Anglický chrt

44 8 8
                                    

(greyhound)


Povahaplemene

Anglický chrt je nabitý silou a rychlostí. Je nesmírně vytrvalý a odolný a miluje pohyb a fyzickou zátěž. Přesto však umí být i pěkně líný a doma působí dojmem klidného nenápadného psa. Navzdory rozšířenému mínění je greyhound inteligentní pes. Je přítulný, laskavý, mazlivý a perfektně se hodí k dětem, které miluje. Snadno si zvykne na pobyt v domácnosti, kde je důstojným i roztomilým společníkem. Venku pak má snahu honit vše, co se hýbe.

Popisanglického chrta

Je to velký, štíhlý, ale silně stavěný pes, který na první pohled vzbuzuje dojem ušlechtilosti a elegance. Ideální výška v kohoutku je od 68 do 76 cm (podle toho, zda se jedná o fenu nebo psa), váhu standard neuvádí, ale pohybuje se kolem 30 kg u fen i psů. Hlavu má anglický chrt dlouhou, středně širokou se silnými čelistmi, oči jsou tmavé oválné, uši malé růžicovité. Silné zuby mají nůžkový skus. Krk je stejně jako hřbet dlouhý a silný, bedra mírně klenutá, hluboký hrudník i žebra a mírně vtažené břicho. Ocas má nasazený nízko a je dlouhý, mírně ohnutý a ke konci se zužující. Přední končetiny má anglický chrt rovné a dlouhé, zadní mohutné svalnaté, zajišťující mu obrovskou sílu při běhu. Má jemnou přiléhající srst, která může být černá, bílá, červená, modrá, světle žlutohnědá, písková, žíhaná, nebo jakákoli z nich v kombinaci s bílou. Průměrná délka života je 12 až 14 roků.

KlasifikaceFCI

Podle FCI (Mezinárodní kynologická federace) je anglický chrt zařazen do skupiny X. - Chrti, sekce 3 - Chrti, bez pracovní zkoušky. Oficiální zkratka pro ČR je G. Původním využitím je to lovecký pes, dnes jako společník a dostihový pes.

Základnípéče o psa

Anglický chrt miluje rychlost a běh, a pokud mu ho člověk není schopen dopřát, neměl by si ho pořizovat. Jestliže ho ale vyvedete na závodní dráhu, bude nejšťastnější na světě. Při normálním venčení by měl být na vodítku, protože by mohl začít honit třeba auta, nebo cokoli, co se uvidí hýbat.

Srst nevyžaduje zvláštní péči.

Historieplemene anglický chrt

Prapředky měl anglický chrt nejspíše v pustinách severní Afriky, kde před 5 tisíci lety pobíhali psi velmi podobní dnešnímu chrtovi, jak naznačují archeologické vykopávky ze starého Egypta. Tito prastaří psi typu saluky žili izolovaně, nekřížili se s jinými plemeny, a proto si po celá ta staletí dokázali uchovat stejný vzhled. Do Anglie se dostali někdy ve středověku, ale jejich šlechtění započalo až v 18. století. Pro svoji výjimečnou rychlost a dobrý zrak byly smečky chrtů používány ke štvaní zvěře a až později ke stále oblíbenějším psím závodům, které se začaly organizovat v roce 1776 v Norfolku. Anglický chrt je nejrychlejším psem planety a dosahuje rychlosti až 60 km za hodinu. Dnes se chová prakticky po celém světě. Vedle Anglie chovají nejvíce Greyhoundů pravděpodobně v Rusku. Je to nejpopulárnější dostihový pes.

Pro svoji rychlost a vytrvalost má od roku 1914 Greyhounda ve znaku i jedna z nejznámějších firem zajišťující americkou vnitrostátní autobusovou přepravu.

Pro svoji rychlost a vytrvalost má od roku 1914 Greyhounda ve znaku i jedna z nejznámějších firem zajišťující americkou vnitrostátní autobusovou přepravu

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Přehled psích plemen.Where stories live. Discover now