Adsız Bölüm 15

54 7 0
                                    


Kibirli olan kişi kendisine bir şey tavsiye edilse, büyüklenerek redderder, tenezzül etmez veya kendisi tavsiyede bulunsa kaba davranır. Kim kendisini Allah Teâlâ'nın yarattığı herhangi bir varlıktan daha hayırlı görürse, işte o kibirleniyor demektir. Bilmen gerekir ki gerçekten hayırlı olan, ahirette Allah katında hayırlı olan kimsedir. Bu ise son nefesle alakalı bir sırdır.

Kendin hakkında başkalarından hayırlı olduğuna inanman tamamen cahilliktir. Aksine bir kimseye daima 'senden daha hayırlı ve iyi' düşüncesi ile bakman gerekir. Senden küçük birisini görürsen, "Bu Allah'a isyan etmedi ve ben ise günahkarım, onun benden daha hayırlı olduğuna şüphem yok" de.

Senden daha büyük birini görünce de, "Bu benden evvel Allah'a ibadet etmeye başladı, onun için mutlaka benden daha hayırlıdır" de.

Bir alim görürsen, "Bana verilmeyen bilgi ona verildi ve benim ulaşamadığım hakikatlere o ulaştı, benim bilmediğim konuları o biliyor. Ben onunla nasıl aynı seviyede olurum?" de.

Bir cahile rast gelirsen de ki: "Bu kişi bilgisizliğinden dolayı günah işliyor, ben ise bile bile günaha giriyorum. Allah nezdinde benimle ilgili kanıt cahilinkinden daha kuvvetli. Benim sonum ne olur bilmiyorum.

Kafir olan birini gorürsen, belki yarın Müslüman olur, hayatını hayırlı bir amelle noktalar. Hamurdan kıl çekilir gibi, günahlarından sıyrılır. Ama ben -Allah korusun- belki Allah beni dalalete düşürecek ve kafir olacağım. Kötü bir amelle hayata veda edeceğim... Yarın ahirette o Allah'ın yakın kullarından, ben ise hüsrana uğrayanlardan olabilirim. Allah'ın rahmetinden uzak olabilirim... diye düşünmelisin.

(Imam Gazali-Bidayetü'l-Hidaye)

Ahir zaman mümineleri Where stories live. Discover now