Manevi Temizlik

82 11 2
                                    

Dinimiz, hem maddi hem de manevi temizliğe büyük bir önem vermiştir. Bu iki kısım temizlik arasında büyük bir ilgi vardır. Öyle ki bunlardan her biri, bir bakımdan maddi ise diğer bakımdan manevidir. Abdest gibi...Maddi şeylerle kirlenen bir vücudu, bir elbiseyi, bir yeri temizlemek görev olduğu gibi, günah denilen manevi kirlerle kirlenmiş bulunan kalbi temizlemek de bir görevdir.Günahlarla kirlenen kalpleri tövbe ve istiğfarla temizlemeye çalışılmalıdır.
Günahların bir kısmı yalnız Allah Teâlâ'nın hakkına aittir.Diğer bir kısmıda insanların hakları ile ilgilidir.Birinci kısım günahlar için insan kalbiyle pişman olup yüce Allah'tan af dilemeli ve bir daha öyle günah işlememeye kesinlikle karar verilmelidir. Namaz ve oruç gibi kazası gereken ibadetler terkedilmişse hemen kaza edilmelidir.
Günahların insanlarla ilgili kısmında ise yine kalpten bir pişmanlık duyarak hem yüce Allah'tan af dilemeli hem de halkına tecavüz edilen kimseden helallik istenmelidir. Hak sahibini razı etmeye ve tecavüz edilen hakkı ödemeye çalışmalıdır.

Ahir zaman mümineleri Where stories live. Discover now