Comoara de sub Palatul Banffy din Cluj-Napoca

96 2 0
                                    

Sub Palatul Banffy din centrul Clujului se ascund spaţii spectaculoase, care ar putea fi renovate pentru a fi utilizate de muzeu.

Ca să puteți intra în pivnița misterioasă trebuie să urcați și apoi să coborâți niște scări din piatră. În stânga acestora se află niște statui acoperite cu un alb prăfuit. Se poate observa și un bust ce pare a fi a lui Lenin ținând în brațe o efigie a câtorva români, „sau un sudor, pare să aibă cască și șorț”, remarcă directorul Muzeului de Artă din Cluj, Călin Stegerean. Unele statui înfățișează îngeri fără mâini sau mame care își țin pruncul în brațe.

„Nu se știe cine le-a făcut și când, nu fac parte din patrimoniul muzeului. Se mai întâmplă ca după expoziții să fie uitate diverse obiecte la muzeu. Probabil datează de prin anii ’50-‘60”, a lămurit directorul situația statuilor de lângă scară.

Tot aceeași încăpere, care are deschideri în toate părțile mai găzduiește foarte multe rame de tablouri. Pentru a trece dintr-o încăpere în alta trebuie să cobori scări, uneori luminate, alteori mai puțin luminate. Pivnița este mai veche decât imobilul de deasupra, la fel ca mai toate clădirile din centrul Clujului. Se poate observa câte o ieșire înfundată din perioada în care clujenii din centru aveau intrare la pivniță direct din stradă, intrări care au întărit credința în tunelurile ascunse sub oraș.

Pe lângă vastul subsol, coridoare cu tavane boltite, de sub palatul care adăpostește muzeul mai are și două săli gigantice, cu o înălțime și suprafață care nu ar putea fi aproximate de afară. „Dacă am putea obține fondurile pentru renovare, aici ar putea avea loc conferințe și concerte, s-ar putea amenaja spații noi pentru expoziții sau săli multifuncționale”, precizează directorul muzeului. Din cauza condițiilor improprii, spațiul nu se poate vizita.

Planuri mari şi complicaţii

Cei de la Muzeul de Artă, pe lângă spațiile din pivniță, au în plan să amenajeze sub curtea inferioară un amfiteatru cu 300 de locuri și spațiile construite la parter și la etaj ar urma să fie ocupate doar cu activități legate de expunerea și conservarea patrimoniului. Depozitul acestei instituții se va transforma într-o galerie de artă universal și se va muta la mansard[ administrația muzeului. În podul clădirii, de asemenea, ar putea fi amenajate spații expoziționale și ateliere pentru artiști. Costurile s-ar ridica la aproximativ 10 milioane de euro, însă nu a fost găsită o sursă de finanțare.

Locuri din RomaniaTempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang