Delta Văcărești, o deltă între blocuri

134 5 0
                                    

Delta Văcărești poartă și alte denumiri cum ar fi: Delta din București sau Delta dintre blocuri. Aceasta cuprinde aproape 200 de hectare pe spațiul dintre Calea Văcărești, Șoseaua Oltenița, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Independeței.

Zoologii și oficialitățile mai numesc acestă zonă plină de stufăriș „deltă” deoarece s-a format datorită izvoarelor subterane care au alimentat tot mai mult groapa de pe acest teren.

Această deltă va fi o arie protejată deoarece aici conviețuiesc peste 90 de specii de păsări și animale cum ar fi: rațe sălbatice, vulpi, iepuri, fazani, țestoase de apă sau dihori; structura faunei este una sălbatică și este apreciată din acest punct de vedere de zoologi.

Cu ajutorul naturii s-a creat un  ecosistem neașteptat, locul fiind în general plin de gunoaie, oameni fără adăpost și resturi de construcții.

Ne putem mândri cu Delta Văcărești deoarece au apărut fotografii și un articol despre importanța și istoria sa în revista National Geographic.

Înainte ca Ceaușescu să își pună în aplicare planul și să construiască „Acumularea Lac Văcărești”, aici se afla Mănăstirea Văcărești, un monument extrem de valoros de artă medievală, ctitorită de Nicolae Mavrocordat în anul 1724. Mai târziu, mănăstirea a fost transformată într-o închisoare, mai întâi pentru revoluționarii din 1848, apoi pentru țăranii răsculați în anul 1864. De-a lungul timpului aici au fost închişi Liviu Rebreanu, Ioan Slavici, Tudor Arghezi sau Corneliu Zelea Codreanu. În 1973 închisoarea este dezafectată și ansamblul monahal a fost restaurat pentru a deveni muzeu de artă medievală. Însă, în anul 1984 mănăstirea a fost dărâmată la ordinele lui Ceaușescu pentru noua construcție a lacului de acumulare, construcție rămasă neterminată.

În prezent, întreaga zonă este un conflinct între Ministerul Mediului și o firmă privată care în anul 2003 a primit acest teren în concesiune pentru a perioadă de 49 de ani, pentru a-și putea ridica aici o bază sportivă.

Oficialii au spus că peste câțiva ani de zile, Delta Văcărești ar putea fi un spațiu de agrement pentru bucureșteni, devenind astfel una dintre puținele rezervații urbane.

Pentru a deveni o rezervație naturală mai multe asociații și ONG-uri militează pentru acest loc.

Locuri din RomaniaWhere stories live. Discover now