Personages

689 41 32
                                    

Voor de personages in je verhaal zijn er een paar dingen belangrijk. Die komen hier aan bod en kunnen ook goed van pas komen bij het schrijven!

[Dit gaat alleen nog maar over de personages en het vormgeven van hen. Perspectief kiezen en de uitvoering ervan wordt een eigen hoofdstuk.]

*

Zorg ervoor dat de namen die je kiest, passen bij de persoon en het genre. "Piet" in een fantasy-verhaal als naam voor een draak past niet. Omdat het een vreemd wezen is, is het passender om een vreemde naam te kiezen, zoals "Alcantara".

Daarnaast moet de naam ook het karakter passen (niet per sé het uiterlijk). Dit is niet erg moeilijk, omdat je personage uiteindelijk ook de associatie van de naam gaat vormen. "Karen" kan zowel een populaire zangeres zijn als een stoere chick of een politieagent; de naam zal wennen aan het karakter dat erbij hoort.

De naam moet ook passend zijn voor de leeftijd. Opa's en oma's hebben altijd heel andere namen dan jonge mensen. Kies Elizabet voor de oude vrouw om verwarring te voorkomen en geef de naam Emma aan een jonger meisje.

*

Wat eerder al genoemd is, is dat het belangrijk is dat het werk van het personage past bij zijn/haar levensstijl en karakter. Een slimme creatieveling wordt geen putjesschepper en draagt dan geen Gucci. Geef hem/haar daarom een baan als architect en formele kleding die hierbij past, net als de buurt waarin hij/zij woont.

Als je dus wil weten welke hobby's jouw hoofdpersoon kan hebben, moet je kijken naar de interesses en capaciteiten (de intelligentie) van die persoon). Dit kan je combineren met de levensstijl, die je vaak ook al van tevoren hebt uitgedacht. Een eenzame natuurliefhebber: boswachter. Uitgesproken, enthousiast en overtuigend: een verkoper. Een creatieve leider: bestuurder of voorzitter.

* *

Hierboven hebben we de simpele dingen behandeld van een personage, maar nu moeten we echt stil gaan staan bij het verder uitwerken van dat personage. Dat begint met een achtergrondverhaal, maar dat is iets wat ik bij velen nog fout zie gaan.

Wat ik bedoel met het maken van een achtergrondverhaal is dat je jouw personages niet zomaar in een verhaal gooit; hun leven is veel groter dan dat. Wat is er, voordat het verhaal dat je beschrijft, gebeurd? Voorbeelden kunnen overleden familieleden of trauma zijn, gebeurtenissen die niet noodzakelijk in het verhaal beschreven hoeven worden, maar wel veranderingen in de karakters teweeg kunnen brengen.

Dit geeft dan ook de basis voor jouw personage. Hij of zij was nooit perfect, maar het uitdenken van een achtergrondverhaal maakt het begin van het schrijven veel gemakkelijker.

*

Zorg ervoor dat je een goed overzicht hebt van je personages en hun karakters. Ik gebruik sinds kort een vragenlijst die ik van tevoren invul met veel informatie over de personages, zodat ik ze al goed heb uitgedacht voordat ik ga schrijven. Zo kan je ze ook uniek maken en het helpt bij de tip die hierna komt.

Zulke vragenlijsten zijn op internet te vinden, maar hier is een klein voorbeeld.

Volledige naam:
Beroep:
Intelligentie en schoolloopbaan:
Nationaliteit:
Jarig:
Uitelrijk/faceclaim:
Kledingstijl:
Piercings/tatoeages:
Littekens (en het verhaal erachter):
Karakter:
Angsten:
Gewoonten:
Achtergrond:
Ouders:
Broers/zussen:
Relatie met familie:
Erfelijke kenmerken:
Relatie:
Vrienden:

Dit is maar een klein voorbeeld, maar je kan het nog veel uitgebreider maken met bijvoorbeeld hobby's en lievelingseten, -muziek of -boeken. 

Als je alle punten uit de vragenlijst weet te verwerken in je verhaal, zal je personage veel meer diepgang krijgen! Ik doe het pas sinds kort, maar ik ben erachter gekomen dat het me erg goed helpt.

De Grote Gids Voor Schrijvers ✔Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu