hoofdpersoon gaat trouwen, mag dat uitgebreid beschreven worden omdat het een grote gebeurtenis is, maar besteed niet drie hoofdstukken aan het uitkiezen van de juiste kleur voor de bloemen van de bruiloft of hoe een kok het vlees snijdt - dat is niet interessant. [Zie ook het hoofdstuk Editen.]

- Geef langzaam en in kleine stukjes informatie los. Houd het dus niet heel lang geheimzinnig en laat niet op het einde een bom van informatie los, dat leest niet fijn. Hier kan die planning ook bij helpen: weet wanneer je wat wilt vertellen en wat je voor later bewaart.

- Blijf het hele verhaal door hints geven van wat nog komen gaat. Op die manier zullen grote, belangrijke dingen niet als onaangename verrassing komen, is het verhaal nog te begrijpen en blijft het spannend. De lezer wil graag weten waar het verhaal heen gaat en de hoofdpersoon kunnen begrijpen. Als je dit doet, betekent dat namelijk niet automatisch dat een verrassing of plot twist niet meer verrassend zal zijn; de uitvoering ervan zal alleen maar beter zijn.

- Laat duidelijk de gedachtengang van de hoofdpersoon zien. Dit zorgt ervoor dat de lezer zich in hem/haar kan identificeren en mee kan leven. Dat maakt het verhaal gelijk al een stuk levendiger!

- Zorg ervoor dat je de juiste interpunctie gebruikt en leestekens op de goede plek zet. Daarnaast is het belangrijk dat je Engelstalige woorden of lyrics schuindrukt en bovendien niet de lyrics van een heel lied opschrijft, omdat je daarmee de aandacht van de lezer verliest. Houd het, als je lyrics gebruikt, bij één couplet. De lezer zal niet meer dan dat lezen.

- Schrijf geen hele zinnen in hoofdletters om duidelijk te maken dat iemand aan het schreeuwen is. Uitroeptekens hebben hetzelfde effect! Hoofdletters lezen juist heel vervelend.

- Schrijf getallen uit, dus één, twee, drie in plaats van 1,2,3. Een uitzondering is getallen kleiner dan 1 en jaartallen.

- Wees niet bang dat je het verkeerd doet; de eerste versie is nooit perfect. Je kan er alleen maar van leren! Schrijven moet vooral leuk zijn.

- En als laatste: er zijn geen regels! Zorg ervoor dat je het vooral voor je eigen plezier doet en dat het schrijven leuk blijft :)

De Grote Gids Voor Schrijvers ✔Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu