Statuia Libertăţii din Ploieşti

132 4 0
                                    

Statuia Libertății este una dintre cele mai vechi statui din Ploiești și este un simbol al libertății omului. A fost construită în anul 1876 și reprezintă lupta cetățenilor pentru cucerirea și exercitarea libertăților publice de care oamenii nu ar trebui privați.

În anii 1869 și 1870 în Ploiești s-au desfășurat alegeri electorale însoțite de tulburări serioase atunci când alegătorii supuși la intimidări și agresiuni fizice au votat cu Partidul Liberal, învingându-i la vot pe conservatorii care încercau să rămână în continuare la guvernare.

În anul 1870 apare „Republica de la Ploiești” cunoscută în istorie, unde au avut loc și tulburări antimonarhice. Toate procesele rezultate în urma acestor evenimente au fost mutate la Târgoviște. În octombrie, anul 1870, C. A. Rosseti și Dimitrie Brătianu au început în ziarul „Românul” campania de a ridica un monument la Târgoviște și de a amplasa o placă comemorativă la Ploiești.

Statuia o reprezintă pe zeița Minerva și este din bronz galvanizat, simbol al libertății, ținând în mâna dreaptă o suliță, iar în mâna stângă un pergament pe care stă scris „Constituția și legea electorală”. Are o înălțime de 3,5 metri și a fost adusă de la Paris în anul 1876, dar a fost dezvelită abia peste câțiva ani, la data de 21 iunie 1881, în Piața Libertății, fiind amplasată pe un soclu realizat de Toma N. Socolescu.

Istoricul statuii este scris pe un pergament zidit pe fundalul piedestalului, așezat în sticlă. A fost urmat de o mulțime de semnături, iar în structura piedestalului au fost depuse și multe monede românești.

Statuia Libertății, a fost renovată în anul 1903, ocazie cu care pe soclu a mai fost inscripționată a patra placă  „Monument/redicat/prin sub-scripțiune/națională/refăcut în 1903”, alături de celelalte trei plăci scrise în anul 1881: „Cetățenilor ploeșteni/Apăratorii/Libertăților Publice/România/Recunoscătoare”, „Anul/1869/martie 26” și „Anul/1881/Iuniu 11”.

În anul 1934, Piața Unirii este amenajată, piatra cubică este înlocuită cu asfalt, statuia este mutată într-un parc amenajat în fața Primăriei.

Din anul 2011 intră într-un process de restaurare, care durează un an și jumătate, după care a fost amplasată în Piața Eroilor, în sensul giratoriu din fața Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul.

Statuia a fost înscrisă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Prahova.

Locuri din RomaniaUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum