Kendine tapan ateistler

57 9 1
                                    

Öyle şeyler vardır ki, tanım gereği başka bir şeyi daha içerirler. Onu, zımnındaki bu şeyden bağımsız biçimde tarif edemezsiniz.
Sözgelimi, bir kitaptan söz ediyorsanız, yazarının varlığını inkar edemezsiniz. Kitap varsa, yazarının da varlığı mutlak bır zorunluluktur. Keza, bir daldan söz ediyorsanız, o dalın ait olduğu ağacın varlığını da kabul etmeniz gerekir. Bir hizmetten söz ediyorsanız, hizmet edenin ve hizmet edilenin varlığını teslim zorunluluğu vardır.
İşte, bir kitap için yazar, bir dal için ağaç, bir hizmet için hizmet eden ve edilen ne denli zorunluluk taşıyorsa, insan için ubudiyet de o derece zorunluluk arzeder. İnsan, tanımı gereği ubudiyet üzere olan bir varlıktır. Bütün mesele, onun ibadet edip etmemesi değil; kime ibadet ettiğidir.
Bu bakımdan, insan ya Allah'a kul olur ya da başkalarına köle. Ya Allah'ın rızasını tahsile çalışır; ya da O'nun yerine ikame ettiği toplum, devlet, çağ, nefis gibi sözde ilahların rızasını tahsile.
Nitekim, mesela insanın özgürlüğünden dem vurup Allah'a isyan eden büyük filozofların kendi nefislerinin isteklerine karşı özgür olmaya çalıştıklarını hiç gördünüz mü? Felsefe tarihi vaktinin önemli kısmının zevk ve sefahat peşinde geçiren; pantolon değiştirir gibi metres değiştiren bir dizi filozofu kaydeder. Yine felsefe tarihi, böyle şeylerle meşgul olmayıp tam bir rizayete girişen, ama bundan hareketle kendisinin kusursuzluk ve mükemmelliginden dem vurma gibi basit bir gurur sarhoşluğu sergileyen filozoflar da barındırır. "Tanrı öldü" diyen Nietzsche'nin "Üstün İnsan" ideologu olması rastlantı mıdır?
Sözün kısası hiçbir ateist gerçekten ateist değildir. Ateist demek kelimenin iddia ettiği üzere tanrısız veya tanrı-tanrısız demek değildir. Ateistler, yalnızca Tek bir Tanrı'yı tanımazlar. Buna karşılık, çağ, toplum, alışkanlık, zevk, devlet, ırk, kadın, para, şöhret, sebepler, tabiat, tesadüf gibi çok sayıda tanrıları vardır ve tüm bunların da başında kendi nefisleri gelmektedir.
Velhasıl ateizm, "Ben esasen kendime tapıyorum" sözünün usturuplu bir ifadesinin ibarettir.

(Metin Karabaşoğlu - Küçük Şeyler)

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Jan 25, 2019 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Ahir zaman mümineleri Where stories live. Discover now