Podul lui Dumnezeu

180 8 0
                                    

Să fie România atinsă de mâna lui Dumnezeu?

Cu siguranță DA, având în vedere monumentele naturale excepționale existente aici. Podul lui Dumnezeu, situat în județul Mehedinți reprezintă un pasaj rutier unic în țara noastră. Acestuia i s-a atribuit totodată și numele de Podul Natural de la Ponoarele sau Câmpul Aroditei, fiind traversat de drumul județean Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin. Dimensiunile sale sunt de cca. 30 m lungime, 13 m lățime, 9 m în grosime și 22 m înalțime, reprezentând astfel la nivel național cel mai mare pod natural, iar la nivel european situându-se pe pozitia a doua.

În lume mai există încă două astfel de monumente naționale naturale, însă doar cel din România este deschis traficului rutier.

Zona este una în care legendele expuse înfățișează o luptă a binelui cu răul, deoarece situația este una controversată și sunt promovate mai multe astfel de povești. Prima dintre acestea ne spune că la începuturile lumii, Diavolul ar fi locuit în Peștera Ponoarele, făcându-le numai rău locuitorilor zonei. Aceștia s-au rugat pentru îndepărtarea sa din peșteră, iar Dumnezeu a dat cu palma peste  tavanul peșterii pentru ca aceasta să se prăbușească. Necuratul a găsit totuși o cale de ieșire și anume intrarea dinspre Lacul Zatonul Mare.

Sesizând toate acestea, Diavolul și-a amplificat sentimentele de dușmănie față de toți ce îl doreau departe de acel teritoriu și s-a agățat de Dealul Peșterii, formând în acest mod șanțuri de calcar, numite azi lapiezuri: Afrodita și Cleopatra. Tot această legendă ne spune că cel rău veghează încă de pe Stânca Diavolului și dacă observă trecători care se apropie de peșteră are grijă să-i înece în lac.

Cea de-a doua legendă ne spune că Dumnezeu a construit podul pentru a-l ajuta pe Sfântul Nicodim în drumul său către Tismana. El căuta defapt o cascadă pe care a visat-o și asa se oprește la Ponoarele. Acesta a fost alungat de săteni, fiind acuzat de furt dar mai ales și pentru că a dorit să construiască o mănăstire pentru localnici. Apa a fost blestemată și din acest motiv nu trăiește nici o vietate acolo, ba mai mult, apa e în totalitate înghițită de peșteră în condiții meteorologice normale însă e aruncată afară când există fenomene de ploaie intensă.

O altă legendă transmisă din generație în generație ne spune că podul a fost construit de Hercule sau de Iorgovan Iovan. Hercule, personajul de basm se afla în căutarea balaurului ce-i răpise domnița inimii sale. Și nu în ultimul rând, o altă variantă descrisă în cartea lui Nicola Densusianu, cu titlul „Dacia Preistorică” este că defapt podul ar fi fost creat de om cu scopul de a susține scurgerea lacului.

Pe de altă parte, geologii explică formarea podului natural, ca fiind…un fenomen de origine carstică iar formarea sa a fost posibilă prin acțiunea apei asupra calcarului.

Care credeți că e cea mai plauzibilă variantă?

Locuri din RomaniaWhere stories live. Discover now