Boekenclubs en Wedstrijden

230 18 20
                                    

Boekenclubs en schrijfwedstrijden zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij Wattpad, maar ze zijn er volop! En daarnaast kunnen ze je heel goed helpen, zowel om jouw schrijfvaardigheid te verbeteren als het bereiken van nieuwe (en meer) lezers.

*

Als je een enthousiaste lezer en schrijver bent, kijk dan eens of je lid kan worden van een boekclub! Er zijn een paar Nederlandse boekclubs op WattPad en dat worden er steeds meer. De meeste boekclubs zijn zo georganiseerd dat er iedere week één of meerdere hoofdstukken van jouw boek gelezen wordt en dat jij datzelfde aantal leest. Dat is dus een simpele manier om meer lezers te krijgen en ook om feedback te ontvangen!

Voordelen van een boekenclub:

- Iedere week krijg je nieuwe lezers, reacties en feedback.

- Je kan in contact komen met andere schrijvers en je leert een heleboel nieuwe boeken kennen die je normaal misschien niet had opgepakt.

- Jouw boek wordt vaker aanbevolen. Vanwege de activiteit in jouw boek (omdat je iedere week nieuwe reacties en lezers krijgt) belandt je hoger in de ranglijsten, maar je komt ook vaker tevoorschijn als aanbeveling bij de andere boeken uit de boekclub.

[En als je een boekenclub kan aanbevelen of er zelf één hebt, voel je vrij om die hier aan te bevelen!]

*

Een schrijfwedstrijd zit heel anders in elkaar, maar biedt bijna dezelfde voordelen. Vaak leer je andere schrijvers kennen en je krijgt feedback, maar je ontdekt ook nieuwe onderwerpen waar je over kan schrijven, waardoor je buiten je comfortzone misschien wel iets anders geweldig blijkt te vinden.

De meeste schrijfwedstrijden werken voor een bepaalde periode, wat betekent dat ze maar tijdelijk open zijn voor inschrijvingen en dat de wedstrijd zelf een paar weken kan beslaan. Dan bestaat het vaak uit rondes en iedere ronde is er een idee of een criterium waar jouw verhaal (altijd een kort verhaal) aan moet voldoen, net als een afvaller. Aan het eind is er natuurlijk een winnaar, die (vaak) een prijs en de eer krijgt.

Verder betekent het meedoen aan een wedstrijd dat je een nieuw boek voor al jouw inzendingen moet aanmaken en dat je per inzending feedback krijgt, die je ook kan toepassen op jouw schrijfstijl in het algemeen. Je kan echter niet meedoen met een al bestaand boek! Per ronde van de schrijfwedstrijd zal je een nieuw kort verhaal moeten schrijven dat aan de criteria van die ronde voldoet.

Maar het is het waard om te proberen! Kijk vooral eens of er op dit moment een schrijfwedstrijd open is voor inschrijvingen en probeer het eens uit.

*

Als laatste is er nog een ander type wedstrijd waar je kan meedoen met jouw bestaande boek, awards. Die werken op eenzelfde manier als de Wattys (maar helaas is dat niet meer beschikbaar voor Nederlandse schrijvers). Bij zulke wedstrijden wordt jouw boek gelezen en vergeleken met andere boeken om uiteindelijk een winnaar te bepalen, of het is georganiseerd als een Public's choice, waarin de lezers dus bepalen welk boek het beste is. Dat is ook een goede manier om te weten hoe je ervoor staat met jouw verhaal! Er zijn vaak ook niet veel criteria om aan te voldoen om mee te kunnen doen.

De Netties zijn een voorbeeld van zo'n wedstrijd - al weet ik niet zeker of ze nog verder gaan - net als de WriteOvers. Andere wedstrijden waar je aan mee kan doen zijn de Watt Awards en de Golden Watt Globe.

De Grote Gids Voor Schrijvers ✔Tempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang