10.

3 0 0
                                    

,,Ďakujem za záchranu...'' povedala som potichu. Ešte stále som sa nespamätala.

,,Nie je za čo. Si v pohode?'' Povedalo to dievča. Ja som len prikývla. ,,Inak, volám sa Monika'' usmiala sa a podala mi ruku. Ja som ňou potriasla. ,,Rose''. Monika mala čierne vlasy zopnuté v drdole, modré oči a na sebe mala športové oblečenie. Mala trochu rozbitú peru a pod okom sa jej tvorila modrina. Vyzerala dosť milo.

,,Toto je Erik'' ukázala na toho, ktorý sa ako prvý prihovoril tým chalanom. ,,Tamto je Alex a Mark.'' Zakývali mi a ja som im kývla hlavou. Obidvaja boli vysokí a Alex mal tmavé tmavé vlasy. ,,Teší ma'' povedala som a jemne sa usmiala.

,,Môžem sa niečo spýtať?'' Pozrela som sa na nich. Oni len prikývli a čakali na otázku. ,,Čo ste to robili?'' Oni na mňa len žmurkali, nechápajúc otázke. ,,Akože čo?'' Opýtal sa Mark. ,,No pri tej bitke ste sa len tak nebili. Robili ste niečo zaujíme. Akokeby to bol tanec.,, Povedala som ešte stále uchvátená ich pohybmi. ,,Jáj! Tak toto si myslela.,, Povedal Erik a zaškeril sa. ,,Volá sa to Capoeira (čítaj kapuera).'' ,,Capoeira? To čo je?'' Toto bolo prvý krát, čo som to slovo počula. ,,Vysvetlíme ti to, ale poďme niekde do kaviarne, lebo tu mi začína byť zima.'' Navrhla Monika. ,,Dobre'' povedala som celá nedočkavá.

,,Takže...'' povedala som a ochlipla si z horúcej čokolády, v ktorej plávali dva marshmellowny. Sedeli sme v malej kaviarni pri parku. ,,Capoeira je vlastne bojoví tanec'' začal Alex ,,Bol vymyslený v Brazíli. Najprv ho používali otroci na obranu proti ich majitelom a keď to trénovali tak to vyzeralo ako tanec, aby im na to majitelia neprišli. Neskôr sa to rozšírilo po celom svete.'' ,,Takže je to vlastne bojové umenie s kopou pravidiel.'' Doplnila ho Monika. ,,Wow'' povedla som. ,,Takže vy všetci to trénujete?'' Všetci prikývli pričom pili svoje nápoje. ,,A vás to na tréningoch nebolí, keď sa tam mlátite?'' ,,Práveže vôbec. My sa tam seba takmer nedotýkame iba to simulujeme. To je na tom mega. Jediné čo nás potom bolí je svalovica.'' Zasmial sa Mark ,,Dosť veľa ľudí to podceňuje. Myslia si, že tým, že sa na tréningoch nebijeme je to strašne lahké. Ale je to naopak dosť namáhavé. Pozri.''

,,Tak toto je mega'' povedla som.
,,To teda je'' povedal Alex a všetci prikývly. ,,Ale už bolo dosť o nás. Kto boli tí chlapi?'' Pozrel sa na mňa Mark. Ja som len sklonila hlavu. Dúfala som, že na túto tému neprídeme.

,,Počuj Rose, ak sa o tom nechceš baviť, tak sa nemusíme.'' Povedala Monika a smutne sa na mňa pozrela. To som sa teda nechcela baviť, ale zachránili ma a ja im dĺžim vysvetlenie. A tak som im rozpovedala všetko čo sa mi stalo. Oni na mňa len so smútkom v očiach pozerali.

,,Ou... Tak to mi je ľúto. Veď to je šikana!'' Zvolal Erik. ,,Nie nieje! Len ma dvakrát zbili! A môj brat hneď chce, aby som začala chodiť na bojové umenie. Ale ja sa nechcem biť!'' Bola som celá zúfalá z tejto situácie.

,,Ale on to chce pre tvoje dobro!'' Povedal smutno Mark. ,,Len ja sa proste nechcem biť. Niesom v tom dobrá a som slabá a všetko!'' Zvolala som. ,,Počuj a nechcela by si chodiť s nami na capoeiru? Už sme ti hovorili, že sa tam priamo nebije a posilníš si tam celé telo!'' Povedala Monika a Alexovi sa rozžiarili oči. ,,Áno to by bolo úplne super! Náď tréner je Robô a to je najlepší capoeirista na Slovensku! On ťa rád zaučí a navyše teraz zháňame nových členov. '' povedal a všetci na súhlas kývali hlavou.

,,Fakt by ste ma tam prijali?'' Spýtala som sa a s očakávaním na nich pozrela. ,,Samozrejme. Všetci sme tam úplne úžastný kolektív! Sme rozdelení do troch skupín.
Najprv sú škôlkari, hodinu na to už staršie deti a potom naša skupina, čo sú mládežníci a dospelí. Všetci sme tam ako jedna veľká rodina.'' Vysvetloval mi Erik. ,,Ešte nad tým porozmýšľam. A prečo sa ten tréner volá Robô?''
,,No tak to je preto'' Ujal sa slova Mark ,,lebo každý na páskovaní, to je tam, kde získaš vyšší opasok, dostane nejakú prezývku, ktorá ho vystihuje. A tým, že capoeira vznikla v Brázilí, tak sú po portugalsky. Takisto aj všetky kopy, cviky a pesníčky sú po portugalsky.'' ,,Peníčky?'' ,,Už sme ti hovorili, že capoeira je vlastne bojový tanec. A k tancovaniu je predsa potrebná hudba. Našu hudbu skladajú majstri z rôznych kútov krajín, ale hlavne z Brazílie. Hudba nám prináša energiu do hry. Hráme na hudobné nástroje hlavnú pieseň spieva tréner a ostaní len refrén. Ukážem ti viedeo'' pri poslednej vete už Monika ťukala do mobilu.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: May 16, 2019 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Nový životWhere stories live. Discover now